Home page
Haber Menüsü


BDDK: Pamukbank’ın sermaye yeterlilik oranı % -46.2
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacılık sektörünün ortalama sermaye yeterlilik rasyosunun %14.5 olduğunu açıklarken, Pamukbank’ın oranının % -46.2 olduğunu bildirdi. Bu arada, 25 bankanın sermaye ihtiyacı 1.1 katrilyon lira azaldı.
Ankara
AA
21 Haziran— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Pamukbank’a neden el konulduğunu rakamlarla açıkladı. Pamukbank’ın sermaye yeterlilik oranının yüzde eksi 46 olduğu belirlendi. BDDK; yayımladığı “Banka Sermayelerinin Güçlendirilmesi Programı Gelişme Raporu”nda, 25 özel bankaya yönelik yapılan işlemleri ayrıntılarıyla ele aldı.

   
 
       
   
MSNBC News BDDK: Sermaye açığı 224 trilyon
MSNBC News 37 bin bankacı 2001'de işsiz kaldı
MSNBC News ABD Hazinesi bankacılık kararından memnun
MSNBC News Sığın: YKB hedeflerini değiştirmedi
MSNBC News IMF'den bankacılık kararına övgü
MSNBC News Derviş: Karar takdire şayan
MSNBC News Pamukbank Fon'a devredildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, Pamukbank’a el konulmasının nedeni sermaye yeterliliğini kaybetmiş olmasıyla açıklandı.
       Asgari yüzde 8 oranında bulunması gereken bu oran Pamukbank’ta eksi yüzde 46.2’ye gerilemesi nedeniyle el konulduğu bildirildi.
       Buna karşılık Pamukbank’la aynı grupta yeralan Yapı Kredi Bankası’nın sermaye yeterlilik oranı yüzde 10.2 olarak açıklandı.
       BDDK raporunda, Yapı Kredi’nin hakim ortaklarıyla grup kredileriyle ilgili görüşmelerin en kısa zamanda başlatılacağı belirtildi.
       Program kapsamındaki 25 bankanın sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 14.8’e yükseltildiği açıkladı. Buna karşılık özel bankaların toplam zararı 10. 6 katrilyon liraya ulaştı. 25 bankanın sermaye ihtiyacının 1 katrilyon 326 trilyon lira olarak belirlendiği ifade edilen raporda, bankalarla yapılan görüşmeler, alınan önlemler ve 2002’deki olumlu gelişmelerle sermaye ihtiyacının 1.1 katrilyon lira azaldığı kaydedildi.
       
SEKTÖRÜN SERMAYE YETERLİLİK RASYOSU %14.5
       Raporda, bankacılık sektörünün ortalama toplam sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 14,5 ile asgari oranın üzerinde olduğu da kaydedildi. Raporun sonuç bölümüne göre, bankacılık krizleri ile karşılaşan diğer ülke tecrübeleri, uygulanacak politikaların etkili olabilmesi ve toplumsal maliyetinin asgaride tutulabilmesi için, bankaların mali bünyelerinin güvenilir yöntemlerle, en doğru şekilde ve en kısa sürede teşhis edilmesinin hayati önem taşıdığını gösteriyor.
        Raporda, bu gerçekten hareketle, “Banka Sermayelerinin Güçlendirilmesi Programı’nın” ilk adımını oluşturması öngörülen “denetim ve değerlendirme” aşamasının; bankalarla ve bağımsız denetim kuruluşlarıyla işbirliği içinde başarılı bir şekilde tamamlandığı belirtildi.
       Denetleme ve değerlendirme aşamasının başarısının en somut göstergesinin, kamuoyundan ve piyasalardan alınan olumlu tepkilerin yanı sıra bankaların hakim ortaklarında sermaye yeterlilik oranını artırma yönünde bir teşvik yaratılmış olması olduğu ifade edilen raporda, şöyle denildi:
       “Program kapsamında yapılan denetim ve değerlendirme; sadece Banka Sermayelerinin Güçlendirilmesi Programı’nın başarı şansını artırmakla kalmayacak, Türk bankacılık sistemi üzerinde daha uzun vadeli etkiler de yaratacaktır. Bu etkilerin başında, sektördeki şeffaflığın artırılması gelmektedir. BDDK tarafından toplulaştırılmış rakamlara ilişkin yapılan açıklamaların yanı sıra banka genel kurullarının gerçekleştirilmesiyle banka bazında sağlıklı bilgilerin ve bu arada grup riski, açık pozisyon, gayri nakdi riskler gibi verilerin yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılması mümkün olacaktır.”
       Böylece, Türk bankalarının gerçek mali durumu ortaya konularak piyasa aktörleri açısından sektöre yönelik şüpheler çok büyük ölçüde giderilmiş olacağı belirtilen raporda, denetim ve değerlendirme aşamasının başarısıyla, ikinci olarak, kamu otoritesi açısından sağlam ve etkin bir bankacılık sektörü oluşturmaya dönük politikaların daha sağlıklı bir şekilde tasarımı ve uygulanması imkanı artırıldığı kaydedildi.
       
