Beslenme kansere direnci artırıyor

İyi beslenmenin, sağlıklı mutfakla başladığını belirten uzmanlar, “Sağlıklı malzemeler girmeyen bir mutfaktan sağlıklı yemeklerin çıkması mümkün değil” diyor.

Beslenme kansere direnci artırıyor

Kanser tedavisi sırasında beslenmenin ayrı bir önem taşıdığını, bu süreçte kilo alımı veya kilo kaybının söz konusu olabildiğini belirten Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin, mutfak alışverişi yapılırken mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin alınmasını, açık ürünler yerine ambalajlı ürünlerin tercih edilmesini önerdi.

Kanser tedavisinde kesin ve sabit bir diyet ve beslenme kuralı olmamakla birlikte, küçük ipuçlarının hem tedaviyi desteklediğini hem de yaşam kalitesini arttırdığını vurgulayan Doç. Derin, “Kanser hastalarında metabolizma hızlanır ve hastaların enerji ihtiyacı artar. Kanser nedeniyle oluşan iştahsızlık, daha az besin alımına ve sonuç olarak da kilo kaybına neden olur. Kemoterapi sırasında gelişebilecek kabızlık ve ishal, iştahsızlığı artırırken besinlerin emilimini bozabilir. İshalle birlikte vücutta protein, yağ ve elektrolit kaybı olabilir. Hastalarda en sık A, B, çinko gibi vitamin ve maden eksikliklerine rastlanıyor” dedi.

KABIZLIK VEYA İSHAL GELİŞEBİLİR
Hastanın tedavisine uygun beslenme planına dikkat çeken Derin, kanser tedavisinde beslenme ile ilgili şu noktalara dikkat çekti: “Bulantı ve kusma şikayetlerine karşı su ve elektrolit dengesine dikkat edilebilir; sulu, yumuşak, protein ve vitamin yönünden zengin gıdalar tüketilebilir. Kabızlığı önlemek için ise posalı yiyeceklerin yanı sıra, yemek ve salatalarda zeytinyağı gibi doymamış yağlar tercih edilebilir. Kemoterapi nedeniyle bozulan tat duygusu, farklı gıdalara karşı bulantı hissi yaratır. Hazımsızlıkla birlikte iştahsızlık artabilir.

DEĞİŞEN TAT DUYUSU İŞTAHSIZLIK YARATABİLİR
Mevsim sebze ve meyvelerinden zengin, ara öğünlerle desteklenen, günlük kalori ihtiyacını karşılayabilen ama mutlaka kişiye özel beslenme şeklinin tercih edilmesi ve tat duyusunun değişmesi nedeniyle sevilen yiyeceklerin günlük mönüde yer almasına özen gösterilerek yemek daha keyifli bir hale getirilebilir.

GREYFURT YERİNE PORTAKAL
Greyfurt kemoterapi ilaçları ile etkileşime girdiği için kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak aynı aileden limon ve portakal tüketiminde herhangi bir kısıtlama yok. Aşırı baharatlı, çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalı, günde en az 1,5 litre sıvı tüketilmeli, kimyasal koruyucular katılmış hazır gıdalar yerine evde taze pişirilmiş gıdalar tercih edilmeli.”

Tedavi sırasında hastanın kilo kaybına uğramamasının çok önemli olduğunu belirten Doç. Derin, uygun bir beslenme ile vücut direncinin arttığını ve yaşam süresinin uzadığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...