Ölmeden Önce Denenmesi Gereken Anadolu lezzetleri

Anadolu'nun en özel lezzetleri... Her yöresinin birbirinden ayrı bir tadı olan Anadolu'nun sofralarından sayfalarımıza taşınan yemekler, kültürel mirasımızın belki de son kaleleri. Mutfak Magazin Dergisi'nin hazırladığı listedeki yemeklerin çoğu tüm Türkiye'de yapılıyor ancak en özeli nerede yapılıyor sorusunun cevabını veriyoruz size.

  • 1

    Testi Kebabı | Nevşehir

    Bir testinin içinde bol malzeme ve etin buluşması ile ortaya çıkan bu testi kebabı, eritilmiş kuyruk yağı ile lezzetin doruğuna ulaşıyor. Üzeri hamurla kapatılan ve taş fırınlarda pişirilen bu kebap, dört saatlik macerasını dost meclislerinde tamamlıyor. Satırla, tek hamlede kırılan testiden ise buram buram Anadolu kokusu yayılıyor.
  • 2

    Ankara Tava | Ankara

    Arpa şehriye ile yapılan pilav ve kuzu etinin birlikte pişerek oluşturdukları sıra dışı lezzet.
  • 3

    Altı Cacıklı | Gaziantep

    Gaziantep'ten yayılan lezzet cümbüşü; taze sarımsak, kuzu eti ve tırnak pide ile.
  • 4

    Patlıcan Kebabı | Şanlıurfa

    Dünyaca meşhur Şanlıurfa Birecik bölgesinin özel patlıcanı yine Şanlıurfa'da Patlıcan Kebabı adı ile taçlandırılıyor.
  • 5

    Zahter Salatası | Hatay

    Her yemeğin yanında, her öğünde.
  • 6

    Bafra Pidesi | Samsun
    Özel hamurundan ve taptaze tereyağından
    yayılan kokusuyla baş döndüren lezzet. İster kapalı isterseniz açık, isterseniz kıymalı isterseniz de peynirli.
  • 7

    Şambali | İzmir

    İzmir sokaklarının enerji veren tatlısı.
  • 8

    Midye Dolma İzmir

    Küçük ve taptaze olan İzmir midyelerinin, tam
    kararında pirinç ve karabiberle birleşmesi bu lezzetin püf noktası.

  • 9

    Badem Köftesi | Datça /Muğla

    Datça bademi ile etin uyumu!
  • 10

    Lahm-i Kiraz | Hatay

    Tabiri caiz ise meyve ve etin halayı.
  • 11

    Perde Pilavı | Siirt

    Her malzemesi farklı bir anlam taşıyan perde pilavı, özellikle kayınvalide ve gelin arasında bir tür mesajlaşmadır.
  • 12

    Tandırda Kalkan | İstanbul
    Kalkanın en yağlı olduğu zamanlarda sofraları
    neşelendiren, İstanbul havasını taşıyan tat.
  • 13

    Katmer | Gaziantep

    İlk lokmadan itibaren yiyeni başka diyarlara götüren katmer; Gaziantepli
    ustaların elinde ayrı bir lezzete dönüşüyor.


  • 14

    Etli Yaprak Sarma | Tokat

    Yaratıcı Anadolu mutfağının en güzel örneklerinden biri.

  • 15

    Aşure | İstanbul
    Kimilerine göre Muharrem ayının ruhani
    lezzeti, kimine göre iste paylaşmanın
    en tatlı yolu. Nuh'un umudu, Ermenilerin
    anuş-abur'u... Bereketi, herkesin farklı bir tarife sahip olmasına da yansıyan aşure, İstanbul'un en özel lezzetlerinden.
  • 16

    Atom Kokoreç | İzmir


    Uykuluktan yapılan bu kokoreç için gerçek adres İzmir!

