Bu gıdaları 6 ay saklayabilirsiniz

ntv.com.tr

Her gün tonlarca yiyecek artık yenilmez gerekçesiyle çöpe atılıyor. Birçok yiyeceği ve içeceği kolay bir şekilde dondurup 6 aya kadar besin değeri bozulmadan saklanabilir. Neredeyse bütün yiyecekler ve içecekleri dondurucuya atabilirsiniz.

  • 1

    Her gün tonlarca yiyecek artık yenilmez gerekçesiyle çöpe atılıyor.

    Neredeyse her yiyeceği ve içeceği kolay bir şekilde dondurup en az 6 ay besin değeri azalmadan saklayabilirsiniz. 

    Birçok yiyeceği 6 aydan sonra da tüketebilirsiniz.

    İşte kolayca saklayabileceğiniz 10 yiyecek ve içecek;

  • 2

    1- Yumurta

    1- Yumurta

    Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir.

    Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var.

    Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz.

    Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.

  • 3

    2- Peynir

    2- Peynir
    Neredeyse bütün peynir türlerini dondurucuya atabilirsiniz.

    Labne gibi yumuşak peynirlerin dondurucuya atılmaması tavsiye ediliyor.

    Bu peynirler sulandığı için tadı eskisi kadar lezzetli olmayabilir.

    Peyniri ufak porsiyonlar şeklinde dondurmak işinizi kolaylaştırabilir.
  • 4

    3- Taze otlar ve baharatlar

    3- Taze otlar ve baharatlar

    Maydanoz ve nane gibi otlarla, taze baharatları buzdolabında saklama ömürleri çok kısadır.

    Otları ve baharatları doğrayıp hafifçe kuruttuktan sonra istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

  • 5

    4- Humus

    4- Humus

    Arta kalan humusu saklama kabında uzun süre muhafaza etmek mümkün.

    Humus’u kaba koyduktan sonra üzerine biraz yağ eklemek lezzetini korumasına yardımcı olur.

  • 6

    5- Patates

    5- Patates

    Eve alınan fazla patatesleri 5 dakika kadar kaynatıp ardından soğumaya bırakın.

    Soğuyan patatesleri paketleyip dondurucuya atabilirsiniz.

    Patates püresini de saklama kabının içerisinde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

  • 7

    6- Mantar

    6- Mantar

    Mantarı dondurmak diğer sebzelerden biraz daha zahmetli.

    Mantarları önce dilimleyip ardından bir tepsi üzerinde teker teker dizin.

    Bu mantarları 2 saat kadar dondurucuda bekletin. Bunu yapmazsanız mantarlarınız birbirine yapışır.

    Dondurucuda bekletilmiş mantarları poşetleyip, uzun süreli koruma için tekrar dondurucuya atabilirsiniz.

  • 8

    7- Tereyağı

    7- Tereyağı

    Tereyağını paketleyip dondurucuya atmak yeterli.

  • 9

    8- Kahve

    8- Kahve

    Kahve makinasındaki kahveyi buz poşetlerine koyup dondurabilirsiniz. Dondurulmuş kahveleri soğuk kahveler için kullanmak mümkün.

  • 10

    9- Süt

    9- Süt

    Sütü de kahve gibi buz poşetlerinde dondurduktan sonra istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

  • 11

    10- Avokado

    10- Avokado

    Çabuk kararan meyvelerin başında gelen avokadoyu çekirdeğini çıkartıp parçalar halinde ya da ezip püre halinde saklayabilirsiniz.