Yunanlar çareyi Türk sobasında buldu

Ekonomik darboğazdaki Yunanistan'da yüksek doğalgaz ve petrol fiyatları nedeniyle Yunan halkı, elektrik ya da odun sobaları ve klimalarla ısınmaya yöneldi. Halk ucuz olan Türk sobalarını tercih ediyor.

Yunanlar çareyi Türk sobasında buldu

Yunanistan'da yüksek doğalgaz ve petrol fiyatları nedeniyle, geçtiğimiz kış merkezi ısıtma sistemi olan apartmanlarda sistemin sadece akşamları birkaç saat boyunca çalıştırılması ile çözüm bulunmaya çalışıldı.

Bu kış merkezi ısıtma sistemini çalıştıracak olan apartmanların oranının yarı yarıya düşeceği tahmin ediliyor.

Doğalgaz ve petrolden kaçış nedeniyle soba satışlarının artması ise esnafa yaradı. Özellikle Türkiye ve Bulgaristan'dan getirilen elektrik ve odun sobaları, fiyatlarının düşük olması dolayısıyla talep görüyor.

Atina'da elektrik ve odun sobaları satan Kostas Miçiyonis, halkın doğalgaz ve petrolden vazgeçerek odun ve elektrik sobalarına yöneldiğini anlattı.

'TÜRK SOBASI 500 EURO'
Yeni çıkan sobaların kalorifer sistemine bağlanabildiklerini ve 150 metre kareye kadar bir alanı ısıtabildiklerine işaret eden Miçiyonis, "Artık petrol fiyatlarına kimse dayanamıyor. Oysa bir ton odunun fiyatı 180 Euro. Bir kışı geçirmek için 3 ton odun yeterli. Kalorifer sistemlerine bağlanan sobalarda insanlar genellikle daha ucuz oldukları için Türk ve Bulgar sobalarını tercih ediyor. İtalyan malı bu tip sobaların fiyatı ortalama 3 bin Euro iken Türk mallarının fiyatı sadece 500 Euro. Doğal olarak da insanlar bunu tercih ediyor" diye konuştu.

'HALKIN YARISI KALORİFER YAKMAYACAK'
Gayrimenkul Danışmanı Yanni Sotropas da, "Halkın yarısı kalorifer yakmayacak. Aidatlar düşük olacak ama elektrik ya da odun faturası yüksek olacak" dedi.

Isınma sorunu nedeniyle aidat ödemek istemeyenlerin bir kısmının merkezi ısıtma sistemi olmayan evler aradığını anlatan Sotropas, "Millet doğalgaz kullanan evlerden kaçıyor. Yaksan da yakmasan da aidatlar yüksek gelecek çünkü" şeklinde konuştu.

Durumun odun ticaretini canlandırdığını da ifade eden Sotropas, odun ticareti yapmak için yer ve arsa arayanların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...