'Az görme evi' açıldı

Türkiye'de ilk kez bir üniversite bünyesinde, görme sorunu yaşayanlara, çevre ve dış ortamlarla ilgili uygulamalı eğitimler vermek amacıyla ''Az görme evi'' açıldı.

'Az görme evi' açıldı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nda faaliyet gösterecek az görme evindeki mutfak, oturma salonu, banka ATM'si, yaya geçidi ve trafik lambası modelleri üzerinde eğitim verilecek az görenlerin, yaşadıkları çevreye uyum sağlamaları amaçlanıyor.

''Az görme evi''nin açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Görme Engelliler Rehabilitasyon ve Araştırma Birimi Başkanı Prof. Dr. Aysun İdil, birimin, Türkiye'de az görenlerin rehabilitasyonu konusunda üniversite bünyesinde yapılandırılmış ilk ve tek merkez olduğunu söyledi.

Birimde bu güne kadar 0-98 yaş aralığındaki bin 350 hastanın rehabilitasyon programının tamamlandığını, ülkede ise bu hizmete gereksinimi olan yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığını anlatan İdil, şunları söyledi:

''Görme rehabilitasyonunda, zeminde yatan göz hastalığı ve mevcut görsel işlevler temel alınarak görsel duyunun geliştirilmesi ve maksimize edilmesi için bazı yöntem ve cihazlar kullanılır. Görsel rehabilitasyon, sadece yöntem ve cihazlarla ilgili reçete verilmesi ile sınırlı kalmamalıdır. Hasta ve yakınlarına, önerilen yöntem ve cihazların kullanımı ile ilgili uygulamalı eğitim verilmediğinde, yararlanma oranı yüzde 5'e kadar düşmekte, uygun eğitim programları ile bu oran yüzde 95'e yükselmektedir.''

AMAÇ AZ GÖRENLERE REHBERLİK YAPMAK
Az görme rehabilitasyonunda, önerilen yöntem ve cihazların eğitimine yönelik alıştırmaların sadece klinikte yapılmasının yeterli olmadığını, gerçek performansın değerlendirilmesi ve programın doğru planlanması için alıştırmaların kişinin gereksinim ve hedeflerine göre ev, okul, iş yeri, sokak, yaya geçidi, banka, restoran gibi gerçek yaşam alanlarında yapılması gerektiğini vurgulayan İdil, ''Az görme evi''nin, bu amaca yönelik olarak az görenlere ev, iş yeri ve okul gibi ortamlarda çevre düzenlemesi konusunda rehberlik edilmesi amacıyla açıldığını söyledi.

Ankara Maltepe Lions Kulübünün katkısıyla ilk aşaması tamamlanan evde, az görenler için mutfak ve oturma salonu ve banka ATM'si, dış ortamda ise yaya geçidi, trafik lambası, sınıf ve büro modellerinin oluşturulduğunu belirten İdil, ayrıca Türkiye'de ilk olarak başlattıkları 0-3 yaş görsel rehabilitasyon programı için bir uygulama odasının yapımının da tamamlandığını bildirdi.

'Az görme evi' açıldı  - 1


Prof. Dr. İdil, gerçek yaşam alanlarını sembolize eden ''Az görme evi''nde uygulamalı eğitim programları verileceğini kaydederek, az gören kişilerin sahip oldukları görme yetisini en iyi şekilde kullanmaları için çevre düzenlenmesinde güvenlik ve ışıklandırma, kontrast oluşturma ve büyütme gibi görselliği artırıcı unsurlara yer verilmesi gerektiğini söyledi.

MAKYAJ BİLE YAPABİLECEKLER
Az görme evinde, görme yetisi yetersiz kişiler için bardak, tabak gibi objelerin yerini gösteren ışıklı masalar, yemekle kontrast yaratan renkte tabak ve masa örtüleri, yemek tarifi kitabındaki yazıları büyüterek ekrana yansıtan sistemler bulunuyor.

Birime kurulması planlanan kamera sistemiyle de az gören kadınların rahatlıkla makyaj yapabilmelerinin sağlanması amaçlanıyor. Bu kamera sistemiyle kişinin yüzü daha büyük bir boyutta ekrana yansıtılıyor. Böylece kişi yüzünü rahatlıkla görüp makyaj yapabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...