Çocuklarda diş bakımını ihmal etmeyin!

Süt dişlerinin düzgün konuşmada rol oynadığını belirten uzmanlar, yetişkinlikte sağlıklı dişlere sahip olmak için diş bakımına küçük yaşlarda başlamanın önemine dikkat çekiyor.

Çocuklarda diş bakımını ihmal etmeyin!

Anne-babaların çocuklarının diş bakımı ile küçük yaşlarda ilgilenmesi gerektiğini belirten Diş Doktoru Gonca Yolcu, kalıcı dişlere zemin hazırlayan süt dişlerinin çok önemli olduğunu söylüyor:

“Süt dişleri 6-8 aylıkken çıkar. Altı yaşından itibaren ise daimi dişler sürmeye başlar. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Bu süreç ortalama 12 yaşına kadar sürer. Süt dişleri çocuğun düzgün beslenmesini sağlar. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korur ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu onu da ortadan kalkmaktadır."

Tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerinin;
• Ağrı,
• Kötü koku,
• Çiğneme zorluğu,
• Beslenme bozukluğu ve kötü görüntüye yol açtığını vurgulayan Dr. Yolcu, çocuk diş sağlığında merak edilen noktalar hakkında şu bilgileri veriyor:

"Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürüklerin, "nasıl olsa yerine yenileri gelecek" yanılgısına düşmeden tedavi edilmesi önem taşır. Süt dişlerindeki çürükler ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına yol açmanın yanı sıra, ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir.

ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA NE ZAMAN BAŞLAMALI?
Bebekler 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işleminin başlaması gerekir ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak ve silerek temizlemek gerekir. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka süt dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5-3 yaşında) başlanması uygundur. Okul öncesi çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalamaktadır. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeyleri çok daha iyi temizlenmelidir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne babanın kontrolü büyük önem taşır.

DİŞ FIRÇASI SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktan geçer. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimiyle olur. En uygun fırça orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından bu önemlidir. Uygun fırça seçildikten sonra dişlerin en az günde iki kere fırçalanması önemlidir.

Çocuklarda diş bakımını ihmal etmeyin! - 1

DİŞ FIRÇALAMA TEKNİĞİ NASIL OLMALI?
• Diş fırçalamada fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça, diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.
• Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.
• Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.
• Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz ilerek fırçalanır.
• Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde diş hekiminin tavsiyesiyle ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır.

DİŞ İPİ NASIL KULLANILMALI?
Diş fırçaları dişlerin ara yüz temizliğini sağlayamaz bu nedenle ara yüz temizliğinde diş iplerinin kullanılması gerekir. Çok küçük yaşlardan başlanarak diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi önem taşır:
• Diş ipiyle temizlik yapılırken 30-40 cm kadar diş ipinin alınması, ardından diş ipinin bir bölümünün bir elin orta parmağına diğer ucunun da diğer elin orta parmağına dolanarak temizlenmesi gerekir. İpin bir bölümünün de ortada bırakılması gerekir.
• Ortada kalan ip bölümü doğru itilir. İp, dişler arasından geçirilir. Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.
• Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır."

Sayfa Yükleniyor...