Home page
Haber Menüsü


Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener
Şener: Özelleştirmede sapma giderilir
Başbakan Yardımcısı Şener, bu yılki tüm ekonomik hedeflerin gerçekleşeceğini belirtirken, “Hedefler gerçekleşti ama bu bizi rehavete sürüklememeli” dedi. Şener, özelleştirme programında gecikmenin giderilebileceğini de kaydetti.
Abant
AA
    14 Aralık 2003—  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “İmar Bankası kanun tasarısının meclisin gündeminde olduğunu belirterek, “Takdir yüce meclisindir” dedi. Şener, SPK tarafından Abant’ta düzenlenen “SPK Geleneksel Değerlendirme Toplantısı” sonrasında, basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenleyerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Cansızlar: Kara parayı iyi tanımlamak lazım
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir gazetecinin, “İmar Bankası mudilerine yapılacak ödemelere ilişkin yasa tasarısının önümüzdeki haftaya ertlenmesine ve bazı AKP milletvekillerinin ödemelerin 50 milyar lira ile sınırlı olması yönündeki önergelerine ilişkin” sorusu üzerine, “Perşembe günü mesai uzadı. Hem bankacılık, hemde İmar Bankası görüşülüyordu. Bankacılık yasası geçti. İmar Bankası kanun tasarısı birkaç maddeden ibaret, görüşülmeye devam edecek” diye konuştu.
        “Sorun olduğu için mi tasarı geri çekildi?” sorusuna karşılık, Şener şu yanıtı verdi:
       “Maddeler görüşülmedi ki sorun olduğu ortaya çıksın. Verilen önergelere baktım öyle bir önerge yok. O gün meclisteydim...Tasarı TBMM’ye gönderildi. Yasama yetkisi TBMM’dedir. Şöyle mi olur, böyle mi olur demek benim görevim değildir. Konu meclisin gündeminde takdir yüce meclisindir.
        “Tasarının mecliste farklı bir biçimde çıkması piyasaları nasıl etkiler?” şeklindeki soru üzerine Şener, kamu dengelerinin zayıf olduğu dönemlerde ekonomik dengelerin bu tür olaylardan etkilenebileceğine işaret ederek, ekonominin sağlıklı olduğu dönemlerde ise dengelerin etkilenmediğini kaydetti.
       
İMAR BANKASI SORUN YARATMIYOR
       Şener, İmar Bankası olayının sektörle ilgili bir sorun taşımadığını, sadece kanunlara aykırı bir kayıtdışı düzeninin kullanımının ortaya çıktığını, ekonomik dengelerle ilgisi olmadığını o nedenle ödemelerin şöyle ya da böyle olmasının önemli olmadığını söyledi.
        İmar Bankası ile ilgili tasarının mecliste görüşüldüğü gün mecliste olduğunu hatırlatan Şener, “Söylendiği gibi bir sorunun bulunmadığını, olayın doğal seyrinde gittiğini, önümüzdeki hafta TBMM gündeminde konunun netleşeceğini” kaydetti.
       Başbakan’ın konuya müdahil olması sorusuna ise Şener, “Böyle bir müdahil olma ortamının olacağını zannetmiyorum” karşılığını verdi.
       Off-Shore hesaplarının son bir ayda yurtiçine aktarılması konusuna ilişkin bir soru üzerine Şener, şunları söyledi:
        “O hesaplar fiktiftir. Neden, belli bir tarihten itibaren belirgin bir şekilde Off-Shore’dan İmar Bankası’na hesap kaydırılmıştır. Bu para değil. O tarihten önce bir hesap hareketliliği yok. 680 trilyon liralık bir meblağ, dolayısıyla bunu ödeme diye bir şey olamaz.”
       
ÖZELLEŞTİRMEDE GECİKME GİDERİLEBİLİR
       Şener, özelleştirme’den sorumlu bakan olduğu dönemde 2003 yılı hedefini 4 milyar dolar açıklamasına karşın, gelirin 500 milyon doların altında gerçekleştiğini hatırlatırken “Neden başarısız oldunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:
       “Programı açıklarken (Ne kadarlık özelleştirme yapılacağı) sorulduğunda (17 yılda yapılanın yarısı) dedik. Yarısı deyince rakam kasttettiğimi nereden biliyorsunuz ? Ama ben bunun böyle yansımasını da gerçekleştirilemeyecek bir düzey olarak görmedim. (Ben onu demek istememiştim) diye polemiğe girmek istemedim.)
       Özelleştirmede bu yıl sonu itibariyle hedeflerde sarkma oluştuğunu belirterek, “Aksamalar olduğunu kabul etmek lazım) diyen Şener sözlerini söyle sürdürdü:
       “Ama bu durum hiçbir zaman ÖİP’in bütün değişkinleri belirleyeceği gibi bir kanaata yol açmamalıdır. Dış faktörler sizin planlarınızı değiştirebilir. Aksamalarda dış faktörlerin devreye girdiğini düşünüyorum. Öngörmediğiniz kadar çok aktör var. Ama süreç devam ediyor. 2004’te bir kaç aylık gecikmeyle hedeflere ulaşılabilir.”
       Şener, işsizlik konusundaki bir soruya da “Bütün veriler istenen düzeye ulaşmadan iyileşme mümkün değil” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:
       “İşsizlikte mesafe alınamaması büyümeden kaynaklanmıyor. Büyümede sorun yok. Ama bazı sektörlerdeki büyümenin işsizliğin azaltılmasına hiçbir katkısı yok. Tarım, madencilik ne kadar büyürse büyüsün işsizliği azaltmaz. Ama inşaat gibi bazı sektörlerde ise yüzde 1’lik bir büyümenin bile istihdama büyük katkısı olur.”
       Şener, “Önümüzdeki süreçte işsizliği kim tamamen kaldırıyorum derse eski siyaset üslubunu kullanmış olur” diye konuştu.
        Başbakan Yardımcısı bazı önemli kanunların Cumhurbaşkanlığı’ndan geri dönmesini nasıl değerlendirdiği sorusuna, şu karşılığı verdi:
       “Biz siyasi iktidarın bütün yetkileri kullanacağı gibi bir anlayış içinde değiliz. Her makam yasal yetkilerini kullanır. Bir makamın tekrar görüşülmesini istemesi gayet makuldür.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları