Böbrek yetmezliği hızla artıyor

Araştırmalar, böbrek yetmezliğinin tüm dünyada hızla arttığını gösteriyor. Türk Nefroloji Derneği'ne göre, Türkiye’de ileri evre kronik böbrek yetmezliği olan hasta sayısı 60.000’in üzerinde.

Böbrek yetmezliği hızla artıyor

Nefroloji uzmanları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı kilo, ailede böbrek hastalığı gibi problemlerden en az birine sahip olan kişilerin bir böbrek hastalıkları uzmanına başvurmasını tavsiye ediyor.

Kronik böbrek yetmezliği sıklığında yıllık yüzde 12’lik bir artış olduğu ve bu artışın şeker hastalığı ve hipertansiyondaki artış ile paralellik gösterdiği vurgulanıyor. Son yıllarda diyalize giren hastaların yüzde 32,5’inin şeker hastası, yüzde 27’sinin ise hipertansiyon hastası olduğu gözlemleniyor.

Türk Nefroloji Derneği'nden, Dünya Böbrek Günü nedeniyle yapılan açıklamada, toplumda böbrek sağlığı konusunda bilinç artıp, şeker hastalığı ve hipertansiyon daha erken teşhis edilirse, bu hastalıkların böbrekleri etkilemesinin önlenebileceği belirtildi.

Yeterli sıvı almak, enfeksiyonlardan korunmak, hekim tavsiyesine uymak ve aşırı miktarda tuz gibi böbreklerimiz için zararlı olan maddelerden uzak durmak, böbrekleri korumanın en pratik yolları.

Her iki böbrek de işlevini kaybettiğinde böbrek yerine koyma tedavilerine ihtiyaç duyuluyor. böbrek yerine koyma tedavileri diyaliz ve böbrek nakli oluyor. Diyaliz iki türlü yapılabiliyor; biri karın içinde periton boşluğuna sıvı doldurarak vücudun içinde kanın kendini temizlemesi işlemi. Buna karın diyalizi veya periton diyalizi deniyor. Diğer yöntem ise bir makine yardımı ile kanın süzülmesi ve atık maddelerin temizlenmesi, yani hemodiyaliz.

BU BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN!
Uzmanlar, böbreklerin işlevini kaybettiği safhanın genellikle geri dönüşümsüz olduğunu vurguluyor. Bu yüzden ilk bulgular ortaya çıktığı anda geç kalmadan bir böbrek hastalıkları uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşıyor. Böbrek sağlığının bozulması ile ilgili ilk bulgulardan birkaçını şöyle sıralamak mümkün:

Genellikle kendini hasta hissetmek, günlük aktivitelere olan ilginin azalması, odaklanmakta veya gevşemekte güçlük, yorgunluk ve enerji kaybı, nefes darlığı, tat duyusunun ve iştahın değişmesi, gece sık idrara çıkma, bulantı ve kusma, libido yani seks dürtüsünde azalma, kaşıntı ve bacakların şişmesi.

Uzmanlara göre, böbrek hastalıklarında ortaya çıkan bu ilk bulguların pek çok hastalığın belirtileri ile kolayca karışabileceğini de göz önünde tutmak gerekiyor.

Daha fazla bilgi için: www.nefroloji.com

Sayfa Yükleniyor...