Ankilozan spondilit hastalarına özel egzersiz kanalı

Omurgayı tutan iltihaplı romatizma ankilozan spondilit (AS) hastalığının tedavi sürecine destek olması amacıyla özel egzersizlerin yer aldığı "Ankilozan Spondilit Egzersizleri" YouTube kanalı açıldı.

Ankilozan spondilit hastalarına özel egzersiz kanalı

Omurga ve etraf eklemleri etkileyebilen bir iltihaplı romatizma türü olan Ankilozan Spondilit (AS), özellikle 15-40 yaşlarında genç erişkinleri etkiliyor ve erkeklerde biraz daha sık görülüyor. Türkiye’de her 200 kişiden birinde görülen AS hastalığı, ilerleyen dönemlerde, hastalarda şiddetli ağrılara, omurgada hareket kısıtlılıklarına ve şekil bozukluklarına bağlı maluliyete neden olabiliyor.

Hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen bu ağrıların ve kısıtlılığın azaltılması için Türkiye Romatoloji Derneği ve Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği iş birliğiyle Ankilozan Spondilit Egzersizleri YouTube kanalı kullanıma sunuldu.  Kanalda postür, solunum, güçlendirme ve germe olmak üzere dört farklı ana başlıkta hastaların evde yapabilecekleri basitlikte egzersizler yer alıyor.  

Ankilozan spondilit hastalarına özel egzersiz kanalı - 1

AS HASTALARI İÇİN DOĞRU EGZERSİZLER TEDAVİYİ DESTEKLİYOR!

Hastalarının tedavi sürecine destek olmak amacıyla Ankilozan Spondilit Egzersizleri YouTube kanalını açtıklarını belirten Türkiye Romatoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gül, “Hastaların egzersizin önemi konusundaki farkındalıklarını arttırmak, düzenli ve doğru egzersizlere doğru kaynaktan ulaşmalarını sağlamak amacı ile hayata geçirdiğimiz Ankilozan Spondilit Egzersizleri isimli Youtube kanalının hastaların tedavilerine yardımcı olmasını ve günlük hayatlarını kolaylaştırmasını hedefliyoruz” diye konuştu.  

40 YAŞ ÖNCESİ YOĞUN BEL AĞRILARININ NEDENİ ANKİLOZAN SPONDİLİT OLABİLİR

Araştırmalara göre Türkiye’de toplumun yalnızca yüzde 3,1’inin egzersiz yaptığını söyleyen Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci ise egzersizin, AS’de “olmazsa olmaz” olarak tanımlanabileceğini söyledi, “Egzersizlerin hastalarımıza önerilmesi, öğretilmesi ve düzenli yapmalarının sağlanması büyük önem taşıyor” dedi.

Hastaların genellikle bel ağrısı, uzun süre devam eden, öğlene doğru açılan tutukluk, eğilip doğrulmada ve yanlara dönmede zorluktan bahsettiğini aktaran Dr. Ketenci, “Bu zorluk giderek hareketleri kısıtlar, hastanın yaşam kalitesini düşürür, hayattan zevk almasını azaltır ve hastalık aktivitesini arttırabilir. Düzenli yapılan egzersizlerin, hastalığın aktivitesi üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir. Bu nedenle, tüm dünyada ankilozan spondilit hastalığının tedavisinde ilaç tedavileri yanında eğitim, fizik tedavi yöntemleri ve egzersizler mutlaka önerilmektedir” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...