Home page
Haber Menüsü


AP Türkiye raporunu kabul etti  
  Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda gerçekleştirdiği ilerlemeler başlıklı rapor ve Türkiye’ye yönelik mali yardımlar raporu, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi.

Strasbourg
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   25 Ekim —  Avrupa Parlamentosu, ‘Ermeni soykırımı’yla ilgili sunulan değişiklik önergelerini de reddetti. AP’nin, ‘soykırım’ iddialarını kabul etmemesi, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yapıcı ilişki içinde olma isteğine işaret ediyor. Yıllık olağan Türkiye raporunu kabul eden AP, Anayasa değişikliklerini olumlu karşılarken, Kıbrıs konusunda da ılımlı yaklaşım önerdi. Türkiye’ye üyelik öncesi mali yardımlara ilişkin raporda ise, mali yardımların artırılması öngörüldü. AP’nin kabul ettiği yıllık olağan Türkiye raporu, Ankara’da olumlu karşılandı. 

   
 
       
    MSNBC News Türkiye AP kararından memnun
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye raporuna ilişkin başta Fransız parlamenter Charles Pasqua ve komünist parlamenter Andrie Brie tarafından sunulan ve Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tanımasını öngören çeşitli değişiklik önergeleri genel kurul oylamasında büyük oy farkıyla reddedildi.
       Öte yandan kabul edilen bir değişiklik önergesinde, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini mümkün olduğunca çabuk yerine getirmesi konusunda en kısa zamanda bir takvim hazırlaması çağrısında bulunuldu.
Lamassoure’dan NTV’ye özel demeç

       
AP’NİN TÜRKİYE RAPORUNDA NELER VAR?
       Fransız Hıristiyan Demokrat Parlamenter Alain Lamassoure tarafından hazırlanan Türkiye raporu, 2002 yılının, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından bir dönüm noktası olacağı mesajı veriliyor.
       Rapor, Kıbrıs meselesinin ise 2002 yılı sonbaharına kadar çözülmesi gerektiğine işaret ediyor.
       Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası(AGSP) konusunda Türkiye’nin, NATO-AB arasında engel teşkil etmemesi isteği de raporda yer alıyor.
       
MALİ YARDIMLAR RAPORU
       Türkiye’ye yönelik üyelik öncesi mali yardımlar raporunda da, Türkiye’nin, diğer AB adayı ülkeler kadar mali yardım alması öngörülüyor.
       Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada da, AP’nin kabul ettiği raporun, Kasım ayında Avrupa Komisyonu tarafından kamuoyuna duyurulacak olan Türkiye ilerleme raporunun hazırlanması aşamasında göz önünde bulundurulacağı vurgulandı.
       
ANKARA MEMNUN
       Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Türkiye raporu, Ankara’da olumlu karşılandı. Dışişleri Bakanlığı’na göre rapor, Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine desteğini gösteriyor. Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tanımasını öngören çeşitli değişiklik önergelerinin genel kurulda büyük oy farkıyla reddedilmesi de başkentte memnuniyetle karşılandı.
       Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye raporunda, Türkiye’nin katılamayacağı bazı unsurlara yer verilmiş olduğunu belirtti. Aynı yetkililer, buna karşın, raporun temelde, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine desteğini gösterdiğini kaydetti. Türkiye raporunun otuzuncu maddesinde, aday ülkelerin Avrupa’nın geleceğine ilişkin tartışmalara eşit statüde katılmaları gereğine işaret edilmesi de, Ankara tarafından olumlu bir unsur olarak değerlendirildi.
       Fransız Hıristiyan Demokrat Parlamenter Alain Lamassoure tarafından hazırlanan Türkiye raporu, dün akşam Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda tartışılmıştı. Tartışma sırasında söz alan parlamenterler, TBMM’nin gerçekleştirdiği anayasal reformların memnuniyetle karşılandığını belirttiler ve reformların bir an önce uygulanmaya konulmasını beklediklerini kaydetmişlerdi.
       Genel Kurul’daki oturumda Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Komisyonu temsilcileri Anayasa değişikliklerini överken, Türkiye’nin AGSP (Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası) ve Kıbrıs konularında daha ılımlı olması gerektiği mesajı verilmişti.
       Avrupa Parlamentosu’nun çeşitli gruplarını temsilen söz alan parlamenterler, Türkiye’ye şu mesajları vermişlerdi:
       
LAMASSOURE: TÜRKİYE TAVRINI DEĞİŞTİRMELİ
       Raporunun sunuşunu yapan Lamassoure, Türkiye’de ciddi ekonomik krize rağmen TBMM’nin önemli reformlar yaptığını belirtti, ancak cezaevinde kötü muamele, ifade özgürlüğü alanında kısıtlamalar olduğunu iddia etti ve “eski DEP milletvekillerinin hala cezaevinde bulunmalarını” eleştirdi.
       Fransız parlamenter, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın BM girişimiyle sürdürülen toplantılara katılmamasını da eleştirirken, Türkiye’nin AGSP konusunda tavrını değiştirmesi gerektiğini ileri sürdü.
       
BROK: TÜRKİYE DAHA YAPICI OLMALI
       Hıristiyan Demokrat grup adına konuşan Alman Elmar Brok, Türkiye’ye karşı insan hakları konusunda eleştiri yaparken AP’nin dengeli olmak zorunda olduğunu belirtti ve son anayasal değişikliklerin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Parlamenter, Türkiye’nin özellikle Kıbrıs ve AGSP konularında daha yapıcı olmasını istedi.
       
SWOBODA: TÜRKİYE TAKVİM SUNMALI
       Sosyalist Grup adına konuşan Avusturyalı Parlamenter Hannes Swoboda da Leyla Zana başta olmak üzere cezaevinde bulunan eski DEP milletvekillerinin serbest bırakılmasını isterken, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda Kopenhag kriterlerini ne şekilde yerine getireceğine dair takvim sunması gerektiğini söyledi. Reformların önemli olduğunu kaydeden Swoboda, uygulamanın da önemli olduğunu kaydetti.
       
BENDIT: REFORMLAR YAVAŞ İLERLİYOR
       Yeşil Grup adına söz alan Daniel Cohn Bendit, Türkiye’de reform yapıldığını, ancak bunun yavaş olduğunu belirterek “Türkiye otoriter bir toplum. Siyasi ve kültürel gelenekler yüzünden bu reformlar yavaş ilerliyor. AB, Türkiye’ye ders vermek durumunda değil. Birlikte diyalog içinde çalışmak zorunda” dedi. Bendit, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili değişiklik önergelerini desteklemediklerini de bildirdi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları