Akıllanan şehirler ile neler değişecek?

Endüstriyel internet sadece şirketleri değil aynı zamanda dünya nüfusunun yarısına ev sahipliği yapan kentlerdeki yaşamı da derinden etkileyecek. Peki endüstriyel internetin kullanımı ile akıllanan şehirler sakinlerine ne gibi kolaylıklar sağlayacak?

Akıllanan şehirler ile neler değişecek?

Dünya nüfüsunun yüzde 50'sinden fazlası kentlerde yaşıyor her gün biraz daha kalabalıklaşan şehirlerde ortaya çıkna sorunlar gelişen teknoloji ile aşılmaya çalışılıyor. 

Nüfusun  sürekli arttığı ve buna bağlı olarak yeni sorunların ortaya çıktığı şehir haytatına çözüm endüstriyel internet  olabilir.  

Peki bilim kurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz akıllı şehirler ile hayatlarımızda neler değişecek? Son yıllarda sıkça dile getirilen akıllı şehirler insanların hayatlarında büyük kolaylıklar sağlamak konusunda oldukça iddialı. 

Kentlerdeki tüm sistemlerin tek bir ağda toplanmasına imkan sağlayan akıllı şehirler planlamada önemli çözümler sağlayacak. Örneğin şehir aydınlatmasını daha verimli hale getirmek için veri toplayan ve bu verileri analiz edebilen sistemler kentin hangi bölgelerinde aydınlatmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtleyerek anlık çözümler sunacak. 

Akıllanan şehirler ile neler değişecek? - 1 Akıllı şehirler sadece tasarruf sağlamayacak, aynı zamanda hayat da kurtaracak.

LED sokak aydınlatma çözümleriyle akıllı şehirlerin verimliliğini sağlayan General Electric, bu kavram üzerine çalışmalara başlayan ilk şirketler arasında yer alıyor.

TRAFİK SORUNUNA AKILLI ÇÖZÜM

Trafik ışıklarının optimizasyonunu da sağlayabilecek olan sistem pek çok kentin en büyük sorunlarının başında gelen yoğun trafiğe de çözüm sağlayabilir. 

SADECE VERİMLİLİK SAĞLAMAYACAK

Akıllı şehirler şüphesiz yüksek enerji harcamalarını gözle görülür bir biçimde azaltacak. Ancak bu teknolojinin sağlayacağı tek avantaj bu değil.

Acil durumlarda yardıma ihtiyaç duyan kişinin bulunduğu bölgeyi ve koşulları anında tespit edebilen sistem bu bilgileri gerekli merkezler ile paylaşarak insan hayatının kurtarılmasında da önemli rol oynayacak. 

BARCELONA İLK ADIMI ÇÖP BİDONLARI İLE ATTI

Şu an için birkaç şehirde kısmen devreye girmiş olan sistem için verilebilecek en somut örnek İspanya'nın Barcelona kenti. Kentin çeşitli bölgelerine yerleştirilen akıllı çöp bidonları sahip olduğu sensörler sayesinde doluluk oranını ölçüyor ve bu bilgileri görevlilerle paylaşıyor. Bu sayede verimlilik sağlayan sistemin uzun vadede pek çok farklı sektöre adapte edilmesi planlanıyor. 

ŞUÇA KARŞI YENİ YÖNTEMLER SUNACAK

Barcelona, San Francisko ve New York gibi kentlerde yavaş yavaş hayata geçmeye başlayan akıllı şehir sistemleri, sensörler ve güvenlik kameraları sayesinde görebiliyor, duyabiliyor ve hatta hissedebiliyor. Kenti anı anına izleyen ve topladığı verileri işleyerek hızlı çözümler bulan bu sistem suça karşı da etkin bir silah olabilir. 

Örneğin kentin farklı bölgelerinde işlenen suçları analiz eden sistem suç oranlarını tespit ederek bir suç haritası çıkarabilir ve güvenlik güçlerinin bu bağlamda önceliklerinin belirlenmesinde ve suça karşı savaşta etkili olabilir.  

Sayfa Yükleniyor...