Home page
Haber Menüsü


ABD Başkanı Bush NTV’ye konuştu
ABD Başkanı George Bush, NATO Zirvesi öncesinde Beyaz Saray’da, NATO Zirvesi, PKK ile ortak mücadele, Kıbrıs sorunu, Irak ve Büyük Ortadoğu Projesi konularında NTV’ye konuştu.
NTV-MSNBC
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan’ın NTV için ABD Başkanı George Bush’la Beyaz Saray’da yaptığı röportajın tam metni.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  NTV: Sayın Başkan, sizi kısa bir zaman sonra Türkiye’de görmeyi umuyoruz. Önce başkentimizi ziyaret edeceksiniz. Sonra İstanbul’daki zirveye katılacaksınız. Hükümetimize ne gibi mesajlar vereceksiniz ve onlardan ne duymayı bekliyorsunuz?
       

       Bush: Hükümetinize öncelikle bizimle iyi ilişkiler kurduğu için teşekkür edeceğim. Başbakan Erdoğan’la şahsi dostluğum var. Ülkemin Türkiye’yle tarihi ve çok önemli bağları var. Ziyaretin bir bölümü, hem kendim, hem de ülkem adına bu ilişkinin önemini ortaya koymaya yönelik. İkinci olarak, Türkiye’yle çok çeşitli alanlarda çalışmayı umuyoruz. Ekonomi, birlikte çalışabileceğimiz alanlardan biri. Dostlarımızın ekonomisinin iyi olmasını istiyoruz. Tabii ki kendi ekonomimizin de iyi olmasını istiyoruz. Ekonomik konuları konuşacağız. Terörle savaşı ve Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerimizi de.
       
       NTV: Komşular konusu açılmışken, şunu sormak istiyorum. ABD, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’la ilgili planını hazırlamasına önemli bir katkı yapmıştı. Bu plan Kuzey Kıbrıs tarafından çok olumlu tepkiler aldı.
       

       Bush: Evet.
       
       NTV: Ama plan, güney tarafından kabul görmedi. Kuzeye uygulanan ambargoların, daha doğrusu izolasyonunun hafifletilmesi konusunda bir görüş birliğine varıldı. Bu konuda Türk tarafına bir mesajınız olacak mı?
       
       Bush: Öncelikle, Başbakan Erdoğan’ın ve hükümetinin bu süreci ilerletmek için verdiği desteğe ne kadar memnun olduğumuzu ifade edeceğiz. Meselede aynı tarafta yer aldık ve Annan planının hayata geçirilmesi için tarafları cesaretlendirdik. Annan planının uygun ve herkes için faydalı olduğunu söyledik. Meseleyi çözmek için çalıştık. Başbakan da çalıştı. Türk tarafı onayladı. Ne yazık ki güney tarafı onaylamadı. Bu yüzden şimdi daha ileri gitmek için çalışmalıyız. Başbakanla bu süreci daha ileri taşımanın yollarını görüşeceğim.
       
       NTV: Teşekkür ederim. Bölgede bir sorun daha var. Türkiye, Kuzey Irak’ta çok sayıda PKK teröristi bulunmasından dolayı endişeli.
       
       Bush: Evet.
       
       NTV: Türk kamuoyu hükümetinizin bu konuda bir şeyler yapmasını bekliyor. Yakın zamanda, Amerikan Büyükelçisi, şu an için harekete geçilmesinin düşünülmediğini ifade etti. Bu konuyu yeniden gözden geçirecek misiniz?
       
       Bush: Bu konunun açılacağına eminim. Başbakan’la bu konuda nasıl yardım edebileceğimiz konusunu görüşeceğiz. Yaptığımız ilk iş PKK’yı terörist örgütler listesine almaktı. Bu grubun yapısını biliyoruz. Büyükelçinin hangi yorumunu kastettiğinizi bilmiyorum. Ama sanırım şunu söylemeye çalışıyordu. Bu aşamada bölgede kendimizi ve yönetimi devrettiğimiz yeni hükümeti korumaya çalışıyoruz. Ama PKK ile mücadele için birlikte çalışacağız. Teröristlerle mücadele ediyoruz. Bir grubu terörist ilan ettiğimizde bu konuda samimi oluruz. Hükümetlerle birlikte çalışacağız. İki hükümetle. Hem Türk Hükümeti, hem de yeni Irak Hükümeti’yle.
       
       NTV: Sayın Başkan, biraz da Irak konusunu konuşalım. Amacınız olan daha demokratik ve daha gelişmiş bir Irak’ın inşa edilmesi yolunda NATO ortaklarınızın, daha fazla desteğini almak istediğinizi biliyoruz. Müttefikleriniz bu konuda ağır hareket ediyor. NATO zirvesinde size daha büyük bir destek vermeleri konusunda onları ikna edebileceğinize inanıyor musunuz?

       
       Bush: NATO ülkelerinden daha fazla asker alabileceğimizi zannetmiyorum. NATO ülkelerinin çoğu bütün limitlerini kullanarak birlik yolladı. Birlik yollamayan bazı NATO ülkeleri ise bu konuyla ilgilenmiyor. Ama eğitim birlikleri toplamayı umuyoruz. Başbakan Allavi, NATO’dan, ülkesinde düzeni sağlayacak olan polis ve askerlerini eğitecek birlikler talep etti. Uzun vadeli tek çözüm bu. Irak halkının kendi ülkesini güvenlik altına alacak durumda olması gerek. Aynı zamanda Afganistan’ı konuşacağız. NATO’nun müdahale ettiği bir diğer yer orası. Afganistan’daki NATO varlığının sürmesini temin edeceğiz.
       
