Home page
Haber Menüsü


Faiz indirimi yenilerini getirecek mi?
Merkez Bankası’nın gecelik faizlerde indirim yapması, piyasanın yeni bir faiz indirimi konusundaki beklentilerini yoğunlaştırıyor. Ekonomistler, IMF’nin isteği pararelindeki indirimin yeni indirimleri getirebileceği görüşünde.
Murat Başboğa/İstanbul
NTV-MSNBC
14 Mart— Merkez Bankası’nın son üç haftada ikinci kez faiz indirimine gitmesi, enflasyona yönelik olumlu beklentilerin güçlendiğine işaret ediyor. Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerini yüzde 57’den yüzde 54’e çekerken, son faiz indirimini 20 Şubat’ta iki puanla gerçekleştirmişti. İkinci kotasyon indirimine karşılık, ekonomistler arasında yeni faiz indirimi beklentilerinin devam ettiği gözleniyor.

   
 
       
   
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
MSNBC News MB: Rekabet için kur yetmez
MSNBC News MB: Para tabanı hedefleri değişebilir
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz sürprizi
MSNBC News Derviş: Ekonomik görünüm daha iyi
MSNBC News Goldman Sachs: Enflasyon % 40
MSNBC News Artunç Kocabalkan: 2002 Piyasa Sözlüğü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Enflasyonun Şubat ayında beklenenin altında çıkmasından bu yana piyasalarda faiz indirimi beklentileri yükselmiş durumdaydı. Yılın ilk iki ayında ekonominin düzeleceğine yönelik sınırlı işaretler göründüğünü kaydeden ekonomistler, faiz indiriminin yoğun piyasa baskısı yanında IMF’nin de isteği paralelinde atılmış bir adım olabileceğini kaydettiler.
       
KARAMENDERES: IMF’NİN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA BİR ADIM
       Ata Menkul Kıymetler Başekonomisti Altuğ Karamenderes, yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası’nın Uluslararası Para Fonu’nun desteği doğrultusunda bir adım attığının söylenebileceğini belirtti.
       “Genelde bu piyasalarda olumlu karşılanır ama borsada sadece kısa vadeli bir parlama etkili oldu. Endeks aşağı gittikçe moraller daha da bozuluyor” değerlendirmesini yapan Karamenderes, kur konusunda da şunları söylüyor:
       “Kurda düşüş hız kesmiyor. Faiz düşüşü kura yönelmeyi getirebilirdi ama, bunun olmasınının nedeni döviz spekülasyonu. Dövizi borçlanıp açığa satma imkanının yarattığı yüksek kazanç bu kura yönelimi önlüyor. Bu nedenle dövizde açık pozisyonlar kapatılmıyor. İlk aşamada kurun yukarı gitmesi beklenirken, yukarı hareket gözlenmiyor”
       
TAKTİK SAVAŞI YAŞANIYOR
       Merkez Bankası’yla bankacılık sisteminin bir ‘taktik’ savaşı yaptığını belirten Karamenderes, “Merkez Bankası’ndan faiz indirimi geldikçe, indirimin yenisi geleceğine yönelik beklentiler oluşuyor. Faiz indirimine karşılık kurda hareket olmaması da buna bağlı. Şu aşamadan sonra, Merkez Bankası’ndan yapılacak yeni bir faiz indirimiyle, tehlikeli bir bölgeye gelineceğini söyleyebiliriz” dedi.
       
ALKİN: PSİKOLOJİK ETKİ YAKINDAN İZLENMELİ
       İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kerem Alkin de, kotasyon indiriminde iki noktaya dikkat çekiyor.
       Alkin, IMF’nin 5 Mart’ta başlayan yeni stand-by çerçevesindeki ilk konsültasyonunda reel sektörün büyümeye dönük feryadının ‘doruğa’ ulaştığına işaret ederken, “Bu feryadın bir sonucu olarak IMF Heyeti’nin başında yer alan Juha Kahkonen reel sektörü motive edici açıklamalarda bulunma ihtiyacı hissetti. Bu gelişmelere bağlı olarak ekonomi yönetiminde büyüme sürecinin gecikmesine yönelik endişeler artıyor. Bu nedenle, kamu bankalarının yeniden kredi açmaya başlayacakları bir süreçte, özel bankaları da kredi kullanımına teşvik etmek için faizlerin gevşemesi gerekiyordu. Reel sektörün taleplerini gerçekleştirmek için, ekonomi yönetimi, MB daha ilerideki bir tarihte bu indirimi öngörmüş olsa da, MB’nı yeni bir kotasyon indirimine ikna etti” değerlendirmesinde bulundu.
       Alkin, ikinci yaklaşım aşamasında, Merkez Bankası’nın Salı günü açıkladığı Mart ayı eğilim anketinin piyasa beklentilerini ve enflasyon konusunda piyasanın öngörülerini değerlendirmesi ardından, yeni kotasyon indiriminin vaktinin geldiğini görmüş olduğunu belirtti. Alkin, şöyle konuştu:
       “Şimdi, görmemiz gereken esas etki, piyasada oluştuğu ifade edilen iyimser havanın tasarruf sahiplerini Türk Lirası cinsinden yatırım araçlarına yönlendirip yönlendirmeyeceği. Petrol Ofisi halk arzı ve cazip bonolara rağmen, yastık altındaki döviz halen piyasaya dönme eğilimi içerisinde değil. Bu faiz indirimlerinin yaratacağı psikolojiyi yakından takip etmek gerekiyor” dedi.
       
YENİ İNDİRİM BEKLENTİSİ
       Adının açıklanmasını istemeyen özel bir bankanın ekonomisti, “Bu faiz indirimi, reel faizleri düşürmeye yönelik bir girişim değil, sadece reel kuru dengede tutmaya yönelik. Artık faiz düzeyi, ekonominin hızını kesecek oranda aşırı yüksek değil” dedi.
       Lehman Brothers’dan Tolga Ediz de, yayınladığı araştırma notunda, gelecek 4-5 aylık sürede enflasyon dinamiklerinin olumlu göründüğünü belirterek, “Yeni faiz indiriminlerinin geleceği konusunda iyimserliğimizi sürdürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları