Meyan şerbeti içti ölümden döndü

Diyarbakır'da yaşayan şeker hastası Songül Yurttaş, bir günde 2,5 litre meyan şerbeti içince komaya girdi.

Meyan şerbeti içti ölümden döndü

24 yaşındaki Songül Yurttaş, Ramazan ayında mideye iyi geldiği ve harareti giderdiği düşüncesiyle severek tükettiği meyan şerbetinden 2,5 litre tüketti.

Bir süre sonra kusma, terleme, ateş, titreme şikayetiyle ailesi tarafından Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan ve burada komaya giren Yurttaş, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

DÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü'nde tedavi altına alınan Yurttaş'a burada Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu tarafından çeşitli tetkikler yapıldı.

Diyabet komasına giren Yurttaş'ta tespit edilen tuz kaybının giderilmesi için gereken tüm müdahalelerin yapılmasına rağmen sonuç alınamayınca Prof. Dr. Tuzcu, Yurttaş'ın yakınlarına hastanın meyan şerbeti içip içmediğini sordu. Yurttaş'ın 2,5 litre meyan şerbeti içtiğini öğrenen Tuzcu, uygun tedavi ile hastayı ölümden döndürdü.

'DOZUNDA İÇİLMEZSE ÖLÜMCÜL OLABİLİR'
DÜ Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu, Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan ve Ramazanda bolca tüketilen meyan şerbetinin, bilinçsizce tüketildiğinde ölümcül sonuçlara neden olabildiğini söyledi.

Meyan bitkisinin köklerinden elde edilen meyan şerbetinin tüketiminin artmasıyla şikayetlerin de yoğunlaştığına dikkati çeken Prof. Dr. Tuzcu, meyan şerbetinin bol tüketildiğinde vücutta potasyum kaybına yol açarak, yüksek tansiyona ve ritm bozukluğuna neden olduğunu belirtti.

Tuzcu, hijyenik şartlarda ve standartlara uygun üretildiğinde bazı hastalıklara iyi geldiği belirtilen meyan şerbetinin yaz mevsiminde ve özellikle Ramazan aylarında bölge insanının en önemli içeceklerinden biri olduğunu vurgulayarak, kendisinin de zaman zaman meyan şerbeti tükettiğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...