       NTV: Sayın Başkan, Irak’taki müdahaleniz, bölgeye daha çok demokrasi ve daha ileri gelişmişlik sağlayacak olan Büyük Ortadoğu Projenizin bir parçası. Bölgedeki rejimlerin bazılarının Amerika’nın liderliğini kabul etmekte istekli olduğunu görüyoruz. Bazı ülkelerin demokrasiyi geliştirme isteğinizi paylaşmadığını da biliyoruz. Ne gibi ikna yöntemleri kullanmayı düşünüyorsunuz? Elbette bazı ülkeler bu çabaları boşa çıkarmaya çalışacak. Onlar için ne gibi tedbirler düşünüyorsunuz?
       
       Bush: Önce, şunu düzeltmek istiyorum. “Böyle görünün”, diyen Amerika değil. Amerika, ülkeleri içinde çağdaşlaşmak için çalışan ve bu yönde kararlar alan reformcularla aynı safta yer alıyor. Herhangi bir demokrasinin, söz konusu ülkenin kültürünü ve tarihini yansıtmasını beklerim. Çağdaşlaşma kararını veren ülkelerle çalışmak, yapabileceğimiz en doğru şey. Bu arada, Türkiye’yi örnek göstermem gerekiyor. Müslüman bir ülke olarak insanlarına özgürlük, umut ve fırsat veriyor. Şöyle bir şey olacak. Büyük Ortadoğu’da özgür uluslar çoğaldıkça, diğer ülkelerin halkları diyecek ki, “Bir dakika, bu benim de arzuladığım bir şey. Bu benim de istediğim bir şey.” Amerika’nın ve özgür dünyanın rolü, reformcularla aynı safta yer almak. Değişime yardımcı olacak kurumları desteklemeliyiz. İnsan değişimi, gelişmekte olan özgür bir toplumun yaratılması için çok önemli. Serbest ticaretin desteklenmesi de çok önemli. Yabancı sermaye, şeffaf olmayan, kanunların uygulanmadığı bir ülkeye gitmez. Eğitim programları, mesleki programlar... Her türlü program, daha özgür bir toplumun kurulması için önemli. İyi gelişmeler oldu. Düşündüğünüzde gerçekten inanılmaz. Büyük Ortadoğu’da önemli şeyler oluyor. Türkiye örnek bir ülke. Pakistan var. Umman, Bahreyn, Fas, Ürdün. Bütün bu ülkeler kadınlarına daha çok özgürlük tanımaya başladı. Geçmişte bazı ülkelerde böyle sorunlar vardı. Bazı olumlu gelişmeler oldu. Bizim görevimiz, değişmek isteyenlerle aynı safta yer almak.
       
       NTV: Elbette, kadınlara verilen haklar konusu çok kritik. Türk kadınları bu yorumu duyduğunda çok mutlu olacak.
       

       Bush: Ben kadınları toplumsal hayata dahil etmeyen ülkelerin tam bir toplum olduğuna inanmıyorum. Bu konuda ciddiyim. Bence bir toplum... Afganistan’daki Taliban rejimi ile yönetilen bir toplum düşünün. Kız çocukları okula gönderilmiyordu. Onlara acımasızca davranılıyordu. Bu tam bir toplum olamaz. Kadınların olmadığı, boş bir toplumdur.
       
       NTV: Kesinlikle. Sayın Başkan, çok az zamanınız olduğunu biliyorum ama size sormak istiyorum. Türk halkına vermek istediğiniz özel bir mesaj var mı? Onlara bu mesajı ulaştırabiliriz.
       
       Bush: Mesajım şu. Laura’yla birlikte güzel ülkenize gelmek için sabırsızlanıyoruz. Türkiye’de daha önce hiç bulunmadım. Bu büyük bir onur olacak. Hükümetinizin daveti var. Aynı zamanda NATO zirvesine katılmam gerekiyor. Bunu sabırsızlıkla bekliyorum. Orada bulunmuş olan bütün arkadaşlarım Türkiye’nin muhteşem bir ülke olduğunu söylüyor. Halkınızın çok sıcak ve dost canlısı olduğunu biliyorum. Gelmeyi çok istiyorum.
       
       NTV: Sayın Başkan, gelecekte bir gün, daha çok vaktiniz olduğunda sizi Türkiye’ye tatil için bekliyoruz.
       

       Bush: Evet. Bir gün çok isterim. Ama şu anda biraz meşgulüm.
       
       NTV: Evet. Evet.
       

       Bush: Ama Türkiye’de tatil yapanlar, muhteşem bir yer olduğunu söylüyor. Harika ülkenizi görmeyi çok istiyorum.
       
       NTV: Biz de sizi ülkemizde görmeyi çok istiyoruz.
       

       Bush: Teşekkürler.
       
       NTV: Teşekkürler.
       

       Bush: Zaman ayırdığınız için teşekkürler.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları