Çocukla yaz tatili yapmanın püf noktaları

Özellikle küçük çocukları ve bebekleri olan aileler, tatil zamanı geldiğinde çocukla tatilin zorlukları konusunda endişe yaşıyor ancak bazı önlemler alınıp uygun şartlar sağladığında çocuklarla keyifli bir tatil geçirmek mümkün.

Çocukla yaz tatili yapmanın püf noktaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ, çocuklarla tatil yaparken bazı özel önlemlerin alınması ve uygun şartların oluşturulması gerektiğine vurgu yapıyor.  

Doç. Dr. Nermin Tansuğ, çocukla keyifli bir tatil geçirmenin püf noktaları hakkında şu bilgileri veriyor:

YAZ BAŞI VE SONUNU TERCİH EDİN

“Öncelikle çocuğun yaş grubuna uygun uzaklıktaki uygun tatil yerlerini seçmelisiniz. Ayrıca çok sıcak aylar yerine yaz başı ve sonu seçilirse çocuğunuzun sağlığı açısından daha uygun olur. İlk bir aydaki bebekler için uzak yerlere gitme yerine daha yakın yerlerdeki tatil yerleri seçilmelidir.

Çocukla yaz tatili yapmanın püf noktaları - 1

YAKINDA MERKEZİ YA DA ECZANE OLMALI

İki yaş altındaki bebekler ile yapılacak tatil biraz daha zorludur. Evin sakin ve sessiz ortamına alışmış bir bebek için değişik ortamlar, hava koşulları ve yolculuk onu olumsuz etkileyebilir. Daha sakin, gürültüsüz yazlık evler daha uygun olabilir. Yakında mutlaka sağlık merkezi ve eczanenin olması tercih edilmelidir.

ÇOCUĞUN DÜZENİ BOZULMAMALI

Ek gıda başlanmış ise mutfak bulunan devre mülk, apart oteller veya yazlık evler daha uygun olabilir. Kolaylıkla ek gıdalar hazırlanabilir. Bu şekilde alışılmış olan düzen korunabilir. Daha büyük çocuklar için açık büfe olan otellerde istediği yiyecekler daha kolay bulunabilir. Bu grup çocuklar için oyun parkları ve çocuk kulüpleri varsa daha oyalayıcı olacaktır.

YOLA ÇIKIŞ SAATİNİ UYKU DÜZENİNE GÖRE PLANLAYIN

İlkokul öncesi çocuklar daha meraklı ve hareketlidirler. Uzun yolculuklarda yönetimleri zor olabilir. Yolculukların daha kısa süreli olması tercih edilebilir. Ufak çocuklarda uçak seyahati yeğlenebilir. Uçak ile seyahat yapılıyorsa uçak kalkış ve iniş sırasında kulakta oluşan basıncı azaltmak için emzirilir, su verilebilir; büyük çocuk ise ciklet çiğneyebilir.
Daha büyük çocuklar özel araç veya otobüs ile yolculuk yapılabilir. Trafiğin yoğun olmadığı saatler seçilmelidir. Seyahatin bir kısmının uykuda geçmesi yolculuğu kolaylaştırır. Yola çıkış saatleri uyku saatlerine göre planlanabilir. Özel araçla seyahat ediliyorsa, çocuk ufak ise 2-3 saatte bir mola verilir. Yolculuk için tatil süresine ilave bir gün eklenebilir.

Çocukla yaz tatili yapmanın püf noktaları - 2

EMNİYET KEMERİNİ UNUTMAYIN

Araba yolculuğunda mutlaka emniyet kemeri bağlı olmalıdır. Yaş grubu küçük ise araba koltuğu kullanılmalıdır. Yolculuk sırasında gelecek olan direkt güneş ışığından korumalıdır.

YANINIZA OYUNCUK ALIN

Yanınıza yolculuk sırasında kullanabileceğiniz yedek giysi, bez, ıslak havlu, mendil, su, mama alıyorsa mamalar, oyalamak için sevdiği oyuncaklar, kirliler için poşetlerin yerleştirildiği valizinizden ayrı küçük bir çanta almanız uygun olur. Aradığınız eşyaları daha kolay bulabilirsiniz.

YANINIZA ALACAĞINIZ İLAÇLARI PLANLAYIN

Eğer uzun süreli bir seyahat planlandı ise öncesinde mutlaka hekim kontrolü yapılmalı, aşıları sorgulanmalıdır. Farklı ülkelere gidilecekse ek aşı gerekebilir. Hekimine danışılmalıdır. Eğer sürekli aldığı ilaçlar varsa yanınıza yeterli miktarda almalısınız. Bunun dışında hekiminizle ateş gibi acil durumlarda yanınızda bulunması gereken ilaçları planlamanız gerekmektedir.

UYKU VE BESLENME SAATİNİ DEĞİŞTİRMEYİN

Yine yolculuk öncesi beslenme programı, uyku saatleri gibi durumlarda değişiklik yapılmamalıdır. Yapılan değişiklikler yeni yerlerle çocuğun davranışını etkileyebilir.

Çocukla yaz tatili yapmanın püf noktaları - 3

EN AZ 30 FAKTÖRLÜ GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

Denizde ve havuzda direkt güneş altında uzun süreli kalmamasına dikkat edilmelidir. Mutlaka en az 30 faktörlü güneş kremi sürülmeli, geniş kenarlı şapka giydirilmeli, güneş ışınlarının dik gelmediği sabah 10:00-11:00, akşam 16.00-18:00 arasında çıkartılmalıdır.

SU KENARLARINDA ASLA YALNIZ BIRAKMAYIN

Havuz ve deniz kenarında çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Sudan korkan çocuk suya girmek için zorlanmamalıdır. Suya girme süreleri çok uzun olmamalıdır.

SİVRİSİNEĞE KARŞI UZUN KOLLU İNCE KIYAFETLER TERCİH EDİN

Sivrisinek fazla ise uzun kollu ve uzun paçalı ince kıyafetler giydirilmelidir.”

Sayfa Yükleniyor...