Home page
Haber Menüsü



 
 
Sezer’den YÖK Yasası’na veto  
Cumhurbaşkanı Sezer, Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’u kısmen TBMM’ye iade etti.  
   
Ankara
NTV-MSNBC
 
    28 Mayıs 2004—  Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, iade gerekçesi olarak imam hatip liselerinin özendirilmesini ve laiklik ilkesine aykırı hareket edilmesini gösterdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanı Sezer 18 sayfalık gerekçe metninde, yasanın görüşmeleri sırasında sert bir basın açıklaması yayımlayan Genelkurmay Başkanlığı gibi “Tevhid-i Tedrisat Yasası’na” atıfta bulundu. Katsayı eşitliği yaratmakla, gençlerin imam hatip liselerine yönlenmelerinin özendirildiğini belirten Sezer, bu okullarda bugün bile gereğinden çok öğrenci bulunduğunu ifade etti. İmam hatiplerin amacından saptırıldığını belirten Sezer, bu haliyle yasanın, Atatürk ilke ve devrimlerinin temel ruhuyla bağdaşmadığını açıkladı.
       
YÖK’ÜN 5 ÜYESİ
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gerekçesinde YÖK’ün 5 üyesinin Bakanlar Kurulu’nca hangi niteliklere göre seçileceğine yer verilmediğini bildirdi. Sezer böylece, Bakanlar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu’na üye seçme konusunda mutlak bir takdir yetkisiyle donatıldığını bildirdi.
       
GENEL LİSELERE HAKSIZLIK
       Cumhurbaşkanı gerekçesinde, katsayının eşitlenmesi ile hiçbir mesleki öğrenimi bulunmayan ve tek çıkış yolu yükseköğretim görmek olan genel ortaöğretim kurumunu bitiren gençler yönünden de haksızlık yaratıldığını bildirdi.
Sezer’in gerekçeleri (Tam metin)
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gerekçesinde ayrıca imam hatip liselerinde gereksinimden fazla öğrenci bulunduğunu belirterek, “İncelenen Yasa’nın gerçek amacı da, imam-hatip lisesini bitirenlerin alanları dışındaki yükseköğretim programlarına girişlerini kolaylaştırmak ve imam-hatip liselerini yeniden çekici duruma getirerek bu okulların öğrenci sayısını daha da artırmaktır” dedi.
       
LAİKLİĞE VURGU
       Sezer gerekçesinde imam hatip liselerinin din adamı gereksinimini karşılamak amacıyla kurulduklarını hatırlatarak, bu liselerin hem okul hem öğrenci sayısı olarak ülke gereksiniminin gerektirdiği düzeyde tutulmasının öğretim birliği ve laiklik ilkelerine uygun düşeceğini vurguladı.
       Sezer veto gerekçelerini içeren metnin sonunda, “Hukukun temel niteliklerine dayanmayan, devletin amacı ve varlık nedenleriyle bağdaşmayan ve yalnızca parlamentodaki çoğunluğun sağladığı oy gücüyle çıkartılan yasalar, toplum vicdanında olumsuz etkiler yaratmaktadır” ifadesini kullandı.
       
HÜKÜMET’İN TAVRI
       Vetonun ardından Hükümet içinde atılacak adımlar konusunda farklı görüşler var. Hükümet’in atacağı adımlar, Sezer’in veto gerekçesine göre de şekillenecek.
Ümit Sezgin yazdı: Başbakan karar verecek
Hükümet’in vetonun ardından YÖK yasasını yeniden Köşk’e gönderme seçeneğine sıcak bakmadığı belirtiliyor. Bu noktada kabine içinde, “Acele etmeyelim” görüşünü dillendiren bakanların sayısının fazla olduğu ifade ediliyor. Bu isimler arasında iki başbakan yardımcısı Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nun bulunduğu belirtiliyor.
       Bu bakanların AB ile tam üyelik müzakereleri için tarih alınmasının beklenmesini istedikleri ifade ediliyor.
Baykal: İade kararı sürpriz değil

ÇELİK ZOR DURUMDA KALIR
       Bu görüş, baştan beri “Yasayı bu yılki üniversite sınavına yetiştirmemiz lazım” görüşünü savunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i zor durumda bırakıyor.
       
İKİ FORMÜL
* Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise iki formül üzerinde duruyorlar. İlk olasılık mevcut sisteme ilişkin köklü değişiklikleri içeriyor. Genel hüküm ve ilkeler bir çerçeve yasa ile belirlenecek, ayrıntılar üniversitelerin yayımlayacağı yönetmeliklerle düzenlenecek.
İpek: Meclis iradesi devam eder

* İkinci formül ise tasarıda yer alan düzenlemelerin, daha sonra gündeme getirilmesi kararlaştırılan geniş kapsamlı YÖK yasasına eklenmesi. Böyle bir karara varılması durumunda Hükümet bu sefer acele etmeyecek.
       
ÜÇÜNCÜ SEÇENEK
       Bu arada Hükümet’te yasa için acele edilmemesini isteyen bakanların üçüncü bir yol önererek,”Velinin rızasıyla seçmeli din dersi konulması” fikrine sıcak baktıkları belirtiliyor.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları