22 yıl sonra ayakkabı giyecek

Doğuştan ayak ve bacaklarındaki şekil bozukluğu nedeniyle hiç ayakkabı giyemeyen 22 yaşındaki Şanlıurfalı gencin bu özlemi, İÜ Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapılan tedaviyle sona erecek.

22 yıl sonra ayakkabı giyecek

Şanlıurfa'da ailesiyle birlikte yaşayan, doğuştan ayaklarında ve bacaklarındaki rahatsızlık nedeniyle bugüne kadar hiç ayakkabı giyemediğini belirten 22 yaşındaki Eyüp Selçak, ümitlerinin tükendiği anda tedavi imkânına kavuştu.

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi altına alınan Selçak, yaşadığı sıkıntıları anlattı. Ayakkabı ve terlik giyemediğini, sadece ayaklarını korumak amacıyla naylondan, ayak şekline uygun çizmeler kullandığını kaydeden Selçak, tedaviye başlamadan önce karanlık ve mutsuz bir dünyası olduğunu söyledi.

Genellikle evde ve okulda olduğunu ve hiçbir zaman arkadaşları gibi sokağa çıkıp oynayamadığını belirten Selçak, sürekli camdan dışarıdaki insanları izlemek zorunda kaldığını ve bir gün onlar gibi olmanın hayalini kurduğunu dile getirdi.

“HERKES GİBİ RAHAT YÜRÜMEK İSTİYORUM”
Bazen içinde bulunduğu durum nedeniyle dışarıdaki güzel şeyleri görmek bile istemediği zamanlar olduğunu ifade eden Selçak, yaşadıklarını ''Ayakkabı giymek istiyordum. Ben de herkes gibi rahatlıkla yürümek, parklara, spor salonlarına gitmek, koşmak isterdim. Okula gittiğimde hiç arkadaşım olmadı. Çünkü onlar yürüyebiliyor, koşabiliyordu. Ben hep sıramda oturuyordum. özellikle milli bayramlarda etkinliklere katılamamak beni çok üzerdi. O bayramlarda hep kendimi eve hapsederdim'' sözleriyle anlattı.

Ayakları hem çarpık hem de şişkin olduğu için ne terlik ne de ayakkabı giyebildiğini, yaz kış hep naylondan çizmeler giymek zorunda kaldığını belirten Selçak, tanıdıklarının tavsiyesiyle İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvurduğunu söyledi. Selçak, şöyle konuştu:

“AYAKKABI GİYECEĞİM GÜNÜ ÖZLEMLE BEKLİYORUM”
''Buraya geldiğimde sanki birden dünyam aydınlandı diye hissettim. Şu an çok mutluyum. Şimdi kız arkadaşım bile var. Onunla da burada hastanede tanıştım. Ayakkabı giyeceğim günü özlemle bekliyorum. Bir hayal var ama gözümün önüne bile getiremiyorum o anı. Buradan ayağa kalkınca en büyük hayalim sivri burun bir ayakkabı giyip yürüyerek çıkmak. İnşallah bunu başaracağıma inanıyorum. Beni tedavi eden hocama ve ekibine çok teşekkür ederim. Artık adım adım geliyorum.''

''2 AY SONRA AYAKKABIYLA YÜRÜTMEYİ PLANLIYORUZ''
Selçak'ın doktoru Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Harma, hastasının, her iki ayağında çok ciddi şekil bozuklukları ve eğrilikler nedeniyle 7 ay kadar önce kendilerine başvurduğunu söyledi.

Eyüp'ün kendi kendine ayağa kalkıp yürüyemediğini anlatan Harma, tedavi sürecini şu sözlerle özetledi: ''Bizden beklentisi ayakkabı giyebileceği ve yere düz basabileceği, ayağa kalkabileceği ayaklara sahip olmaktı. ilk önce detaylı muayenesini yaptıktan sonra bir düzeltme programına aldık ve sağ ayağından başladık. Bugün geldiğimiz noktada Eyüp'ü sağ ayağıyla yere basar pozisyona getirebildik. Her iki ayakta da yan kısmıyla yürüdüğü için nasırlar vardı. ilk önce ayağını yere düz basar pozisyona getirecek aynı zamanda bacaktaki içe dönüklüğü dışa çevirecek bir tedavi uyguladık. Daha önce çocukluğunda ameliyat olduğu dönemde ayağına konulan parçaları çıkardık ve sonrasında tamamıyla kapalı olarak açık girişimde bulunmadan tedavilerini uyguladık.''

Sağ tarafındaki tedavisi tamamlandıktan sonra sol bacaktaki şekil bozukluğunu düzeltmek için de 2 ay önce Eyüp'ün bir ameliyat daha geçirdiğini kaydeden Harma, ''Her şey yolunda gider ve olağanüstü bir sorun olmazsa yaklaşık 2 ay sonra Eyüp'ü ayağa kaldırıp ayakkabıyla yürütmeyi planlıyoruz'' dedi.

TÜRKİYE'DEKİ SAYILI MERKEZLER ARASINDA
Klinikte bütün ortopedik rahatsızlıklara yönelik tedavileri uygulayabildiklerini anlatan Dr. Harma, şu an dünyada kullanılan teknolojilerin kliniklerinde de kullanıldığını bildirdi. Harma, tedavilerde bilgisayar yardımlı düzeltme sistemlerini de başarılı şekilde kullandıklarını anlattı.

Çevre illerden Adana'dan, Gaziantep'ten, Adıyaman'dan pek çok hastanın kendilerine başvurduğunu dile getiren Harma, şöyle konuştu: ''Ortopedik rahatsızlıkların yanı sıra kaza yaralanmalarında da civar illerden hastalar geliyor. Özellikle çoklu yaralanmaları olan, pelvis (leğen kemiği) yaralanmaları olan hastalar için bu bölgede merkez durumundayız. Bunlar daha özellikli ve tecrübe isteyen uygulamaları gerektiriyor. Bu anlamda da Türkiye'deki dört ya da beş merkezden biriyiz. Kemik kırıklarının, kaynama gecikmesi, kötü kaynama ya da kaynamama gibi kaynama problemlerinde ya da her türlü vücut şekil bozuklukları, cücelik ve sonradan oluşan ya da doğuştan uzuv kısalıklarının tedavisinde kliniğimiz güncel tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.''

Ahmet Harma, kliniklerindeki çok yüksek maliyetli tedavilerin bile SGK tarafından karşılandığını, bu nedenle hastaların hiçbir ek masraf yapmadan tedavi edilebildiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...