KKKA’ya aferez tedavisi

KKKA hastalığının tedavisinde trombosit desteği önem taşıyor. Trombosit transfüzyonu aferez cihazıyla yapılıyor ve hastalıktan ölüm riski önemli oranda düşürülüyor.

KKKA’ya aferez tedavisi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fazilet Duygu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde trombosit desteğinin önemli olduğunu belirterek, ''Aferez cihazımız bulunduğundan trombosit transfüzyonunu çok rahat bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Hastaların ölüm riskini minimale indirmiş bulunmaktayız'' dedi.

Duygu, KKKA'nın, kanamalarla seyreden ciddi bir hastalık olduğunu anımsattı. Hastalığın seyri boyunca vücudun her yerinde kanamalar olabildiğini belirten Duygu, ''Bu hastalıkta idrar yolu kanaması olabilir, damar yolu kanaması olabilir, hatta göz, burun, ağız, gaita kanaması gibi vücudun her yeri kanayabilir. Bu kanamaların nedeni hastalığın sebep olduğu pıhtılaşma hücrelerinin eksikliğidir. Bunlara biz 'trombosit' diyoruz. Trombosit temini hastalığın seyrinde çok önemli'' diye konuştu.

KKKA'nın, herhangi bir antibiyotikle düzelmeyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Duygu, hastalara sadece destek tedavisi uygulayabildiklerini belirterek, ''Onun için bu hastalara vereceğimiz trombosit transfüzyonları bizim için değerli. Hastalar trombosit seviyeleri çok düştüğünde çok ciddi kanamalarla karşılaşabildikleri için bu hastaların normalde yerinden hiç oynatılmaması lazım. Örneğin hastayı akciğer grafisine bile çok zor gönderebiliriz. Mümkünse yapacağımız bütün işlemleri hastanın odasında ve yatağında yapmaya çalışırız'' ifadelerini kullandı.

HASTALARIN ÇOĞU İÇ KANAMADAN ÖLÜYOR
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Aladağ ise KKKA hastalığının dünyada 25 ülkede tespit edildiğini belirtti.

Tokat'ın da içinde bulunduğu Kelkit Havzasında hastalığın yoğun bir şekilde görüldüğünü ifade eden Aladağ, ''Hastalığın ciddi seyrettiği kesimde ölüm nedeni hastalığın seyri sırasında vücutta pıhtılaşmayı sağlayan, 'trombosit' dediğimiz hücrelerin ani ve hızlı bir şekilde kaybolmasıdır. Bu hastalığın bilinen tek güvenli tedavi metodu, hızlı bir şekilde bu hastalara bu hücrelerin yerine konmasıdır'' dedi.

Hastalığın tedavisinde kullanılan aferez cihazının yaklaşık 3 aydır hastanelerinde kullanılmaya başlandığını belirten Aladağ, ''Hastalığın tedavisi en etkin bir şekilde yapılabilmektedir. Bu hastalar kanamaya meyillidir ve ölen hastaların çoğu iç kanamadan ölmektedir. KKKA'nın ciddi seyrettiği hastalar hastalarda erken müdahale, erken tedavi önemlidir. Hastanemizde aferez ile bir tedavinin yapılabiliyor olması Tokat halkı için büyük şanstır'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...