  • 17

    Beyran | Gaziantep

    Lezzet ve enerji deposu. Sabah saatlerinde Gazianteplilerin vazgeçilmezi
  • 18

    Büryan | Siirt
    Büryan, iç organları alınmış bütün kuzu
    2-3 metre derinliğindeki, kapağı çamur ile kapatılan kuyularda odun ateşiyle pişirilir. Genelde yaz aylarında tüketilen büryan; isteğinize göre kemikli ya da kemiksiz olarak, taze pide üzerinde servis edilir.
  • 19

    Çömlek Pilavı | Şebinkarahisar


    Sebzeler ve kuzu eti ile fırında birlikte pişen pirinç pilavı, olağanüstü! Sadece bu pilav için Şebinkarahisar'a gidilir.
  • 20

    Çi Börek | Eskişehir
    Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen
    çi'den adını alan bu böreğe
    Kırım Tatarları şırbörek, çiberek, çiborek de diyor.
  • 21

    Domates Cive | Antalya

    Domatesin en özel ve lezzetli hali. Sıcak ya da
    soğuk fark etmez, Antalya için yaz aylarının vazgeçilmezi.
  • 22

    Lor Sarma | Bayburt

    Bayburt'un en başyemeği, Lor dolması derler buna. Mest eder dili, damağı
    Lor dolması derler buna
  • 23

    Karalahana Çorbası | Ordu

    Tam bir vitamin deposu.
  • 24


    Demir Tatlısı | Erzurum

    Demir kalıplarla hazırlanan, her öğün aranan Erzurum lezzeti.
  • 25

    Vişne Yaprağı Sarması Konya
    Malatya

    Malatya ile özdeşleşen yemek.

  • 26

    Tokat Kebabı | Tokat

    Bilinen pişirme tekniklerini alt üst eden, özel fırında; kuzu eti, domates, patlıcan, biber ve patates buluşuyorlar. Özel yapılmış lavaş ile fevkaladenin fevkinde.
  • 27


    Döner | Kastamonu

    Döner hakkında çok rivayet vardır. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de karşınıza çıkar. Bir dönem lüle kebap olarak da bilinen döner dünyaya mal olmuş bir yemek. Bu özel lezzetin tarihi 17. yüzyıl ortalarına kadar gider. Orijinali kuzu etlidir ve Kastamonu dönerin hakkını verir...
  • 28

    Erişte | Kastamonu
    Anadolu yaratıcılığının en güzel örneği olan eriştenin kökeni Orta Asya'ya kadar uzanıyor. Dayanışmanın, paylaşmanın ve bereketin
    lezzetini de taşıyan erişte, Kastamonu'da ise
    siyez buğdayından elde edilen unla yapılıyor.
  • 29

    Islama Köfte | Adapazarı

    Dilimlenmiş ekmekler, biberli ve yağlı et
    suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgara edilerek servis edilir.
  • 30

    Isparta Kebabı | Isparta

    Yaklaşık beş saatlik pişme süresine sahip
    olan Isparta kebabı, kendine özgü bakır
    tabaklarda lavaş ekmeği üzerine servis edilir.
  • 31

    İskilip Dolması | Çorum

    Ca dolması ya da İskilip dolması. Hangi isimle söylerseniz söyleyin ama ak çeltik pirinci ve kuzu eti ile pişirilen bu olağanüstü lezzeti Çorum İskilip'te mutlaka deneyin
  • 32

    İç Pilav | İstanbul

    Bol baharatlı, kuş üzümlü, fıstıklı pilav; ciğer ile taçlanıyor.
  • 33

    Zeytinyağlı İmambayıldı İstanbul


    Rivayet odur ki; imam zengin bir
    zeytinyağı tüccarının damadı olur.
    Kızın çeyizinde bol miktarda ve
    kaliteli zeytinyağı vardır. Evliliklerinin
    ilk günlerinde yeni gelin kocasına bu kaliteli yağla hazırlanmış patlıcanlı ve sebzeli bir yemek yapmaktadır. Bir gün masada imamın çok sevdiği o yemek yoktur.
    İmam zeytinyağının bittiğini anlayınca üzüntüden bayılır.
  • 34

    Nokul | Sinop

    Dileyene kıymalısı, dileyene cevizli ve üzümlüsü.
  • 35

    Aluciye | Mardin

    Erik ile yapılan ve Anadolu'daki meyveli yemekleri taçlandıran bir lezzet.
  • 36

    Diyarbakır Tavası | Diyarbakır

    Hem göze hem de damaklara hitap eden Güneydoğu lezzeti.
  • 37

    İçli Köfte Haşlama Kahramanmaraş

    İçli köftenin hafif tarifi.
  • 38

    İskender | Bursa

    1867 yılında Bursa Kayhan Çarşısı'nda Uludağ'ın enfes kekikleriyle beslenen koçlardan elde edilen etle üretilen İskender, şimdi tüm Türkiye'nin vazgeçilmezi.
  • 39

    Kabak Çiçeği Dolması | Muğla

    Yüzünü güneşe dönen kabak çiçekleri
    bu sefer sofralarda bahar havası estiriyor.
  • 40

    Kaburga Dolması | Diyarbakır

    Emeği de lezzeti de unutulmaz olan
    kaburga dolma; kasap tarafından dolmalık olarak hazırlanan kaburgaların pirinç, kuşbaşı et, badem ve baharatlardan oluşan pilavla doldurulmasıyla elde ediliyor.
  • 41

    Kuyu Tandır | Kastamonu

    2,5 metre çapında, 4 metre derinliğindeki kuyularda pişirilen bu yemeğin
    bir diğer adı da Biran'dır.

  • 42

    Kağıt Kebabı | Malatya

    Malatya çarşılarından tüm Türkiye'ye yayılan özel lezzet

  • 43

    Kabak Tatlısı | Hatay

    Kireçle hazırlanan bu tatlının dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacıktır.
  • 44

    Katıklı Dolma | Bitlis

    Kabak ile yapılan katıklı dolma, Bitlis'ten tüm Anadolu'ya bir lezzet hediyesi.
  • 45

    Kestane Aşı | Bursa

    Uludağ'ın kokusunu sofraya taşıyan yemek.
  • 46

    Kalburabastı | Sivas

    Sivas hurması da denen bu lezzet özellikle Ramazan aylarının vazgeçilmezi.
  • 47

    Keşşir Dolması Hatay

    Mor havucun (keşşir) doldurulması ile hazırlanır.

  • 48

    Künefe | Hatay

    Akdeniz'in lezzet yıldızı.
    Özel dökme kadayıfın mangal
    üzerinde künefe peynirine
    kavuşmasının lezzetli hikayesi.
  • 49

    Lahmacun | Gaziantep

    Özellikle közlenmiş patlıcanla servis edilen Gaziantep lahmacunu; sarımsaklı ve
    bol kıymalı harcı ve çıtır çıtır
    hamuru ile dillerden
    düşmeyen bir lezzet.

  • 50

    Ayvalı Taraklık | Gaziantep
    Ayvalı taraklık ya da eğşili taraklık. Ayva ve
    kuzu pirzola ile lezzet şehri Gaziantep'te bambaşka bir lezzet yolculuğu.
  • 51

    Mantı | Kayseri


    Bir yemek kaşığına 40 tane mantı düşmezse o mantı olmamış
    demektir Kayseri'de!
  • 52

    Paça | Kahramanmaraş
    İran'ın Kazvin şehrinden Anadolu'nun hemen her yöresine yayılan, bir sağlık ve lezzet deposu.
  • 53

    Su Böreği | Konya

    Davet sofralarının vazgeçilmezi.

  • 54

    Revani | Sinop

    Balkanlardan gelen tarifle şekillenen
    bu lezzetin sırrı köy yumurtasıdır. Şerbetiyle,
    dokusuyla dillere destan olan Sinop revanisinin ünü sınırlarını çoktan aşmıştır.
  • 55

    Sütlaç | Hamsiköy-Rize

    Rize'nin dağlarının kokusunu taşıyan sütü, her öğünün baş tacı.
  • 56

    Çiçek Bamya | Konya

    Kurutulmuş minik çiçek bamyalar ile yapılan çiçek bamya, Konya'nın en özel lezzetlerinden biri.
  • 57

    Tava Ciğer | Edirne

    Yumuşacık ve damakları şenlendiren Trakya lezzeti.

