Home page
Haber Menüsü


 
Paranın resmi netleşti
 
Eğer ekonomi büyüme trendine girerse, bu fazla paranın ‘İstanbul Yaklaşımı’ çerçevesinde veya bağımsız olarak borçlarını ödemekte zorluk çeken reel sektöre veya yeni kesimlere kredi olarak verilmesi söz konusu olabilir.
 
Altuğ Karamenderes
NTV-MSNBC
 
19 Şubat—  Merkez Bankası ve banka bilançoları üzerindeki 2001’den kalan sis perdesi Cuma günü kalkmaya başladı. IMF kredisinin 6.1 milyar dolarlık kısmı aynen geriye gitti ama aynı zamanda Merkez Bankası bilançosu kamu bankaları makyajından kurtuldu ve daha gerçekçi görünüm aldı.

   
 
       
   
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Kasım'da sermaye çıkışı
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Ocak ayı enflasyon rakamları
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Göbek havası
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Bankacılıkta ikinci neşter operasyonu
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Çanlar kimin için çalıyor?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankaların repo işlemlerinde kullandıkları bonolar artık “Nazım Hesaplar” denilen döviz açık pozisyonlarının gizlendiği bölgeden, “Bağlı Kıymetler” denilen aydınlık bölgeye indirildi ama tamamı değil.
       Özel bankaların kendi aralarında yaptıkları repo karşılığı bonolar (4 milyar dolar civarı) hala pek de aydınlık olmayan bir bölgede.
       
KAMU SEKTÖRÜ (MB HARİÇ) ARTIK ÖZEL SEKTÖRDEN BORÇ ALMIYOR
       Artık MB’de dış borçlar daha az gözüküyor. 6.1 milyar dolarlık dış borç artık Hazine’nin 4 yıl vadeli dış borcu oldu. Merkez Bankası da daha fazla özgürlüğe kavuştu.
       Bu sayede de 2001’de Merkez Bankası’nca kamu bankalarına yapılmış olan 6.5 milyar dolar değerinde lira fonlama da (borç verme) 4 yıl vadeli bir lira borç vermeye dönüştü denilebilinir. 6.5’in 3.7’si eskiden kalan fonlamaların karşılığı olurken, 2.8’i de kamu bankalarının geçen haftaya kadar kullandığı son gecelik borçlanmaya denk geliyordu.
       Özetle, 2001’de kamu ve TMSF bankaları için yaratılan kısa vadeli TL uzun vadeli bir TL yaratımına dönüştü (dövizle desteklenmiş oldu).
       
ÖZEL SEKTÖR BAŞ BAŞA KALDI
       Kamu ve TMSF bankaları Merkez Bankası sahasından çekilince APİ diye adlandırılan kısa vadeli lira borç verme ve alma ilişkileri tamamen özel bankaların durumunu anlatır hale geldi.
       Buna göre özel bankalar toplam 9.8 katrilyon TL (7.5 milyar dolar karşılığı TL) MB’ye borç veriyor, bazı özel bankalar ise MB’den gecelik 4.1 katrilyon TL gecelik borç alıyor. Buna göre de bazı özel bankaların elinde 2001’den kalma toplam 5.7 katrilyon fazla TL olduğu anlaşılıyor.
       Bu hesaplar MB’nin aracı olduğu hesaplar ve bankaların kendi aralarında yaptığı 5 katrilyon civarı gecelik borç alma verme ilişkisi dahil değil. Bu da eklendiğinde sistemde bazı bankaların elinde 15 katrilyon fon var ve bazı bankalar bu fonların 9 katrilyonunu kullanıyor, MB de geri kalan 6 katrilyon civarında ki parayı piyasadan borç alıyor.
       MB’nin en büyük arzusu bu 6 katrilyonun kazasız belasız, kürkçü dükkanına geri dönmesi, bunun için ya MB döviz satacak ya da Hazine fazla borçlanma ile bu parayı çekecek ya da bu fonu ellerinde tutan bankalar bu parayı yine özel sektöre borç verecek ama gecelik değil uzun vadeli kredi olarak.
       
İYİ SENARYO: BÜYÜMENİN KAYNAĞI ÖZEL SEKTÖRDE
       Eğer ekonomi büyüme trendine girerse, bu fazla paranın ‘İstanbul Yaklaşımı’ çerçevesinde (kamu-özel ve banka-banka işbirliği) veya bağımsız olarak borçlarını ödemekte zorluk çeken reel sektöre veya yeni kesimlere kredi olarak verilmesi söz konusu olabilir. Bu, ekonomik büyümeyi teşvik edecek ve reel faizler düşecektir.
       
KÖTÜ SENARYO: KREDİLERİN TASFİYESİ
       Eğer ‘İstanbul Koordinasyonu’ koparsa bankalardaki bazı kredi borçluları gecelik piyasaya yönelecektir. Bu durumda gecelik borcun fiyatı (faizi) yükselecektir.
       Eğer Merkez Bankası faizi yükseltmek istemez ise bu durumda kendisi piyasaya yeni likidite vermeye zorlanacaktır. Bu durum enflasyon yaratacaktır. Zincirleme borç ödeme durumu hasıl olduğundan ekonomik büyüme de zayıf olacaktır. Bu durumda elinde fazla fonu olanlar (6 katrilyon) bu parayı Merkez Bankası’na borç vermek yerine alternatif yatırım arayışlarına girişeceklerdir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları