Home page
Haber Menüsü


 
2002’nin ilginç buluşları: Teknoloji
Time Dergisi tarafından yapılan bir araştırma, 2002’nin en başarılı buluşlarını bir araya getirdi. Bugünün konusu robotlar ve teknoloji.
NTV-MSNBC
 
    1 Ocak —  2002’in buluşları, bilim dünyasında çığır açacak keşiflerden çok, günlük hayatımızda yer bulmaya aday gelişmeler arasından seçildi. Bu yazıda tanıtacağımız buluşlar robotlar ve teknoloji konuları arasından seçildi. Bu kategoride yılın buluşları arasına girmeye hak kazanan projeler aerojel, 3 boyutlu online çevre, kamera çipi, dünya simülatörü, mars keşif aracı, solar enerji kulesi ve sanal klavye.  

   
 
       
    MSNBC News 2002’nin ilginç buluşları: Sağlık
MSNBC News 2002'nin ilginç buluşları: Spor aletleri
MSNBC News 2002'nin ilginç buluşları: Ev ve güvenlik
MSNBC News 2002'nin ilginç buluşları: Ulaşım
MSNBC News 2002'nin ilginç buluşları: İletişim
MSNBC News 2002'de bilim dünyasında gelişmeler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
AEROJEL
       Aslında bilimadamları tarafından 1930’larda keşfedilen yeni bir madde, yakın geçmişte NASA tarafından rafine edilerek dünyanın en hafif katı maddesi olarak onaylandı. Evet bu madde Guinness Rekorlar Kitabı’na bilinen en hafif katı madde olarak girdi.

       Özgül ağırlığı .00011 olan (havanınki 0.0004) aerojelin görüntüsü bir alanda toplanarak dondurulmuş şeffaf ve ağırlıksız bir dumana benziyor, ancak bu görüntünün ardında oldukça sert bir madde yatıyor. Kimyasal olarak cama benzer bir yapıya sahip aerojel ilk kez uzaymekiğinde aktif olarak kullanılmıştı. Yüksek hızda yapılan mekik seyahatlerinde, aerojel parçacıklarına takılan parçacıklar daha sonra dünyaya getirilerek analiz edilmişti. Aerojel’in yapısı ve kullanımı hakkında daha detaylı bilgi için www.jpl.nasa.gov/technology/features/aerogel.html adresini ziyaret edebilirsiniz.
       
3 BOYUTLU OLİNE ÇEVRE
       Hiç bir katedral inşa etmek istediniz mi? Ya da elbise değiştrir gibi yüzünüzü hatta tüm vücudunuzu değiştirmek aklınızdan geçti mi?

       Uçmak ister miydiniz? Bunların hiç birini gerçek hayatta yapamayabilirsiniz, ama bunlardan da daha fazlasını yapabileceğiniz ikinci hayatınız sizi bekliyor. İnternette hayat benzeri üç boyutlu bir sanal dünya kuruluyor. Diğer online maceraların aksine, İkinci Hayat canavarları katletmeye, ya da uzaylıları yok etmeye dayanan bir macera değil. Burada birşeyler kuruyorsunuz, yaratıyorsunuz, insnalarla karşılaşıp kendinizi ifade ediyorsunuz. Zaten bir hayata sahip olsanız da, ikinci bir şans isteyebilirsiniz. 2003 yazında açılacak İkinci Hayat için daha detaylı bilgi www.lindenlab.com adresinde.
       
KAMERA ÇİPİ
       Beşyüz dolar verip satın aldığınız dijital kamerayla çektiğiniz fotoğraflar çoğu zaman neden 20 dolarlık tek kullanımlık fotoğraf makinesi kadar bile canlı olmuyor?

       Çünkü, geleneksel analog filmde kullanılan ışığa duyarlı kimyasalların aksine, dijital çiplerdeki her sensör algıladığı renk verisinin sadece üçte birini kaydeder (kırmızı, yeşil ya da mavi). Yeni üretilen Foveon X3 teknolojisiyle üç sensör birbirlerinin üzerine yerleştiriliyor, böylece çekilen resimdeki her piksellik alan renk skalalsındaki her rengi algılayabiliyor. Sonuç: Aralık 2002 tarihinde piyasaya çıkan bu teknolojiyi kullanan 3.5 megapiksellik bir kamera, bugün 7 megapixel boyutunda çekim yapan kamerlardan daha net bir görüntü elde edebiliyor. Daha fazla bilgi için www.foveon.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
       
DÜNYA SİMÜLATÖRÜ
       1997 yılında, Japon bilim adamları, Bolivya’da azalan yağmurormanlarından, Meksika’da duman ve zehir saçan fabrikalara, okyanuslardaki su akıntılarına kadar, dünyada olup biten herşeyin kaydını tutacak kadar güçlü bir bilgisayar yaratmanın hayalini kurdular. Daha da önemlisi bu bilgisayarı kurma cesaretini de gösterdiler. 11 Mart 2002 tarihinde bilgisayarın düğmesine bastıklarında, bu güne kadar hiç bir ölümlünün yapamadığını başardılar: Dünya’yı yeniden yarattılar.