  • 58

    Tahinli Pide | Aydın

    Yapımı kadar hazmı da kolay olan Ege lezzeti.
  • 59

    Tandır Çorbası | Konya

    Tandırda ve toprak kaplarda pişen tandır çorba, en özel sofraların baş tacı.
  • 60

    Tavukgöğsü | İstanbul

    Muhallebi, kazandibi, keşkül-ü fukara... Bu üç tatlı da Bizans mutfağından günümüze gelmiş, Osmanlı döneminde son şeklini almış.
  • 61

    Un Helvası / Tokat

    Hz. Mevlana; "koruk bile zamanla helvaya döner" derken un helvasındaki emeğe göndermede bulunuyor. Anadolu'nun hemen her yerinde farklı usuller ile yapılır ama Tokat'ta bir başka
  • 62

    Nohutlu İşkembe | İstanbul

    Aslında bir yahni olan bu yemek,
    hem zahmetli hem de çok lezzetli.
  • 63

    Uşak Tarhanası | Uşak

    Kıtır kıtır ekmeklerle servis edilen kış çorbası.
  • 64

    Erikli Yavan Sarma | Tokat

    Anadolu'da etsiz yemekler yavan olarak adlandırılır. Adı yavan ama lezzeti kuru erik ve Narince üzüm yaprağı ile tavan yapan,
    Time Dergisi'ne konuk olan bir Tokat lezzeti.

  • 65

    Ciğer Sarma | Edirne


    Rumeli mutfağından saray mutfağına kadar giren bu yemek, iç pilavın kuzu gömleğe sarılmasıyla elde edilir.
  • 66

    Yuvalama / Gaziantep

    Tam bir imece lezzeti
  • 67

    Konya Tarhanası Konya

    443 yıldır yaşatılan, güneş kokusunu
    içine çeken bu lezzet kışın kızartılarak da
    yeniyor. Hele çıtır çıtır yanan bir sobanın üstünde kızartılırsa tadına doyum olmaz.
  • 68

    Sura | Balıkesir

    Kurban bayramlarında ve özel günlerde sofranın tek hakimidir.
  • 69

    Sütlü İncir Tatlısı Aydın

    İncir uyutması da denen bu tatlı hem sağlıklı hem de çok lezzetli.
  • 70

    Balkan Köftesi | Kırklareli

    Nam-ı diğer Cevapcici!
  • 71

    Şebit (Yağlama) | Kayseri

    Lezzetin kat kat hali.
  • 72

    Baklava | Gaziantep
    Isırarak iki hamlede yiyin ve baklavayı elinize alıp tersten ısırın ki içindeki tabana yayılan fıstığın ve sade yağın rahiyası damağınıza yapışsın!...
  • 73

    Selekeli | Ağrı

    Sacda pişirilen bu enfes lezzet, Ağrı Dağı'nın haşmetini sofralara taşıyor.
  • 74

    Bakla Sarması | Amasya
    Etsiz yemek sevenler için lezzetin zirvesinde bir
    seçenek. Kuru bakla, aromatik baharatlar ve
    yarma düğüsü ile "Bakla Dolması". Bazı evlerde
    tencere altına kemikli kurutulmuş et de koyuluyor.
  • 75

    Şevket-i Bostan | Tire-İzmir

    Aslında yabani bir bitki olan şevket-i bostan, usta ellerde lezzet şölenine dönüşüyor.
  • 76

    Şiş Köfte | Burdur

    İlk defa Burdur'da ortaya çıkan ve halen orijinaline uygun olarak sadece Burdurlu ustalar tarafından yapılan lezzetli köfte.
    Taze
  • 77

    Şiveydiz | Gaziantep

    Taze sarımsağın enfes aromasıyla...
  • 78

    Yağ Somunu | Konya

    Konya'nın Pazar kahvaltılarının en lezzetli geleneği.
  • 79

    Pehli | Tokat

    Kuzunun suyu ile pişen pilavla servis edilen pehli, güç versin diye pehlivanlara özel olarak hazırlanırmı
  • 80

