AIDS 20 yıl sonra belirti verebilir

HIV vücuda girdikten 3 ay sonra antikor testi ile tespit edilebiliyor, ancak vücutta belirti vermesi seneler alabiliyor.

AIDS 20 yıl sonra belirti verebilir

İSTANBUL - Human Immunodeficieny Virus yani, İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsünün vücuda girdikten sonra belirti vermesi tamamen kişinin bağışıklık sistemine bağlı. Virüsün kuluçka süresi 3 ile 20 sene arasında değişebiliyor.

ntvmsnbc, HIV'in insan vücudundaki seyrini Dr. Müge Çevik'e sordu. Çevik'in cevapları şöyle:

BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞABİLİYOR
Önemli nokta, belirti vermediği dönemde dahi bulaşın olmasıdır. Bir çok vaka da bu belirsiz dönem sırasında meydana gelir. Seneler sonra bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtilerin ortaya çıkması için gereken süre 5 sene de olabilir, 20 sene de.

Genellikle lenf bezlerinde şişme, kilo kaybı, gece terlemeleri gibi belirtiler olur. Ancak bunlar HIV'e özel belirtiler değildir, herhangi bir hastalık nedeniyle de karşınıza çıkabilen belirtilerdir.

VÜCUT ENFEKSİYONLARA AÇIK HALE GELİYOR
Tanıda en önemli nokta ise bireylerin hekime geçmiş hikayesini doğru vermesidir ki HIV de ayırıcı tanıda yer alabilsin. AIDS aşamasına gelindiğinde ise bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi nedeniyle vücut, diğer tüm enfeksiyonlara açık hale gelir ve tüberküloz, kaposi sarkomu, ağır akciğer enfeksiyonu gibi durumlar ortaya çıkabilir. İşte bu dönemde acilen tedaviye başlamak şarttır.

HER HIV POZİTİF AIDS DEMEK DEĞİL
HIV pozitif ile AIDS’in farkını iyi anlamak gerekiyor. Tedavi gören her birey AIDS demek değil. Birey tedavi aldığı taktirde AIDS aşamasından HIV pozitif aşamasına geri dönebilir. AIDS bir çok enfeksiyonun bir araya gelmesi demek. Bağışıklık sistemi güçsüzleştiğinde vücut diğer enfeksiyonlara da açık olur. Ancak bu geri dönülemeyen bir aşama değildir, tedavi aldığı sürece kişi, en kötü aşamadan bile dönebilir.

TEDAVİ GÜNLÜK HAYATI ETKİLEMİYOR
HIV pozitif veya AIDS aşamasında olmak tedavideki stratejiyi değiştirmez. HIV pozitif dönemde hemen ilaç tedavisine başlanmayabilir. CD4 dediğimiz bağışıklık hücreleri belirli seviyenin altına indiğinde tedavi başlanır. Ancak kişi AIDS aşamasında tanı aldıysa hemen tedaviye başlanması gerekebilir. Her ikisinde de tedavi devamlılık göstermelidir. Zaten tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi (kalp hastalığı, şeker hastalığı, talasemi gibi) HIV'de de devamlı ilaç tedavisi vardır. Ancak tedavi günde 2 tabletle sınırlı olabilir ve ilaçlar günlük aktiviteleri engelleyen preparatlar değildir.

KADINLAR BULAŞA NEDEN DAHA AÇIK?
Kadınların bulaşa daha açık olması tamamen fizyolojik nedenlerden kaynaklanır. Dünya genelinde kadın erkek sayısının yakın olduğunu görüyoruz. Ancak Türkiye'de sosyo ekonomik özgürlüklerin yetersiz olması nedeniyle kadınlarımız kolayca hastaneye gidememekte, tanı alamamakta ve tedaviye ulaşamamaktadır.

ŞÜPHE VARSA...
HIV şüphesi taşıyan bireyler en kısa zamanda bir kuruluşuna ve enfeksiyon birimine başvurmalı. Erken tanı için 21. günde yaptırılabilen p24 antijen testi var. Bir de şüpheli durum sonrasındaki 3. ayda yaptırılan ve ELİSA yöntemi ile bakılan antikor testi mevcut.

Bunların sonuçları bir kaç günde çıkar. Bir insan, ateşi olduğunda, herhangi bir devlet, üniversite veya araştırma hastanesine nasıl başvuruyorsa, o şekilde başvurabilir. Önemli olan enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurmaktır. Ayrıca özel laboratuarlar da bu testleri yapıyor, maliyeti de çok yüksek değil.

AIDS NE ZAMAN ÖLÜME NEDEN OLUR?
Bunun net bir cevabı yok, çünkü virüsün çoğalma hızı ve hastalığın ilerlemesi kişinin bağışıklık sistemine bağlı. Tanı almış kişiler bile senelerce tedavi olmadan, yalnızca kontrol altında tutularak sağlıklı yaşamlarına devam edebiliyor.

Tanı almış kişilerin, bağışıklık sistemini destekleyen beslenme ve fiziksel aktiviteyle bile uzun yıllar tedaviye başlamadıkları oluyor. Önemli olan şüpheli bir durum sonrasında korkmadan hemen test yaptırmak ve erken tanıya izin vermek. Çünkü korkulması gereken şey virüs ya da hastalık değil, geç tanıdır.

Sayfa Yükleniyor...