Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Org. Özkök siyasete ve tahriklere “hayır” dedi
 
Org. Özkök kocaman bir “Hayır” dedi... Öncelikle Silahlı Kuvvetleri “hayır” kampanyasının içine çekmek isteyenlere “hayır” dedi. Ordunun Kıbrıs’ta taraf olmasını isteyenleri reddetmekle kalmadı, “siz de taraf olmayın” dedi.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
13 Nisan 2004—  Özkök’ün konuşmasında, ordudaki görüş ayrılıklarını kullanarak siyasi mücadele yürütmek isteyenlere de kocaman bir “hayır” vardı; “Ne ordu içinde siyasi mücadele olacak, ne de ordu siyasi mücadelede saf tutacak.”

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genelkurmay Başkanı’nın bugün yaptığı açıklamalara yönelik olarak farklı grupların farklı beklentileri, hevesleri vardı.
       En büyük beklenti günlerdir “Kıbrıs referandumunda hayır” kampanyası yürütenlerde görülüyordu. Son MGK toplantısından umdukları sert eleştiriler çıkmayınca, çeşitli yöntemler kullanarak orduyu “hayır” diyenlerin safına çekme girişimi başlattılar.
       Kulislerde çeşitli kuvvet komutanlarının isimlerini kullanarak “zehir zemberek açıklamalar yapacak” söylentileri yaydılar. Hatta kimin tarafından kaleme alındığı belli olmayan alternatif bir MGK bildirisini piyasaya sürdüler. Denktaş kendisine ulaştırılan Annan Planı’na öfke dolu bu metni bir televizyon kanalında MGK bildirisi diye okudu.
       Bu grubun beklentisi Org. Özkök’ün bugün, bu tür girişimlerin etkisiyle Annan Planı’na net, açık ve sert biçimde “hayır” demesiydi.
       Org. Özkök “hayır” dedi ama plana değil bu tür beklenti içindekilere dedi.
       Genelkurmay Başkanı, son MGK bildirisinde yeralan görüşleri tekrarlayarak, Annan Planı’nın artıları ve eksileri olduğunu belirtti. “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘evet’ ya da ‘hayır’ denmesi beklenmemeli” diyerek sorumluluğun Hükümet’de olduğunu, son kararı Kıbrıslı Türkler ve TBMM’nin vereceğini söyledi.
       Böylece Özkök, MGK bildirisindeki imzasına sahip çıkarken devlet adamlığını, Ordu-Hükümet-Meclis üçgeninin görev ve yetki tanımlarını yaparken de demokratlığını bir kez daha gözler önüne serdi.
       
ÖZKÖK’ÜN ŞIK CEVAPLARI
       Denktaş ve Erdoğan arasındaki söz düellosuna yönelik bir soruya verdiği “Biri Cumhurbaşkanı, biri Başbakan. Benim bu isimlere nasıl davranacaklarını anlatmam doğru olmaz” cevabı son derece şıktı.
       Ama bir gazetecinin Denktaş’ın Harp Okulu’nda konuşma yapmak üzere çağırılması önerisini reddedişi gerçekten parmak ısırtacak nitelikteydi:
       “Ben böyle parlak son dakika önerilerini her zaman tehlikeli bulmuşumdur.”
       
GÖNLÜ HAYIR AKLI EVET DİYENLER
       Aslında satır arası okumasını bilenlere Org. Özkök’ün konuşmasında Kıbrıs konusundaki kişisel görüşleri de vardı. Şu cümlelere dikkat;
       “İnsan bazen gönlüyle bazen de aklıyla konuşur. Hiç bir meselede gönlümüzle aklımız bu kadar çelişkiye düşmemişti. Gönlümüz ve aklımız çelişkisi içerisinde ama Türkiye olarak, Kıbrıs olarak, vatandaş olarak her zaman aklımızın rehberliğinde gitmek durumundayız.”
       Gönlünde Kıbrıs’ın bağımsız, egemen bir devlet olarak yaşamasını isteyen ama aklıyla bunun artık mümkün olmadığını düşünen biri olarak Org. Özkök’ün mesajını çok iyi anladığımı sanıyorum.
       
KOMUTA KADEMESİYLE OYNAMAYIN
       Org. Özkök’ün bilgilendirme toplantısını bizzat yapmasının nedeni, Kıbrıs konusunda mesaj verme amacından çok, bu konunun kullanılarak komuta kademesi içinde görüş ayrılıkları yaratmaya çalışanlara seslenmekti anlaşılan...
       Bir süredir, kimi kuvvet komutanlarının Kıbrıs ve irtica konularında Genelkurmay Başkanı’yla ters düştüğünü fısıldayanlar, kulislerde “Özkök Hükümet ile anlaştı, Cumhurbaşkanı olacak, bu nedenle iyi geçiniyor” dedikodularını yayıyorlardı.
       Org. Özkök’ün cevabı yine şıktı:
       “Böyle bir teklife kimse cüret edemez. Genelkurmay Başkanlığı son görevim olacak.”
       Org.Özkök, kuvvet komutanı arkadaşları hakkındaki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını defaatle dile getirirken, yine aynı hassasiyetle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin laik, demokratik cumhuriyete bağlılığını da bir kaç kere vurguladı:
       “Türk Silahlı Kuvvetleri halkımızın dini inancına, ibadetine ve yaşama biçimine saygılıdır... Türkiye Cumhuriyeti’ni geleceğe taşıyacak ana ilkeler, laiklik ve çağdaşlıktır. Hiç kimse Silahlı Kuvvetler’den bu konularda tarafsız kalmasını beklememelidir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu konulara ilişkin hassasiyetleri ve kararlılığı aynen sürecektir.”
       Bütün bunlardan öte, Org. Özkök’ün komuta kademesindeki arkadaşları için kullandığı bir nitelendirme vardı:
       “Ben sesin gürlüğüne değil aklın önderliğine itaat etmek isteyen askeri bir nesile komuta ediyorum.”
       Galiba bu nitelendirmeyi en çok da kendisi hakediyor.
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News Meclis, Annan Planı'na şerh koyabilir mi?
MSNBC News "Hani memleket mozaikti ulan?"
MSNBC News İki bacağı olmayan parayı ne yapacak, otur oturduğun yerde!..
MSNBC News Kürt ayaklanması mı, demokrasi arayışı mı, Türkiye'ye bulaşır mı?
MSNBC News ABD, PKK'nın dağılmasını bekliyor
MSNBC News "Uyan KKTC, dayan Türkiye!"
MSNBC News Çözüm Ankara ve Atina'ya kalacak
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları