Hepatit C tedavisinde yeni ilaçlar yüz güldürüyor

European Association for the Study of the Liver (EASL) Derneği tarafından bu yıl 51.si düzenenlenen, International Liver Congress (ILC) 13-17 Nisan tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirildi.

Hepatit C tedavisinde yeni ilaçlar yüz güldürüyor

Dünya çapında pek çok katılımcıya ev sahipliği yapan kongrenin en önemli başlıklarından biri viral hepatitlerdi.

Medimagazin'in haberine göre, hepatit C tedavisindeki yenilikler ile ilgili olumlu ve çarpıcı verilerin, bu konudaki paradigmaları değiştirmesi ve hekim-hasta-sağlık sistemi açısından ezberleri bozması bekleniyor. 

Kronik bir hastalık olan Hepatit C, birçok hastada siroz ve karaciğer kanserine kadar ilerleyebiliyor. Hepatit C tedavisinde eskiden beri kullanılan bazı ilaçlar belirgin yan etkilere sahip. Hastalıkla ilgili geliştirilen yeni tedavi rejimleri ise yüz güldürüyor.

Direkt etkili ajanlar (DAA) ile tedavi çözümleri sunan Abbvie Firması ‘’Çünkü her hasta önemlidir’’ sloganıyla kongrede yer aldı ve tedavileri ile ilgili son gelişmeleri katılımcılar ile paylaştı.

Uzmanlara göre yeni ilaçlarla hepatit C tedavisine dair olumsuzluklar tersine dönüyor. Eski rejimler ile 12 ay gibi uzun süreleri gerektiren Hepatit C tedavisi, artık 12 haftada tamamlanabiliyor.

Tedavi süresinin kısaltılmasının yanı sıra, hasta uyumunu artıran diğer faktörler ise yan etkilerin azlığı ve ilaçların oral yoldan alınması. Bu ilaçlar sayesinde, eskiden %40-45 düzeyinde olan tedavi yanıtı, %97-100 düzeyine çıkıyor ve Hepatit C virüsü geri gelmemek üzere vücuttan atılıyor.

Bu ilaçlar; hem tedaviye ilk kez başlanan hem de daha önce tedavi almış hastalarda uygulanabiliyor.  

Hannover Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bölümü Araştırma Grubu Başkanı Dr. Heiner Wedemeyer yaptığı açıklamada, “Almanya’da genotip 1b ile enfekte birçok hastamız var ve bu rejimle neredeyse tüm 1b hastalarında kür sağladık. DHC-R’de faz 3 çalışmalarla benzer sonuçlar elde ettik" dedi.

HEPATİT C ARTIK KORKUTMUYOR
 
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel de Hepatit C tedavisi konusundaki bu heyecan verici gelişmeler hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Gürel, “Hepatit C sinsi seyredebildiği ve bulaşıcı olduğu için mevcut hastalar buzdağının görünen yüzü ve muhtemelen tanısı henüz konulmamış çok fazla hasta var. Hepatit C’nin siroz ve karaciğer kanserine dönüşmeden yakalanmasında erken tanı ve tedavi çok önemli. Özellikle Türkiye’de organ bağışının son derece yetersiz olması nedeni ile, hastalığın yetmezlik seviyesine gelmeden tespit edilmesi büyük önem arz ediyor” diye konuştu..

Kaymakoğlu ise, “ Bakanlığı, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Tüm bu adımlarla ve yeni tedavi imkanlarıyla birlikte hepatit C’nin yakın gelecekte bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...