Mide ilaçlarını uzun süre kullanmak böbrekleri bozabilir

Tıbbi tedaviler birçok sağlık sorununda önemli faydalar sağlıyor ancak bazen ilaçların yan etkileri tam bilinmeden uzun süre kullanıLIYOR. Bu konuyla ilişkili yapılan bir çalışma, mide ilaçlarını uzun süre kullanmanın da bazı riskler yaratabileceğini gösterdi.

Mide ilaçlarını uzun süre kullanmak böbrekleri bozabilir

Journal of the American Society of Nephrology dergisinde yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarını ntv.com.tr’ye değerlendiren İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr Canfeza Sezgin, mide sorunlarında uzun süreli ve düzenli olarak proton pompası inhibitörü (PPI) kullanımının kronik böbrek hastalıklarının gelişim riskini arttırabileceğini söyledi.

Çalışmanın, PPI reçete edilen 173,321 hasta ve H2 bloke edici başka bir ülser ilacı üzerinde yapıldığını belirten Prof. Sezgin, araştırmanın ilaç verilen 20,270 hastanın takibiyle gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi:

“KRONİK BÖBREK HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR”

“5 yıldan fazla devam eden çalışmalar neticesinde, PPI kullanan hastaların % 15’i ile H2 bloke edici kullananların % 11’ine kronik böbrek hastalığı teşhisi konmuştur. Araştırmacılar diğer faktörleri de değerlendirdiğinde, PPI kullananların % 28 daha fazla risk altında oldukları tespit etmiştir. Çalışmada son dönem böbrek yetmezliği görülme oranının % 0,2 gibi düşük seviyelerde olduğu saptanırken, PPI kullanıcılarında bu oranın iki kat daha fazla olduğu görülmüştür. Beş yıldan daha fazla takip yapıldığında bu oranların daha da artması beklenebilir.”

Prof. Sezgin’e göre yanlış beslenme, alkol, sigara tüketimi, şişmanlık, ağrı kesici kullanımı ve stres gibi olumsuz faktörlerin baskısı altındaki insanlar daha fazla mide koruyucu ilaç tüketiyor.

“İnsanlar bu ilaçlarla kontrolsüz ve uzun süreli alarak tamamen güvende olduklarını düşünüyorlar. Fakat bu ilaçların düşünüldüğü kadar güvenli olmadığını gösteren artan sayıda kanıt var” ifadesini kullanan Sezgin, 1 yıldan 2 yıla kadar bu ilaçları kullanan insanlarda böbrek yetmezliği riskinin, bu ilaçları 1 ay ve daha kısa süreli kullanan hastalara göre 3 kat fazla olduğunu söyledi.

“İLAÇSIZ YAŞAM MÜMKÜN OLABİLİR”

Kronik mide rahatsızlıkları için öncelikle doktor muayenesi ve gerekli tedavisinin alınması, sonrasında beslenme ve yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sezgin, doğanın desteği ile ilaçsız bir hayatın mümkün olabileceğini aktardı.

Kaynaklar: Xie Y, Proton Pump Inhibitors and Risk of Incident CKD and Progression to ESRD. JASN 2016.
Moledina DG. Proton Pump Inhibitors and CKD. JASN 2016.

Sayfa Yükleniyor...