100 kişiden 95’i çölyak olduğunu bilmiyor

Ömür boyu devam eden besin alerjisi olarak tanımlanan çölyak hastalığını taşıyanların yüzde 95'ine henüz tanı konulmadığı bildirildi.

100 kişiden 95’i çölyak olduğunu bilmiyor

Çölyak hastalığı buğday, arpa ve çavdarda bulunan glütene karşı vücudun bir bağışıklık yanıtı olarak tanımlanıyor.

Çölyak hastalığının, insanoğlunda en fazla gözlenen bağışıklık kökenli ve ömür boyu devam eden besin alerjisi olduğunu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Çakır, çölyak hastalarının yüzde 95'ine henüz tanı konmadığını, bu kişilerin kendini sağlıklı bilerek yaşadığını söyledi.

Tedavi edilmeyen çölyakın birçok bağışıklık hastalığına zemin hazırladığını söyleyen Çakır diyabet, troid ve bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Kişilerin kilo kaybı, kronik ishal ve karında şişkinlik şikayetiyle hastaneye müracaat ettiklerini, bu hastalarda endoskopik ve bazı biyokimyasal araştırmalar yapıldığını vurgulayan Çakır, şöyle devam etti: ''Hastanın tanısı kesinleştirildikten sonra yaşam şeklini değiştiriyoruz. Zaten hastalığın tedavisi de bu. Herhangi bir ilaç tedavisi yok, ama çok katı bir diyeti var. Hastalarıma 1 ton una glütenli 1 gram un katmış olsanız o diyeti yapmış olmazsınız diyorum. Evde normal bir ekmek kesilen bıçakla kendi ekmeğinizi kestiğinizde de o diyeti yapmış sayılmazsınız. Bu kadar katı bir diyet. Buğday, arpa ve çavdar kesinlikle olmayacak. Sebze ve meyve tüketimi serbest. Hastaların glütensiz ürünlere ulaşmaları çok büyük problem.''

Sayfa Yükleniyor...