Yunanistan kemeri çok sıkacak!

Yunanistan'ın IMF ve AB ile görüşmeleri sürerken, yardım planının yakında açıklanacağına dair haberler geliyor. Yunanistan'ın yeni ve büyük çaplı bir kemer sıkma planı açıklayacağı da bildiriliyor.

Yunanistan kemeri çok sıkacak!

Yunanistan'ın IMF ile bir kemer sıkma planı üzerinde uzlaşmaya vardığı bildirildi. Reuters'a konuşan kaynaklar, ayrıntıların pazartesi gününe kadar açıklanacağını söylerken, Financial Times, önlem paketinin büyüklüğünün 24 milyar Euro olduğunu kaydetti.

Financial Times'a konuşan Yunanistan Sosyal İlişkiler Bakanı Andreas Loverdos, planın sosyal güvenlik sisteminin elden geçirilmesini kapsayacağını kaydetti.

Yunan sendika kaynakları ise, IMF'nin Atina'dan satış vergilerini artırmasını, kamuda ikramiyelerin kısılmasını ve maaşların 3 yıl süreyle dondurulmasını istediğini bildirdi. Financial Times ise ortalama emeklilik yaşının 53'ten 67'ye çıkabileceğini yazdı.

Diğer yandan, ele alınan önlemler arasında şu an yüzde 21 olan katma değer vergisinin 2 ila 4 puan artırılması da bulunuyor. Gündemde olan diğer önlemler ise, benzin, tütün ve alkolde verginin en az 10 puan artırılması.

Yunanistan'ın IMF ile anlaşmaya yaklaşması, büyük bir yardım planının yürürlüğe gireceği umutlarını artırıyor. Euro Bölgesi ve IMF'nin, Yunanistan'a 3 yıl için 100 ila 120 milyar Euro'luk kaynak aktarabileceği belirtiliyor.

Bu arada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yardım paketinin birkaç gün içinde açıklanacağına inandığını söyledi. Çin ziyareti sırasında konuşan Barroso, yardımın, krizin diğer ülkelere sıçramasını önleyeceğini kaydetti.

MOODY'S 'ÇÖPE' Mİ ATACAK?
Öte yandan Standard & Poors'un ardından Moody's de, Yunanistan'ın kredi notunu çöp statüsüne indirebilir. Moody's Analisti Kristin Lindow, Yunanistan'ın notunu birkaç gün içinde yatırım statüsünün altına çekebileceklerini söyledi.

Lindow, ülkenin kredi notunu, Yunan hükümetinin mali önlem alma isteği ve halkın önlemlere göstereceği tepkiye göre belirleyeceklerini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...