    Sac Arası | Konya

    Hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulur. Üzerine ikinci bir sac kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenir ve böylece tatlı tepsisi iki sac arasında pişer.
  • 81

    Sakarya Mıhlaması | Ordu

    Yerel bir otu lezzet haline dönüştüren Anadolu kadınlarının el emeği.
  • 82

    Sakızlı Muhallebi | İstanbul

    Damla sakızının muhteşem aroması ile muhallebiler içinde belki de en özel yere sahip
  • 83

    Cağ Kebabı | Erzurum

    Erzurum'dan tüm Türkiye'ye yayılan bu lezzet, cağ veya bico denilen şişlere takılan oğlak ya da kuzu etinden yapılır. Baharatları baş döndürür, tadı ise uzun süre damaklardan silinmez.
  • 84

    Ali Nazik | Gaziantep

    Gaziantep'ten dünyaya yayılan lezzet!
  • 85

    Satır Köfte | Tekirdağ

    Kıvırcık süt kuzusu, satırda ve tahta kütük üzerinde doğranmış, siniri ayıklanmış et ve tuz... Sadeliğin mükemmelliği.
  • 86

    Sıgıl Mahşi | Hatay

    Kabakların et ve bakliyatla doldurulması ile hazırlanan bu yemek, çok kültürlü Hatay mutfağının en leziz örneklerinden.
  • 87

    Sini Oruğu | Hatay

    İçli köftenin tepside sunulan ve tadına doyulmayan hali.
  • 88

    Sırık Kebabı | Çorum

    Meşe odununun karşısında yavaş yavaş pişen kuzu, nar gibi kızararak bir sanat eserine dönüşüyor.
  • 89

    Sivas Köfte | Sivas

    Her öğünün aranan lezzeti
  • 90

    Kandilli Mantı | Edirne

    Orijinali yaban ördeği ile yapılan, alışılmışın
    çok dışında, özel bir lezzet. Şimdilerde tavuk eti ile yapılıyor.
  • 91

    Maklube Diyarbakır


    Şehirleri kavga ettiren lezzet. Ama bize göre bu lezzetin kadim ev sahibi Diyarbakır.

  • 92

    Mıhlama | Trabzon

    Tüm Karadeniz'in en özel lezzeti olan mıhlama
    Trabzon'da ise lezzetinin zirvesine çıkıyor.
    Özel peyniri, mısır unu ve Trabzon tereyağının
    enfes buluşması olan mıhlama, çalışkan Karadeniz halkının enerji deposu.
  • 93

    Madımak | Sivas
    Baharın müjdecisi madımak.

  • 94

    Kuzu Etli Rezene | İzmir

    Rezenenin faydaları saymakla bitmez,hele kuzunun tadıyla birleşince tarifi imkansız bir lezzet çıkar ortaya.

  • 95

    Zeytinyağlı Enginar Dolması 

    Her yemeğin yanında, her öğünde.
    Bir tür mantılı çorba ama oldukça sıra dışı ve özel.

  • 96

    Burma Kadayıf | Diyarbakır

    Ustasının ellerinde sanat eserine dönüşen bu lezzet, tüm duyulara hitap ediyor. Kokusuyla, lezzetiyle, görüntüsüyle adeta bir şölen yaratıyor
  • 97

    Firik Pilavı | Gaziantep

    Tütsü tadıyla damakları şenlendiren pilav.
  • 98

    Furun Kebabı | Konya

    Selçuklulardan günümüze gelen, geleneksel tat.
  • 99

    Tandırda Kaz Çekmesi | Kars

    Yüzlerce yıldır sofralarda olan, özgün bir Kars yemeği.
  • 100

    Sarıyer Böreği | İstanbul

    Kat kat lezzet, kat kat emek.
  • 101

    Yüzük Çorbası | Adana


    Bir tür mantılı çorba ama oldukça sıra dışı ve özel.