Mesleğiniz kalp krizi riskinizi belirliyor

Sürekli stres yaşıyor, kapalı ortamda çalışıyor, sigara dumanına maruz kalıyorsanız kalp hastalıkları açısından risk grubundasınız. En çok da bankacılar, cerrahlar ve gazeteciler dikkat etmeli.

Mesleğiniz kalp krizi riskinizi belirliyor

“Stres ve koşuşturma hangi iş kolunda varsa, o meslek risklidir. Çünkü yoğun stres, kalbi en çok yoran etkendir” diyen Kalp- Damar Cerrahı Op. Dr. Tamer Bakalım, “Mesleki stresin kalp sağlığı üzerinde önemli etki yaptığını söyledi. .

Ülkemizde son yapılan bilimsel çalışmalar, nüfusun yüzde 25-30’unun kalp hastalıkları riski ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Sigara kullanan, stresli yaşayan, stresli mesleklerde çalışan ve koruyucu hekimliğe çok fazla önem vermeyerek doktora sağlık sorunu olmadan gitmeyen bir toplum olmak, kalp hastalıklarına yatkınlık yaratıyor.

Kalp-damar hastalıklarının dünyada en sık ölüm nedenleri arasında bulunduğunu ve bu hastalıkların strese bağlı olarak daha da artacağını belirten Op. Dr. Tamer Bakalım, özellikle stresi yoğun yaşayan muhasebeciler, bankacılar, cerrahlar, borsacılar, gazeteciler ve polislerin kalp hastalıkları açısından risk grubunda olduğunu söylüyor.

KALBİN EN ÖNEMLİ DÜŞMANI
Kalp krizinin, damarların zamanla daralarak tıkanması ya da orta düzeydeki bir darlığın yırtılması veya pıhtılaşması sonucunda oluştuğunu hatırlatan Dr. Bakalım, stresin kalp üzerine nasıl etki ettiğini şu sözlerle anlatıyor: “Özellikle ani ve yoğun stres, vücutta hormonal bozukluğa sebep olarak bir takım aktif salgınlara ve tansiyon yüksekliğine neden olur. Bunlar da ani kalp krizine sebebiyet verir. Ciddi heyecanlar, korkular, üzüntüler ve sevinçler de ani kalp krizini tetikleyebilir. Kalp krizi riskinin en aza inmesi için kişi yoğun stres altında kalmamalı ve damar sertliğiyle ilgili herhangi bir problemi olmamalıdır. Damarları tamamen normal olan insanların kalp krizi geçirme riski çok düşüktür.

MÜZİSYENLER DE RİSK ALTINDA
Stres damar sertliği için birinci faktör olarak sayılmasa da stres kaynaklı tansiyon yüksekliklerinin kalp krizini tetiklediği bir gerçektir. İnsulin salınımında vücudunuzda hormonal eksiklikler varsa, bunlara bağlı olarak diyabete yatkınlık ve kan değerlerinde bir takım bozukluklar ortaya çıkar. Stresi yüksek olan meslek gruplarında kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Bu meslek grupları arasında müzisyenler de var. Özellikle orkestra içerisinde çalışanlar stres oranı en yüksek meslek gruplarındandır. Sigara tüketiminin yoğun olduğu yerlerde çalışan insanlar da risk taşıyan grupta yer almaktadır. Kahvehanede çalışan insanlar da yoğun sigaraya, tütüne maruz kaldıkları için buna bağlı damar sertliği oluşabilmektedir.”

RİSKLİ MESLEK GRUBUNDAYSANIZ BU ÖNERİLERİ DİKKATE ALIN!
Düzenli beslenme ve yaşam tarzı, damar sertliğinden korunmak için özen gösterilmesi gereken konuların başında geliyor. Op. Dr. Tamer Bakalım, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kalp krizi riskinin azaltılabileceğini söylüyor ve tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

• Spor ve egzersiz, kalp sağlığı için önemlidir. Belli bir hızda, basit yürüyüşler ve ardından hafif yapılacak germe egzersizleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. (4-5 km’lik mesafeyi, 40-45 dakikada ve düz alanda yürümek gerekmektedir.) Stresi ortadan kaldırmak için kalp yogası da ciddi anlamda stresi önlemektedir. Spor hem vücudunuzu hem de beyninizi zinde tutar.
• Çikolata ve muz gibi besinler mutluluk hormonu salgısını artırdığından kalp sağlığımıza da olumlu etki eder. Çikolatanın kalitesiyle ilgili olarak kakao oranı uygun seviyede olanlar tercih edilmelidir Bir takım bitkisel ürünler ve sakinleştiricileri kullanmak isteyen hastalar ise kesinlikle doktor tavsiyesi almalıdır.
• Beslenmenin yanı sıra kişiler profesyonel destek alıp, yaşam tarzındaki olumsuzluklarla baş etmenin yolunu bulmalıdırlar. Stres beklentilerle ilgilidir ve beklentilerini gerçekleştiremeyen insanlar strese girerler. Ölümler, çocuk kaybı, geçimsizlik ve boşanmalar sıklıkla aile içinde strese neden olmaktadır. Gün içerisindeki stres kaynaklarını ortadan kaldırabilmek, ancak bakış açısını değiştirmekle mümkündür.
• Uykunuzu düzene sokmalısınız. Sağlıklı bir uyku düzeniniz yoksa stresten uzak durma şansınız yoktur. Günde beş saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam elde edilebilir. Uyku saati kişiden kişiye 4-10 saat arasında değişir; ancak ihtiyaçtan fazla uyumak da insanı strese sokabilir.

Sayfa Yükleniyor...