"Erkek kısırlığı hala tabu"

Uluslararası Kısırlık Tüketici Derneği Başkanı Sandra Dill, dünya kamuoyunda kısırlıkla ilgili önyargılar olduğunu söyledi, ''Erkek kısırlığı batı ülkelerinde hala bir tabu olarak önümüzde duruyor'' dedi.

"Erkek kısırlığı hala tabu"

Uluslararası Kısırlık Tüketici Derneği'nin (ICSI), ''Tüp Bebek Zirvesi'', Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği'nin (ÇİDER) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

36 ülkeden üyesi bulunan ICSI'nın bu yıl Türkiye'de düzenlediği zirvede, her geçen yıl daha fazla sayıda kişinin tüp bebek tedavisi için farklı ülkelere seyahatleri nedeniyle çıkan hukuki ve etik sorunlarla çözüm yolları ele alındı.

Toplantıya ilişkin basın mensuplarına bilgi veren ICSI Başkanı Sandra Dill, zirvede tüp bebek konusunda ülkelerindeki yasal şartlar uygun olmadığı takdirde yurt dışına gitmeleri gerçeğinden hareketle, yurt dışında alınan hizmet kalitesi ve ekonomik uygunluğun nasıl sağlanacağını ve farklı ülkelerin tüp bebek tedavisindeki uygulama örneklerini görüştüklerini aktardı.

Çocuk sahibi olamamak ve tüp bebek tedavisine ilişkin dünya kamuoyunda hala önyargılar bulunduğunu anlatan ve bunlara Uganda'da çocuk sahibi olamayan kadınların yetişkin kabul edilmediği ve en yakınları tarafından dahi dışlandığı örneğini veren Dill, ''Batı ülkelerinde daha az tabu olduğunu söyleyebiliriz belki ama yine de hala tabular var. Erkek kısırlığı batı ülkelerinde hala bir tabu olarak önümüzde duruyor'' diye konuştu.

7000 TL'LİK MALİYET
ÇİDER Başkanı Sibel Tuzcu da Türkiye'nin diğer ülkelerle kıyaslandığında tüp bebek tedavisi konusunda epeyce başarılı olduğunu vurguladı. Tüp bebek konusunda yaşanan sıkıntıların ise ağırlıklı olarak tüp bebek için sperm ya da yumurta donörü bulmak olduğunu aktaran Tuzcu, tüp bebek tedavisinin ilaçlarıyla birlikte yaklaşık 6.500-7000 TL'lik maliyeti olduğunu, bunu da her ailenin karşılayamadığını kaydetti.

Tuzcu, tüp bebek tedavi ücretinin tamamını, resmi hastaneler ve kuruluşlarda olması kaydıyla devletin ödediğini, ancak bu konuda standartların çok yüksek olduğunu da vurgulayarak, standartlar arasında 5 yıl evli olmak, bir devlet hastanesinde 3 defa aşılama işlemi yaptırmış olmak ve 39 yaşından gün almamak gibi şartlar bulunduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...