NTV

'Kahvaltıda bu gıdalardan uzak durun'

İHA

Sağlık
'Kahvaltıda-bu-besinlerden-.jpg

Kafa karıştıran beslenme açıklamalarına bir yenisi eklendi. Obezite konusunda çalışmalar yapan Dr. Fevzi Özgönül, bazı uzmanların tok tuttuğu için özellikle kahvaltıda önerdiği yulafa dikkat çekti.

İlişkili Haberler

Kahvaltının, hem güne başlarken gerekli olan günlük enerji ihtiyacını karşılayacak hem de gün sonunda vücudun yeniden yapılanması ve bağ dokusunun güçlenmesi için gerekli olan yapı malzemelerini içerecek bir çeşitlilikte olması gerektiğine parmak basan Dr. Fevzi Özgönül, "Bu nedenle kahvaltı, geçiştirilmeyecek kadar önemli bir öğündür” dedi.

"SÖYLENENİN AKSİNE KAHVALTIDA YULAF TÜKETMEYİN"

Bazı uzmanyların tokluk hissi verdiği ve kan şekerini dengelediği için özellikle önerdiği bazı besinlerin kahvaltıda yer almaması gerektiğini söyleyen Özgönül'ün işaret ettiklerinin başında yulaf ve kepek içeren gıdalar geliyor.

Kahvaltıda kesinlikle yulaf ve kepek içeren gıdaların tüketilmemesini öneren Dr. Özgönül, “Bu uzun süre tok hissederim mantığıyla yapılan çok büyük bir yanlıştır. Kahvaltıyı yapış amacımız, bedenimizin akşam ihtiyaç duyduğu yapı malzemelerini ona kazandırmak ve güne enerjili başlamaktır. Bu nedenle kahvaltıda beslenmeyi önemseyelim. Uzun süre tok hissetmek değil, yeterince besleyici gıdaları almak önemlidir" dedi.

KAHVALTI, SİNDİRİM SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN ÖĞÜNDÜR

Sindirim sisteminiz genelde tembelliğe meyilli olarak çalıştığını ifade eden Özgönül, yulaf ve kepeğin kahvaltıda tüketilmesinin sakıncalarını şöyle anlattı: "Eğer siz yiyeceklerin içerisinde sindirimi kolay olanları çok tutarsanız, besin değeri yüksek fakat sindirimi uzun sürecek yiyeceklere karşı sindirim sisteminin ilgisini azaltırsınız. Bu nedenle özellikle işlenmiş gıdalardan kabul ettiğimiz ve bizim suda eriyen diye açıkladığımız undan yapılmış, şeker ihtiva eden yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Sindirim sisteminiz güçlenene kadar bu tür yiyecekleri sabah kahvaltısında tercih etmeyelim.”

BAL, REÇEL VE UNLU GIDALARI YEMEYİN 

Dr.Fevzi Özgönül, sabah kahvaltısında tercih edilmemesi gereken yiyecekleri ise şöyle sıraladı: 

“1 dilimden fazla ekmek. Reçel, hatta diyet reçel dahil (diyet reçel vücudu kandırmaktır. İntikamı tatlı krizi ile olur). Bal (bal her ne kadar doğal ve sağlıklı olsa da şeker içerdiği için sindirim sistemini tembelleştirir). Her türlü unlu gıda. Eğer 1 dilim ekmek yenilmeyecekse yerine o kadar miktarda börek veya simit olabilir fakat diğer unlu gıdalar yasaklar arasındadır.

KAHVALTILIK GEVREK TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Sabah süt ile tüketilen kahvaltılı gevrekler sindirim sistemini tembelleştiren gıdalardandır. Çok kolay sindirilir ve çabuk enerjidir. Odunu talaş yaparak yaktığınızda nasıl hemen yanıp sizi ısıtmıyorsa aynı şekilde kahvaltılık gevrekler de günü kurtarır fakat çabuk acıktırır, yanında yediğiniz değerli gıdalar sindirilmez.

YULAF TOK HİSSETTİRİR ANCAK ÇABUK ACIKTIRIR

Kepek ve yulaflı karışımlar, sindirim sisteminde pasajı hızlandırdığı ve su çekerek uzun süre tok hissettirdiği için kulağa hoş gelen fakat gece yapılanmanızı engelleyerek size zarar veren yiyeceklerdendir. Çok kabızlık şikayetiniz olduğunda sabahları 1 tatlı kaşığı arada yiyebilirsiniz fakat kesinlikle bu miktarı arttırmaya çalışmayın yoksa yeterince beslenemezsiniz.

TOST VE POĞAÇA DA SAKINCALI 

İçi bol malzemeli tost veya poğaça gibi gıdalardan da uzak durun. Çünkü çok malzeme de koysanız yediğiniz tost olduğundan ekmek miktarı malzemeye oranla fazla olacaktır ve sindirim sistemi tembelliği seçecektir.”

ETİKETLER