"İyi kolesterol" ile ilgili çarpıcı iddia

İngiltere’de "iyi kolesterol" ile ilgili son araştırmada çarpıcı bir sonuca ulaşıldı. "İyi kolesterol"ün bazı kişilerde kalp krizi riskini daha fazla tetiklediği ileri sürüldü.

"İyi kolesterol" ile ilgili çarpıcı iddia
Avakado, fındık ve ceviz gibi yemişlerle tüketildiğinde iyi kolesterolün seviyesini önemli ölçüde arttırıyor.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre "iyi kolesterol"ün her zaman insan sağlığı için yararlı olmadığı sonucuna ulaşıldı. 

Zeytin yağı, balık ve fındık fıstık tüketiminin "iyi kolesterol"ün oluşumuna katkıda bulunarak kalp krizi geçirme riskini düşürdüğü sanılıyordu. Ancak Cambridge Üniversitesi'nin son araştırması, haddinden fazla "iyi kolesterol"ün kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını ortaya koydu.

Kalp krizi riskini ölçmek için doktorların yaptıkları ilk testlerden biri HDL sayısına bakmaktı. Son araştırma, doktorların bu alışkanlığını değiştirecek nitelikte. Doktor artık kalp krizini önlemek için HDL yüklenmiş ilaçlar yazarken daha dikkatli olacak. 

MUTASYON FAKTÖRÜ 

Araştırma, SCARB1 adı verilen bir gende oluşan mutasyonun, her 1700 insandan birinin yüksek seviyede iyi kolestorole sahip olmasını sağladığı bulgusunu ortaya koydu.

Yüksek seviyede iyi kolestorole rağmen bu insanların kalp hastalığı geçirme riskinde yüzde 80 oranında artış gözlendi.

Bu oran sigara içmenin oluşturduğu riskle neredeyse aynı oranda.

Cambridge Üniversitesi’nin araştırmacılarından Prof. Adam Butterworth, “Bu çok önemli bir bulgu çünkü bizler bugüne kadar iyi kolestorolün yüksek seviyede olması ile kalp hastalıkları riskinin düşük oranda olmasını birbirleriyle ilişkili olduğuna inanıyorduk.” dedi.

Prof. Butterworth göre, araştırmanın yüksek seviyede iyi kolestorolün kalp rahatsızlığı riskini arttırdığı bulgusuyla sonuçlanması, tıp dünyasının iyi kolestorole olan bakış açısını değiştireceği görüşünü savundu. 

YENİ BİR ARAŞTIRMA ALANI DOĞABİLİR

Şimdiye kadar kalp hastalıklarını önlemek için üretilen ilaçlarda yüksek seviyede HDL olduğunu belirten Prof. Butterworth, “Bu yöntem yeterince kullanışlı olmayabilir”  dedi.

ABD’de bulunan Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Daniel Rader da, “Nihayetinde bu konuda yeni araştırmalar yapmak isteyebiliriz. HDL’in kalp hastalıkları riskini arttırıp arttırmadığını anlamak, tedaviler için yeni alanlar açabilir” dedi.

Sayfa Yükleniyor...