       Ya da en azından buna yakın bir işe imza attılar. Dünya Simülatörü, bugüne kadar yapılan en güçlü bilgisayar oldu ve bu enerji tek bir amaç için kullanıldı: kendi gezegenimizin sanal bir ikizini yaratmak. Dünya Simülatörü gelmeden önce, dünyadaki en hızlı bilgisayar ABD’deki bir askeri üste kullanılmaktaydı ve saniyede 7.2 trilyon işlem yapabiliyordu. Dünya Simülatörü ise saniyede 35 trilyon hesaplama yapabiliyor, yani bir öncekinden yaklaşık 5 kat daha hızlı. Aslında kendinden sonra gelen 12 en hızlı bilgisayarın toplam hzından daha hızlı. Yokohama’da yeni yapılan bir fabrikaya yerleştirilen Dünya Simülatörü bir tenis kortu büyüklüğünde. Fİyatı ne kadar diye sorarsanız yaklaşık 350 milyon dolar.
       Ancak bilim adamları harcanan her kuruşa değdiğine inanıyorlar. Uydulardan alınan gerçek zamanlı iklim verileri ve okyanus hareketleri Dünya Simülatörü’ne girildiğinde, araştırmacılar tüm gezegen için bir bilgisayar modeli kurabiliyorlar, ve daha sonra bu modeli zaman içerisinde işleterek gelecekte ne gibi çevre değişiklikleri olacağını görebiliyorlar.
       Bilim adamları bu teknoloji sayesinde hali hazırda küresel okyanus suyu sıcaklıklarını gelecek 50 yıl tahmin edebiliyorlar ve aynı süre içerisinde yaşanacak iklim değişiklikleri ile ilgili çalışmada tamamlanmak üzere. Yakında, mesela Kyoto Anlaşması’nın olası çevresel etkileri hakkında spekülasyon yapmak yerine, siyaset yapıcılar ellerindeki parametreleri sanal Dünya’ya yükleyip ve bin sene ileri atlayıp uyguladıkları politikaların nelere yol açacağını görebilecekler. Bu tür kesin veriler çevre biliminde devrim yaratacak. Dünya’yı dijital olarak klonlamak belki de onu kurtarmanın tek yolu olacak.
       
MARS KEŞİF ARACI
       2004 yılına gelindiğinde yılın arabası dakikada 10 feet hız yapıyor olacak, üstelik Dünya’da değil, Mars gezegeninin yüzeyinde.

       NASA halen gelecek yaz Kızıl Gezegen’e göndermek için iki adet robot araç üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Güneş enerjisiyle çalışacak iki araç bilimsel araştırmaları için dokuz kamera ve üç spektometre kullanarak, günde 330 feet yol katedebilecekler. Bu rakam Mars gezegenine ilk gönderilen araç olan Sojourner’in performansının çok ötesinde. Gündemlerindeki ilk madde ise su izlerini aramak. 2004’de Mars üzerinde göreceğimiz araçların şu anki durumu hakkındaki bilgi www.fido.jpl.nasa.gov adresinden alınabilir.
       
SOLAR KULE
       Ucuz ve çevreci enerji mi elde etmek istiyorsunuz. Avustralyalıların bu gereksinim için basit bir çözümleri var. Önce 20 bin dekarlık bir sera kuruyorlar, havayı buraya hapsedip ısıtıyorlar.

       Ardından tam ortasına 1 kilometre yüksekliğinde devasa bir kule kuruyorlar. Serada toplanan sıcak hava bir bacadan yükselir gibi kule içerisinde yükseliyor ve kule içerisindeki tribünleri döndürerek 200 bin Avustralya evinin kullanımına yetecek miktarda elektrik üretiyor. Kulağa bilim kurgu gibi gelebilir ama bu proje Avustralya hükümetinin onayına sunulmuş durumda ve tamamlanması durumunda 800 milyon dolara mal olacak kule dünyadaki en uzun insan yapımı nesne olacak. 2005 yılında tamamlanması hedeflenen kule ilgili detaylı bilgi www.enviromission.com.au sitesinden alınabilir.
       
SANAL KLAVYE
       Eğer bilgisayar monitörleri neredeyse ortadan kaybolacak kadar küçülebiliyorsa, klavyeler neden küçülmesin. Bu yakında gerçekleşecek gibi görünüyor. İki farklı şirket prototip olarak sanal klavye projesi üzerinde çalışıyorlar.

       PDA’lar, tablet PCler ve cep telefonları gibi mobil araçların bağlanması amacıyla tasarlanan sanal klavye, gerçekten de sanal bir yapıya sahip. Alıştığımız palstik ağarlıklı malzemeler yerine bir lazer ışını masa ya da düz bir zemin üzerine kırmızı ışıkla bir klavye resmi çiziyor. Dijital kameralarda kullanılanlara benzer bir sensör aynı noktaya gönderilen kızıl ötesi ışının yansımasını takip ediyor bu sayede hangi tuşlara basmaya çalıştığınızı algılıyor. Bu teknoloji sayesinde bir gün benzer kalvyeler bütün kablosuz cihazlara eklenecek ve kullanılmadıkları zaman kendiliğinden ortadan kaybolacaklar. 2003’te üretimine geçilecek sanal klavye ile ilgili detaylı bilgi www.canesta.com adresinde mevcut.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları