Çocuklar anne-babayı taklit ediyor

Çocuklar ailelerinin özelliklerini içselleştiriyor. Çünkü öğrenme sürecinde ilk olarak anne-babalarını model alıyorlar. Kısaca, çocukların olumlu davranışları alışkanlık haline getirmelerinde en önemli rol anne-babada. Zira uzmanlar, çocukların aile bireylerini taklit ederek bulundukları ortama uyum sağlamaya çalıştıklarını söylüyor.

Çocuklar anne-babayı taklit ediyor

Çocuklarda öğrenme, ilk yıllarda model alarak taklit etme ile oluşuyor. Çevrelerindeki insanları model alıyorlar, taklit edip onlar gibi davranmaya çalışıyorlar. Kazandıkları bu beceri gelişimi sayesinde artık anneye bağımlı bebeklik sürecinden sıyrılmaya başlıyorlar.

Çocukların özellikle en fazla vakit geçirdikleri kişiler olan anne ve babalarını model aldığını belirten Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Çocuklar, anne-babalarının kıyafetlerini giymekten, eşyalarını kullanmaktan ve onlar gibi görünmekten büyük zevk alırlar” diyor.

MODEL ALMA VE TAKLİT BECERİSİ 1 YAŞINDA GELİŞİYOR

Çocuğun taklit etmesinin öğrenim sürecinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Bulut, şöyle konuşuyor: “Çünkü çocuk, taklit yoluyla başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok yeni becerileri de beraberinde öğrenir. Bu durumda çocuk yeni öğrendiği bilgiyi gözlemler, taklit eder ve pratik yapar. Çocuklarda model alma ve taklit etme becerisi 1 yaş civarında gelişir. 1 yaş çocuk için aynı zamanda yürüme ve konuşma gibi önemli birçok becerinin de gelişmeye başladığı dönemdir. 3-11 yaş arasında ise çevreden aldıkları kaynak ile kimlikleri şekillenir.”

Çocuklar anne-babayı taklit ediyor - 1

KIZLAR BABAYA, ERKEKLER ANNEYE…

Kız çocuklarında anne gibi topuklu ayakkabı giymek, makyaj yapmak, oje sürmek; erkek çocuklarında ise baba gibi konuşmak, traş olmak, parfüm sıkmak, jöle sürmek gibi davranışların oldukça önemli olduğunu dile getiren Bulut, “Kız çocukları genellikle 4 yaş civarında baba ile yakınlaşır. Babasının kendisini beğenmesi ve sevmesi için annesi gibi giyinip süslenerek, makyaj yapmayı dener. Erkek çocuklarında da benzer davranışlar görülür. Örneğin annesine kendisini beğendirebilmek adına babasının parfümünü sıkar, saçına jöle sürer ya da traş olmaya çalışır” diye konuşuyor.

ÇOCUK TAKLİT EDEREK ANNE-BABAYLA BAĞ KURMAYA ÇALIŞIR

Anne-babayı taklit etmek, çocuğun onları model almaya başladığının göstergesi. Psikolog Bulut’a göre, çocuklar taklit ederek gördüklerini kopya etmeye çalışmaz, anne-babasıyla arasında bağ kurmaya ve özdeşleşmeye çabalar. Çocuğun cinsiyeti kız veya erkek olsun ailesinin birtakım özelliklerini içselleştirir ve kendi tarzını oluşturmak ister.

Çocuklar anne-babayı taklit ediyor - 2

ÇOCUĞUN TAKLİT SÜRECİNİ OLUMLU GEÇİRMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Anne ve babaların davranışlarıyla çocuklarına model olması gerektiğini belirten Bulut’un çocuğun iyi bir kişiliğe sahip olmasının ebeveynlerin ona doğru şekilde davranmasıyla ilişkili olduğunu söylüyor. Bulut’un bu konudaki tespitleri ve ailelere önerileri şöyle:

“Unutulmamalıdır ki çocuklar anne ve babalarını çok erken yaşlarda gözlemlemeye başlar. Çocuk anne-babanın uygun olan bir davranışını taklit ediyorsa, olumlu bir geri bildirimde bulunulmalıdır. Küçük bir gülümse bile yeterli gelebilir. Eğer çocuk uygun olmayan bir davranışı taklit ediyorsa, sert bir tepki verilmemelidir. Bu durum ona düzgün bir şekilde izah edilmeli ve doğru olan davranışa yönlendirilmelidir.

Çocuklar anne-babayı taklit ediyor - 3

“ANNE- BABA ÇOCUĞA ÖLÇÜLÜ ŞEKİLDE SINIR KOYMALI”

Çocukların muhakeme yetenekleri henüz gelişmediğinden bazı zamanlar tehlikeli durumlar yaşanabilir. Örneğin; erkek çocuk babası banyoda değilken traş takımını kullanmak isteyebilir. Bu sebeple çocuğun güvenliğine de dikkat edilmelidir. Çocuğa sınır koyma konusunda da orantılı olunmalıdır. Çünkü anne-babaya ya da kendine istemeden zarar verebilir.

Çocuklar anne-babayı taklit ediyor - 4

“ÇOCUĞUN KONTROLDEN ÇIKMASI ENGELLENMELİ”

Her çocuğun yaşına uygun bir hayat sürebilmesini sağlamak için anne ve babalar belli dönemlerde çocuklarına sınırlar koymalıdır. Bu süreçte çocuğa öfkelenmek yersiz bir davranış olur. Bunun yerine çocuk bazı durumlarda sınırlandırılmalı, çocuğun kontrolden çıkması engellenmelidir. Çocuk, taklit davranışları yaptığında ebeveynlerin aşırı tepki vermesi ve çocuğu azarlaması onu sindirirken cesaretinin kırılmasına da neden olabilir. Bu durumda çocuğun kendini geliştirme isteği körelmiş olur ve ileriki dönemlerde çocuğu pasif bir kişiliğe dönüştürür.”

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Psikoloji
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı

Sayfa Yükleniyor...