Böbrek naklinde çığır açabilecek adım

Dünyada her yıl milyonlarca böbek hastası, kendisine böbrek bağışlayacak uygun donörü beklerken hayatını kaybediyor. Peki uygun olmayan donörden böbrek nakli yapılabilir mi? ABD'de geliştirilen ve ‘duyarsızlaştırma’ adı verilen yeni yöntem, buna olanak tanıyor.

Böbrek naklinde çığır açabilecek adım

Amerika Birleşik Devletleri'nde böbrek nakli konusunda çığır açabilecek bir gelişme kaydedildi. Doktorlar, herhangi bir donörden nakil yapılmasını mümkün kılan bir yöntem buldu.

Hastaların, uygun donör bulmak için bekleyişine son verecek bu yöntemin sayısız hayat kurtarabileceği belirtiliyor. Yöntemin adı ‘duyarsızlaştırma.’

Bu yöntemde, hastanın kanındaki antikorlar süzgeçten geçiriliyor. Vücudun yeni ürettiği antikorlar, nakledilen organa önceki gibi saldırmıyor. Bu sayede, hastanın kendine uygun olmayan donörden nakledilen böbreği kabul etmesine olanak tanınıyor.

Yöntemle bin 25 hastaya kendilerine uygun olmayan böbrek nakledildi. 8 yıl sonra bu kişilerin yüzde 76'sı hayatta kaldı.

Bu oran, bekleme listesinde bulunan ya da ölen bir kişiden uygun böbrek nakledilen hastaların hayatta kalma ihtimaline kıyasla daha yüksek.

KARACİĞER VE AKCİĞER NAKLİNDE DE KULLANILABİLİR

Çalışmanın baş doktoru, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dorry Segev, bu yöntemin yalnızca böbrek değil, karaciğer ve akciğer naklinde de kullanılabileceğini söylüyor.

Ancak yöntem, normal böbrek nakline göre yüzde 30 daha pahalı. Ayrıca fazla ilaç kullanılması gerekiyor.

Yine de yöntemin pek çok hayat kurtarabileceğine vurgu yapılıyor.

Sayfa Yükleniyor...