Diyabet Parlamentosu toplandı

6. Kez toplanan Diyabet Parlamentosunda, Türkiye'deki milyonlarca diyabet hastasının sorunlarına çözüm arandı. Parlamentoda; kaliteli ölçüm cihazlarına erişim ve Tip 1 diyabet hestalarının istihdam sorunu konuşuldu.

Diyabet Parlamentosu toplandı
Arşiv

Devlet görevlileri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Diyabet Parlamentosunda bir araya geldi, milyonlarca diyabet hastasının sorunlarına çözüm arandı.

Diyabetin hızla arttığını ve Türkiye’de en az 10 milyon diyabet hastası olduğunu belirten Diyabetle Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Canan Talu, “Bunların içinde çocuklar çok önemli. Tip 1 diyabet çok önemli, çünkü o çocuklar vücutlarına insülin alamazlarsa kısa sürede hayatlarını kaybedebiliyor” dedi.

Parlamentonun başlıca gündem maddesi kaliteli şeker ölçüm cihazlarının yüksek maliyeti oldu.

Diyabet Hastası Elif Şen, “Ölçüm cihazlarıyla çok sıkıntı yaşadım, bazen ihtiyacım olduğunda bozuldu” derken, Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar ise şöyle konuştu:

“Kaliteli şeker ölçüm cihazlarına ödeyeceğimiz fark çok yüksek, bedel ödemek istemiyoruz. Devletimizin bu cihaza erişim sağlamasını istiyoruz.”

Diyabet Parlamentosu toplandı - 1

Sorunun 2017 içinde çözüleceğini söyleyen Genel Sigortası Genel Müdürü Gazi Alataş, “Ticaret kanunları var, başka kanunlar var. Onlarla optimal bir çözüm üretmek gerekiyor. Biraz belki zaman alacak ama kısa sürede olumlu sonuç alacağımızı umuyorum” dedi.

Bir diğer sorun da sürekli insülin kullanmak ve ölçüm yapmak zorunda kalan Tip 1 diyabet hastalarının istihdamı.

İstihdam konusuna dikkat çeken Diyabet Vakfı Başkanı Temel  Yılmaz, “Bu çocuklar ve gençler diyabetli olduklarını söyledikleri andan itibaren ağırlıklı olarak işe alınmıyorlar. Bu çocuklar ne engelli, ne sağlam statüsünden iş bulabiliyorlar” diye konuştu.

Diyabet Parlamentosunda Tip 1 diyabet hastalarına eskiden olduğu gibi engelli statüsünde istihdam olanağı sağlanması istendi.

DİYABET NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sayfa Yükleniyor...