Dendtritik hücre tedavisi nedir? (Atilla Özdemiroğlu: Yararını gördüm)

1.5 yıl önce yakalandığı akciğer kanserinde kemoterapiyi reddeden Müzisyen Atilla Özdemiroğlu Almanya'da "Dendtritik hücre tedavisi" gördü. Bu tedavinin kendisine iyi geldiğini belirten Özdemiroğlu, kısa sürede 60 kilodan 80 kiloya çıktığını ve iyi hissettiğini söyledi.

Dendtritik hücre tedavisi nedir? (Atilla Özdemiroğlu: Yararını gördüm)
Atilla Özdemiroğlu, dendtritik hücre tedavisinden yarar gördüğünü söyledi.

Akciğer kanseri nedeniyle tedavisini Almanya'da yaptıran  Müzisyen Atilla Özdemiroğlu, dendtritik hücre tedavisinden yarar gördüğünü söyledi.

Hürriyet.com.tr'den Buse Özel'in haberine göre, Özdemiroğlu, Kanal D'de yayınlanan Renkli Sayfalar programına bağlanarak tedavisiyle ilgili konuştu. Birçok insan ise bahsi geçen tedaviyi merak etmeye başladı. Gazi Üniversitesinden Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Ahmet Özet, dendtritik hücre tedavisinin henüz etkinliği kanıtlanmamış, deneysel aşamada bir tedavi olduğunu ve diğer tedavilere ya da kemoterapiye üstünlüğünün kanıtlanmamış olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özet, "Bu tip deneysel tedavilerin kesin sonuçlarını uzun vadede, 10-15 yıl gibi bir süre sonunda görebiliyoruz. Bu nedenle bu tedavi daha iyidir, bu tedaviyi yaptırın dememek lazım" dedi.

Prof. Dr. Özet, dendtritik hücre tedavisindeki mekanizmayı şöyle anlattı: "Vücudumuzun savunmasında görevli 300 milyar civarında hücremiz bulunmaktadır. Bu hücreler vucudumuzun her türlü yabancı mikroorganizma tarafından istila edilmesini önlerken aynı zamanda vücudumuzda normal dışı gelişme gösteren kanser hücrelerini de tanıyarak kontrol etmektedir. Bu hücreler yaptıkları savunma görevindeki işlevlere göre farklı guruplara ayrılmaktadır. Bu hücreler aralarında reseptöleri ve sitokin olarak adlandırılan molekülleri aracılığıyla haberleşmektedirler.

Dendtritik hücre tedavisi nedir? (Atilla Özdemiroğlu: Yararını gördüm) - 1

KORUYUCU T HÜCRELERİNİN KANSER HÜCRELERİNİ BULMASI SAĞLANIYOR

Kanser hücresinin gelişiminin kontrolünde dendritik hücreler önemli rol oynamakta, kanser hücrelerinin tanınması ve vücudun koruyucu askerleri olan sitotoksik T hücrelerine hedef gösterme aşamasında görev almaktadır. Kansere karşı vücut savunmasında en önemli hücre gurubudur.

VÜCUDUN KENDİ SAVUNMA MEKANİZMASI HAREKETE GEÇİRİLİYOR

Vücudun tüm savunma mekanizmalarına rağmen kanser gelişebilmektedir. Bunun nedeni de kanserin bu süreçte immün denetimden kaçabilmesi ve vücudun savunma sistemini çalışamaz duruma getirmesinden kaynaklanmaktadır. Bu aşamada vücudun savunma hücreleri ve dendritik hücreler kansere karşı eğitilerek tekrar vücuda verildiğinde kanserin kontrol edilebileceği planlanmaktadır. Bu amaçla dünyada birçok merkezde ve ülkemizdede bu alanda çalışmalar ve deneysel aşamada olan uygulamalar yoğun olarak devam etmektedir.

Bu tedavi ile bizzat vücudun kendi savunma mekanizması tümöre karşı harekete geçirildiğinden kemoterapide olduğu gibi belirgin yan etkiler gözlenmeden uygulanabilmektedir.

Dendtritik hücre tedavisi nedir? (Atilla Özdemiroğlu: Yararını gördüm) - 2 Prof. Ahmet Özet, kanserde deneysel tedavilerin ülkemizde de uygulandığını söyledi.

TÜRKİYE'DE DE DENEYSEL TEDAVİ HASTALARA VERİLEBİLİYOR

Ülkemizde kanserin hücresel tedavisinde deneysel tedavilerin uygulanabileceği birçok gelişmiş laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda yurt dışında yapılan henüz deneysel aşamada olan uygulamalar hazırlanıp hastalara uygulanabilmektedir.

DENEYSEL TEDAVİLER DEĞERLENDİRİLİP SGK TARAFINDAN GERİ ÖDENİYOR

Deneysel aşamada olsa bile bu uygulamalar Bakanlığı ilgili komisyonlarınca bilimsel yönden değerlendirilip uygunluk verildiğinde SGK tarafında geri ödemesi yapılabilmektedir. Hücresel tedavilerin hazırlanıp hastaya uygulanabilir hale getirilene kadar ileri teknolojik uygulamalar ve çok nitelikli laboratuvarlar gerektiğinden maliyetleri yüksektir. İlerleyen süreçte daha fazla hasta gurubunda kullanıldığında maliyetlerin düşmesi beklenebilir. Bu tedaviler henüz standart kabul edilen kanser tedaviler gurubunda değildir. Ancak gerektiğinde ülkemizde de bu uygulamalar yurtdışına gitmeden yapılabilmesi mümkündür."

Sayfa Yükleniyor...