Yunanistan'ın önünde 4 senaryo var

Krizle boğuşan Yunanistan'ın önünde devalüasyondan borç ödememeye kadar çeşitli seçenekler var.

Yunanistan'ın önünde 4 senaryo var

Tüm dünyanın gözü kulağı krizle boğuşan Yunanistan'a çevrildi. Ülkeye yardım için Avrupa ülkeleri çıkış yolu arıyor.

BBC'nin internet sitesinde, Yunanistan'ın önündeki seçenekler değerlendiriliyor ve bundan sonraki süreç için 4 senaryo çıkarılıyor.

Analizde şöyle deniliyor: "İlk senaryoya göre, IMF-Euro Bölgesi tabanlı bir destek paketiyle Yunanistan'ın kısa vadeli sorunları çözülür ve Atina'nin en azından Mayıs ayındaki 9 milyar Euro'luk itfasını sorunsuz atlatması sağlanır. Ancak uzun vadede borç yüküne dair daha köklü adımlar atılması gerekecek.

İkinci senaryoda, yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırma seçeneğini kullanabilir. Böylece Atina, bazı taahhütler karşılığında borcunun bir bölümünün silinmesine ve ödeme planının da daha uzun vadeye yayılmasını sağlayabilir.

Üçüncü senaryoya göre, Yunanistan Euro Bölgesi'nden geçici bir süre için çıkarak devalüasyon seçeneğini hayata geçirebilir. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeyken devalüasyon silahını kullanma ihtimali yok. Ancak Atina drahmiye dönmeyi tercih ederek, ülke ekonomisinin rekabetçi gücünü yakalaması yönünde bir devalüaasyon yapabilir ve krizi atlattıktan sonra yani birkaç yıl içerisinde tekrar Euro Bölgesi'ne dönebilir.

Dördüncü senaryo ise daha karanlık. Yunanistan borcunu ödeyemeyeceğini açıklayabilir ve bu da Euro Bölgesi genelinde büyük sıkıntılara yol açar. Özellikle Yunan tahvillerini elinde tutan Almanya ve Fransa bu gelişmeden olumsuz etkilenir. Yunanistan'ın muhtemel borç geri ödeyememesi, 1998'deki Rusya'nın temerrüde düşmesinden de kötü bir gelişme olur."

Sayfa Yükleniyor...