YÜZDE 8’LİK SERMAYE YETERLİLİK
       Raporda, şöyle denildi: “Bilindiği gibi, yüzde 8’lik sermaye yeterliliği oranı (SYO) güvenli bir bankacılık sistemi için global olarak kabul gören bir kriterdir. Söz konusu oran, ulaşılmak istenen bir yeterlilik oranı olmaktan çok minimum sermaye yeterliliğini yansıtmaktadır.
       Türk bankacılık sektörünün sağlıklı bir şekilde faaliyet gösterebilmesi ve uluslararası piyasalarda güven yaratarak rekabet edebilmesi için, yüzde 8’in üzerinde bir SYR’nin hedeflenmesi tabiidir. Değerlendirmeler sonucunda, sektör ortalamasının yüzde 14,5 ile asgari oranın üzerinde olduğu ortaya çıkmıştır.”
       Önümüzdeki dönemde, sermaye yeterliliğinin daha da güçlendirilmesi ve bu seviyelerde korunması için BDDK tarafından gereken her türlü çaba gösterileceği ifade edilen raporda, “erken uyarı fonksiyonu” çerçevesinde bankalar ve BDDK’ya önemli görevler düştüğü bildirildi.
       Bu kapsamda, BDDK’nın denetim ve gözetimlerini titizlikle ifa etmeye devam edeceği kaydedilen raporda, sermaye desteği programı bankacılık sektörünün güvenli ve istikrarlı bir şekilde çalışmasını temine yönelik olan yeniden yapılandırma programının yalnızca bir parçasını oluşturduğu belirtildi.
        Gerek denetim ve değerlendirme aşaması gerekse bu aşamada elde edilen sonuçlara bağlı olarak gerçekleştirilmekte olan sermaye artırımları sektörde belli bir şeffaflık ve sermaye seviyesine ulaşılmasını sağlayacağı kaydedilen raporda, bundan böyle, BDDK’nın gündemindeki öncelikli maddeler sıralandı.
       
ÖNCELİK TAM GARANTİ
       Rapora göre BDDK’nın bundan böyle öncelikli maddeleri şöyle:
       “Banka karlılıklarının artırılmasını ve dolayısıyla bankalar için yeterli bir sermayenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, program çerçevesinde bankaların operasyonel olarak yeniden yapılandırılması çabalarını yakından izlemek, birleşmeleri teşvik etmek ve aracılık maliyetlerinin azaltılmasına yönelik ilgili kurumlar nezdindeki girişimlerini devam ettirmek olacaktır.”
       Raporun son bölümünde, şöyle denildi:
        “Diğer taraftan, (Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı)nın önemli bir bölümü tamamlanmış olmasına rağmen, mevduat ve diğer yükümlülükler üzerinde tam garantinin kaldırılması için uygun ortamın oluşması beklenecektir. Koşullar uygun hale geldiğinde ve yeterli bir süre öncesinden kamuoyu bilgilendirilmek suretiyle uygulama uluslararası standartlara paralel hale getirilecektir.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları