Her hareketli çocuk hiperaktif değil

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği şikayetiyle kliniklere yapılan başvuru sayısı artıyor. Her hareketli çocuğun hiperaktif olmadığını belirten uzmanlar ise doğru teşhise vurgu yapıyor.

Her hareketli çocuk hiperaktif değil

Uzmanlar, hareketli her çocuğun hiperaktif olmadığını, sorunun çözümünde ailelere büyük görev düştüğünü belirtiyor.

Çocuk Psikoloğu Dr. Alper Yılmaz, tanıda ayırt edici belirtileri şöyle anlattı: "Ayırmanın en iyi yolu yaşından fazla bir hareketlilik mi ve her yerde oluyor mu? Sınıfta düzeni bozuyor mu? Durması gereken yerde durmuyor konuşuyor mu? Oyunlarda arkadaşlarıyla hareketlilik yüzünden sorunlar çıkıyor mu? Sırasını bekleyemiyor mu? gibi tüm alana yayılan bir hareketlilik varsa ve sadece anne babanın değil, öğretmen ve arkadaşlarının dikkatini çekiyorsa bu durum hiperaktivite açısından değerlendirilmesi gerekir."

Ailenin, tanı konulan çocuğa yönelik yanlış beklentiler içine girmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Alper Yılmaz, "Bu çocuklardan aşırı durgun olmalarını, sürekli oturmasını beklemek çok doğru değil. Alternatifler üretmek ama kendine zarar verici durumlarda belli sınırlar koymak gerekiyor anne baba tarafından. Bazen küçük cezalar çocuğu çok daha kötü durumlardan koruyabilir" dedi.

TEDAVİDE DOĞRU YAKLAŞIM ÖNEMLİ
Rahatsızlığın, aile ile öğretmenin olumlu yaklaşımıyla aşılabildiğini belirten Yılmaz, "Sınıf içerisinde cam kenarı olmayan bir yerde oturması, ön sıralara yakın bir yerde oturması, ara ara öğretmenin ismiyle hitap etmesi, sırtına dokunması, çocukların derse uyumunu arttırabiliyor. Evde yine kurallar şemasıyla birlikte ödüllendirilmeler de yapılabilir. Örneğin rahatsız olduğumuz davranışların bir listesini çıkartıp bunları yapmadığında bununla ilgili artılar veya küçük ödüller verilerek motive edilebilir" önerisinde bulundu.

Uzmanlar, son çare olarak ilaç tedavisine başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...