Home page
Haber Menüsü


Ankara’da Erdoğan-Bush zirvesi
 
ABD Başkanı George Bush’un Ankara ziyaretinde ilk durağı Başbakanlık Resmi Konutu oldu.  

 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Haziran 2004—  Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini yineleyerek “Türkiye’nin AB’ye kabul edilmesine giden yolda size bir tarih verilmeli. Bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


NATO Zirvesi ile ilgili tüm haberler için ikona tıklayın.
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için Türkiye’de bulunan ABD Başkanı George W. Bush ile biraraya geldi. Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu’nda kendisini ziyaret eden ABD Başkanı Bush’u kapıda karşıladı.
       
PERDE ARKASI
       Görüşmede Kıbrıs konusunu gündeme getiren Erdoğan, KKTC’ye izolasyonun kaldırılması için ABD’nin AB’yi beklemeden öncülük etmesini istediklerini söyledi. Erdoğan, KKTC’ye ABD’den programlı ve charter uçuşların başlatılmasını isteyerek “Turizm mevsimi değerlendirilsin. ABD’li turistlerin KKTC’ye gelişine izin verilsin” dedi.
       Bush ise bu konuda bir paketin hazırlanmakta olduğunu ve önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.
       
PKK KONUSU
       Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak’taki terörist örgüt PKK ile mücadele konusunda da daha önce verilen sözler olmasına rağmen ABD’nin hala somut bir adım atmadığına dikkat çekti. Bunun terörle mücadeleyi olumsuz etkilediğini söyleyen Erdoğan’a Bush’un yanıtı ise “Bölge Irak Geçici Hükümeti’nin sorumluluğuna giriyor. Onlarla da işbirliği içinde elimizden geleni yapacağız” oldu.
Sezer’den liderlere resepsiyon

       
“KERKÜK TÜRKMEN ŞEHRİ”
       Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyeti de dile getirirken “Kerkük bir Türkmen şehridir. Bağdat’ın statüsü neyse Kerkük’ün de o olmalı” dediği ifade edildi.


       Görüşmede Başbakan Guantanamo Üssü’nde tutuklu 3 Türk’ün bulunduğunu hatırlatarak Bush’a “Ya bu kişiler suçlu ise hızla yargı önüne çıkarılsın, ya da hemen serbest bırakılsınlar” dedi.
       Ortadoğu konusunun ele alındığı bölümde ise Başbakan’ın “İsrail’in boşalttığı bölgelerin yakıp yıkmasını onaylamıyoruz” sözlerine Bush da destek verdi. Erdoğan Ortadoğu barışı için Türkiye’nin aktif destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.
       Görüşmede Kuzey Irak şartı bulunan 8.5 milyar dolarlık ABD kredisinin bu koşul devam ettiği sürece askıda kalacağını iki taraf da teyid etti.

       Bush Türkiye’nin AB üyeliğine desteğine devam edeceğini söylerken ABD seçimlerini kazanacağından emin olduğunu da Başbakan’a ifade etti.
       
BUSH: TÜRKİYE TARİH VERİLMELİ
       ABD Başkanı, Türkiye’nin bir Müslüman ülke olması, demokrasi, hukuk kuralları ve özgürlüğü kucaklamasını takdir ettiklerini belirtti. Bush, “AB’ye kabul edilmesine giden yolda size bir tarih verilmeli. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.
       “Benim sizin güzel ülkenize başkan olarak ilk ziyaretim, aslında bu ülkenize yaptığım ilk ziyaret” diyen Bush, burada olmaktan duyduğu onuru dile getirdi ve Türk insanının misafirperverliğini takdir ettiğini kaydetti. Irak’ı da içeren bölgesel konuları konuşmayı beklediklerini ifade eden Bush, “Buradaki temaslarımda ikili ilişkiler ve NATO’nun nasıl güçlendirileceği konularında anlamlı görüşmeler yapmayı bekliyorum” diye konuştu.
       
BUSHLARA HEDİYE
Emine Erdoğan'ın Laura Bush'a hediye ettiği Bartın işi gümüş işlemeli şal.
       Edinilen bilgilere göre Erdoğan Bush’a Türk lokumu ve kahve ikram etti. Emine Erdoğan ise çay partisinde Laura Bush’a Bartın işi gümüş işlemeli bir şal hediye etti.
Bush'un Çankaya'da Sezer'le buluşmasında samimi tavırları dikkati çekti.
       
ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ
       ABD Başkanı daha sonra Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozelesine çelenk koydu ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Bush Ankara’daki temaslarının sonunda da Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne gitti. Bush için Çankaya Köşkü’nde resmi karşılama töreni düzenlendi. Bush Sezer ile yediği öğle yemeğinin ardından NATO Zirvesi’nin yapılacağı İstanbul’a hareket etti.
       
SEZER’DEN PKK UYARISI
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı görüşmede, “Irak’taki PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün varlığının ortadan kaldırılmasına ilişkin olarak ABD tarafından üstlenilen yükümlülükleri anımsatarak, Türk kamuoyunun bu konuda son derece duyarlı olduğunu ve kısa süre içinde ilerleme sağlanması yönündeki Türkiye’nin beklentilerini dile getirdiği” kaydedildi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları