NTV

Dr. Halit Yerebakan: Meyve suyu içmeyin

İHA

Sağlık

Tamamı karaciğerde kullanılan tek şekerin früktoz yani meyve şekeri olduğunu belirten Dr. Halit Yerebakan, meyve suyunun kolesterole neden olduğunu söyledi: "Portakalı sıkıp içindeki posayı kaldırdığınızda, geriye sadece sıvı şeker kalıyor. İşte o karaciğer yağlandırıyor ve zarar veriyor."

Meyvenin suyunu tüketmenin zararlı olduğunu aktaran Dr. Halit Yerebakan, özellikle çocukların beslenmesine konulan ve onların da çok sevdiği meyve sularının kolestrole neden olabildiğini söyledi.

Sadece meyvenin şekeri tüketildiğinde vücuda zarar verdiğini vurgulayan Dr. Yerebakan, tamamı karaciğerde kullanılan tek şekerin früktoz yani meyve şekeri olduğuna vurgu yaptı.

Meyvelerin sıkılmasıyla birlikte içeriğindeki posanın çöpe atıldığına dikkat çeken Dr. Yerebakan, meyve sularının neden zararlı olduğunu şöyle açıkladı:

"MEYVE SUYUNU ASLA TÜKETMEMEK LAZIM"

"Portakalı sıktığınız zaman içindeki posayı kaldırdığınızda, bu bir tek portakal için değil, vişne suyu böyle, şeftali suyu böyle yani hepsi böyle içindeki posayı uzaklaştırdığınızda geriye sadece sıvı şeker kalıyor. İşte o karaciğerinize zarar veriyor ve karaciğeriniz yağlandırıyor işte bundan bahsediyoruz. Asıl olay portakal suyunu suçlamak değil portakalın kendisini yiyebilirsiniz, portakalın kendisinde sorun yok, elmanın kendisinde sorun yok, şeftalinin kendisinde sorun yok çünkü posasıyla birlikte siz ne zaman posayı ayırdınız içindeki sadece suyu aldınız. Bu, sadece sıvı şekeri aldınız demek. Sıvı şekerin de tamamı karaciğere gideceği için karaciğerde şekerden yağ üretim mekanizması harekete geçecek ve zarar vereceksin bedenine. Kilo alacaksın ve veremeyeceksin o kiloları. Kolesterol, kolesterol diye bağırıyoruz ya işte o kolesterolü içtiğin meyve suları yapıyor, meyve suyunu asla tüketmemek lazım.”

ETİKETLER