Fazla kilolara karşı “balon” yöntemi

Neden olduğu hastalıklar ve toplumsal sorunlar nedeniyle kronik, ilerleyici ve önemli bir hastalık olarak kabul edilen şişmanlığın, mideye balon yerleştirme yöntemiyle tedavi edilebildiği bildirildi.

Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Gastreontoloji Uzmanı Doç. Dr. Burçak Kayhan, şişmanlığın sadece estetik bir sorun olmadığını, bu olgunun buzdağına benzediğini ve altında birçok hastalığın oluşabildiğini ifade etti. Doç.Dr. Kayhan, “Şişmanlık her yaş grubu için tehlikelidir. Kalp ve damar hastalıkları, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, damar sertliği, romatizma, beyin kanaması, safra kesesi taşı, çocuk sahibi olamama gibi ciddi problemlerine sebep olmaktadır. Bu sorunları yaşamamak için fazla kilo almamaya özen gösterilmesi varsa fazla kilolardan kurtulunması gerekmektedir. Fazla kilolarınızda mideye balon yerleştirilmesi yöntemi ile kurtulmanız mümkündür” dedi.

Balon takılacak hastaların kardiyolojik, endokrinolojık ve nefrolojik muayenelerın eksiksiz olmasının işlem sonrası ilk 5-7 gunde ortaya çıkacak şiddetli kusmanın önemine dikkat çeken Kayhan, “Ayrıca hastaların kılo vermesı planlanıyor ve bunun kalıcı olması ilk hedefse diyet bölümünün haftalık takibi hastalığın tedavisel başarısında çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Mide balonu uygulaması hakkında merak ettikleriniz !

Mide balonu, mide içine yerleştirilen, keskin kenarları olmayan, mide içinde hareket edebilen, silikondan yapılmış içi sıvı dolu küre şeklinde bir balondur. ( Balonlar hava ve sıvı doldurulan olmak üzere iki tiptir ve bunlardan yüzde 90 oranında kullanılan sıvı tiplidir) Balon yer kaplayarak kişinin daha az gıdayla doymasını ve midenin daha geç boşalmasını sağlar. Bu sayede kişinin enerji alımı kısıtlanmakta ve kilo vermesi sağlanmaktadır. Mideye balon yerleştirilmesi yöntemi, şişmanlığın tedavisinde uygulanan cerrahi ve farmakolojik yöntemlerden tamamen farklıdır. Hastaya acı, ağrı vermeyen, hasta tarafından kolaylıkla kabul edilebilen, geri dönüşümlü, tekrarlanabilen güncellenebilen bir yöntemdir.

Kimlere uygulanabilir?

12-60 yaş arasında ve vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olanlara, şişmanlığın neden olduğu hastalığı bulunanlara, daha önce diğer yöntemleri denemiş fakat hedefine ulaşamamış olanlara bu yöntem uygulanabilir.

Kimlere uygulanmaz?

Yemek borusunda iltihap ve ülser gibi hastalıkları bulunan veya daha önceden mide -bağırsak sisteminden ameliyat geçirmiş obez hastalarda,

Bağırsakların iltihabi hastalıklarında,
Laparotomili (karın ameliyatı geçirmiş) hastalarda,
Ciddi laparoskopi ameliyatı geçirmiş hastalarda,
Mide fıtığı olan obez kişilerde
Mide -bağırsak sisteminden kanaması veya kanama eğilimi olan obez kişilerde,
Uyuşturucu bağımlısı veya alkolik kişilerde,
Yaşı 16’dan küçük, 60 yaşından büyük obezlerde,
Romatizmal ağrı kesici, kan sulandırıcı veya sistemik kortizon kullanan kişilerde,
Mental bozukluğu olan obez kişilerde (psikiyatri uzmanının kontrolünde üç ay kullanılabilir),
Vücut kitle indeksi uygun olmayan şişmanlarda sadece kozmetik amaçla bu yöntemin kullanılmaması gerekir.

Nasıl uygulanır ?

Balon ağız yolundan mideye kadar ilerletilir, mideye bırakılır. Bu yöntem, hastanın uyumu, anestezi gerektirmemesi (hafif bir anestezi uygulanabilir) kısa sürede uygulanabilmesi, işlem sonrası hastanın normal yaşamına çok kısa sürede dönebilmesi gibi olumlu birçok özelliğe sahiptir. Mide içinde balonun varlığı hasta tarafından hissedilmemekte ve günlük yaşamını etkilememektedir.

Genellikle hastanın entübe edilmesi, yani nefes borusuna tüp yerleştirilmesi gerekmez. Obez hasta, midesinin içine balon konulmadan önce uygulamayı yapacak kişi tarafından mutlaka olabilecek olumsuzluklara karşı bilgilendirilmelidir. Mide içine balon konulmadan önce uygulamayı yapacak olan doktor, mide içini endoskopik olarak kontrol etmeli ve bir engel olmadığına karar verdiği takdirde balonu koymalıdır. Mide içine ağızdan sönük olarak gönderilen balon, mideye ulaştırıldığında ucuna bağlı tüp aracılığıyla yaklaşık 900 cc havayla doldurularak şişirilir ve bağlı olduğu tüpten kolayca ayrılarak mide içinde bırakılır.

Balon yöntemi, deneyimli hekim tarafından uygulanması gerekir. işlem sonrasında, hasta ile hekim arasında iyi bir işbirliği olması, kontrollerin aksatılmaması önemlidir. Kişinin daha az gıdayla doymasını ve midenin daha geç boşalmasını sağlayan mide balonu, 4-6 ay midede kalabilir. Daha uzun süre kalması gerektiğinde balon değiştirilir.

Beslenme alışkanlığındaki yanlışlıkların saptanması ve doğru beslenme alışkanlığının kazanılması için diyetisyen kontrolü ve davranış tedavisinin de mutlaka eklenmesi gerekmektedir. Balonun kaldığı süre içinde ne kadar kilo kaybı olacağı kişiye göre değişmektedir. Ortalama kilo kaybı 6 aylık dönem içinde 15-30 kilogram arasında gerçekleşmektedir.

Uygulamayı kim yapar ?

Endoskopi konusunda tecrübeli ve obezite cerrahisi ile ilgilenen, gereken eğitimleri almış genel cerrahi uzmanları ve gastroenterologlar tarafından gerçekleştirilen bu uygulamanın öncesinde ve sonrasında endokrinoloji, diyet ve psikiyatri uzmanlarının da desteği alınır

AŞIRI ŞİŞMANLIĞIN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Şeker Hastalığı ( Diabetes mellitus)
Hiperkolesterolemi
Osteoartrit
Hipertansiyon
Uyku apnesi
Metabolik sendrom x
Kalp yetmezliği
Bazı kanser türleri
Safra kesesi hastalıkları
Hormonal bozukluklar
Gut

Sayfa Yükleniyor...