'Zam sektörü şoke etti, sahteciye gün doğdu'

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği Başkanı Galip Yorgancıoğlu, alkollü içkilerde ÖTV artışının sektör üreticilerinde büyük bir şaşkınlık yarattığını ve sahte içki üretenlere gün doğduğunu söyledi.

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği Başkanı Galip Yorgancıoğlu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV'ye zam kararının, üyeleri ile üretimini yasal düzenlemeler ve Avrupa Birliği normlarında sürdüren sektör üreticilerinde ''büyük bir şaşkınlık'' yarattığını ifade ederek, ''Çünkü daha 10 ay önce, 31 Aralık 2009 tarihinde alkollü içkilerden alınan ÖTV'ye yine beklenmedik ölçüde bir zam yapılmıştı ve sektörümüz bu zammın olumsuz etkilerinden henüz kurtulamamıştı'' dedi.

Yılın ilk 3 çeyreğinde alkollü içkilerden sağlanan vergi tahsilatının, 2 milyar 133 milyon olması beklenirken, bunun 2 milyar 150 milyon lira olarak gerçekleştiğini ve bu nedenle sektörde, vergi artışına gerek olmadığı umudu bulunduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Ancak, sektörümüz bu zamlarla 2011 bütçesi için önemli bir gelir artış sorumluluğu üstlenmek durumunda kaldı. Oysa sektörümüz gerçekten çok küçük marjlarla çalışıyor ve bu durumda rakı, votka, cin, likör gibi yüksek alkollü içkilerde litre başına yüzde 30 ÖTV artışı getiren bu zammı ister istemez tüketici fiyatlarına yansıtmak zorundayız.

Buna karşılık Türkiye'ye yasa dışı yollardan kaçak içki ithal eden, kayıt dışı iş yapan, ya da merdiven altında tüketicinin canı pahasına sahte içki üretenlere gün doğduğu muhakkak. Çünkü bu son zamlardan sonra bir şişe yüksek alkollü içkiden elde edilecek haksız kazanç da otomatik olarak yüzde 30 oranında artacak. Bu kişiler, üretim ya da ithalat olsun, yasa dışı yollardan sağladıkları içkiler için zaten en az o ürünün vergisi kadar haksız kazanç sağlıyorlardı. Kaçak ithal edilen ve menşei ve içeriği belirsiz içkiler yüzünden geçen yaz turistler ölmüş ve ülkemizin yurt dışındaki imajı büyük zarar görmüştü.''

Yorgancıoğlu, söz konusu zamlardan sonra, sektördeki son yıllarda nispi iyileşme görülen kayıtdışılık sorununun yeniden ciddi hale gelmesinden ve suç oranının artmasından kaygı duyduklarının altını çizerek, ''Bu ÖTV zamlarından sonra ülkemizin alkollü içkilere uygulanan en yüksek vergi sıralamasında birinciliğe yükseldiğini tahmin ediyorum. Alkollü içkilere İsveç, Norveç, Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde de yüksek vergi alınıyor ama o bölgede kişi başına düşen yıllık gelir 30-40 bin avro arasında değişiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin kişi başına gelir baz alındığı takdirde alkollü içkilere uygulanan en yüksek vergi sıralamasındaki birinciliği tartışmasız hale geldi'' ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...