NTV

“O Tavuğu Yutmayız” dediler

ntv.com.tr

Sağlık

"Dünyayı Tüketmek” adlı raporunu kamuoyuyla paylaşan Greenpeace, 'Yutmayız!' diyerek tavuk üretim şirketlerini, sağlıklı tavuk için harekete geçmeye çağırdı.

İlişkili Haberler

Greenpeace, tavuk şirketlerinden 2020 yılına kadar tüm üretim zincirini sağlığa ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlemesini talep eden bir rapor hazırladı.

“Dünyayı Tüketmek” adlı raporunu kamuoyuyla paylaşan Greenpeace, uzman isimlerin katıldığı bir panel düzenledi. Panele ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Çiftçi-SEN Genel Başkanı Abdullah Aysu ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar katıldı.

Panele katılan uzmanların paylaştığı ve gıda endüstrisinin yarattığı sağlık ve çevre tahribatını tavuk endüstrisi üzerinden anlatan ‘Dünyayı Tüketmek’ isimli Greenpeace raporundan öne çıkan bulgular şöyle:

● 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuk, şimdi verilen antibiyotikler yüzünden 2.5 kilogram oldu.
● Tavuklar bir kilo alabilsin diye atmosfere 2.35 kg karbondioksit salındı, 4 ton su harcandı.
● Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem üretmek için yok edildi.
● Türkiye’de dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk tüketiyor.
● Bu makaleyi okuduğunuz 2 dakikada 4200 tavuk kesildi ve gıda olarak sizin alışveriş yaptığınız marketlere yol almaya başladı.

Bir avuç küresel şirketin egemenliğindeki hayvancılık endüstrisinin sofralarımıza GDO’lu yemlere boğulmuş plastik yiyecekler dayattığını ileri süren Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Tavuk endüstrisi geçen yüzyıldan kalma yöntemlerle üretim yapmaya çalışıyor. Oysa tüketiciler artık bu çağdışı yöntemi yutmuyor. Eğer tavuk endüstrisi en kirli ve zararlı endüstriler listesinden çıkmak istiyorsa, tüketicilerin ve gezegenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kendisini hızla dönüştürmek zorunda” dedi.

"ANTİBİYOTİKLER AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR"

Tavukçuluk endüstrisinde kullanılan antibiyotiklere dikkat çeken Dr. Yavuz Dizdar ise, “Tavuk endüstrisinde antibiyotikler civcivlerin hızlı büyütülmesinde anahtar rol oynuyorlar. Antibiyotiklerin koruma amacı kisvesi altında kullanılıyor olması hayvanın dokusundaki kalıntı riskini ortadan kaldırmıyor. 2015 yılında yapılan araştırmalar antibiyotiklerin bilinenin aksine, yapısal proteinlerin senteziyle de etkileştiğini göstermiştir. Bunun tüketiciye en belirgin yansımalarından biri hayvanın 20 dakikada dağılacak kadar çabuk pişmesidir. Gerçek tavuk 2 saatten önce pişmez” diye konuştu.

YEREL TARIMLA EKOLOJİK DENGE TEKRAR SAĞLANABİLİR

Tarımın bitkisel üretimle hayvansal üretimin bir arada yapıldığı faaliyet olduğunu hatırlatan Çiftçi-SEN Genel Başkanı Abdullah Aysu da “Bu döngüde birinin çıktısı bir diğerinin girdisi olarak kullanılır. Ancak endüstriyel düzen bunları birbirinden kopardı. Dolayısıyla da döngü kırıldı. Döngü kırılınca kimyasallara yöneliniyor. Kullanılan kimyasallar ise hem insan sağlığını hem de ekolojik dengeyi bozuyor. Tavukların dışkısı gübre olacakken zehirli atık haline dönüşüyor” dedi.

"SEKTÖR TÜRKİYE’Yİ GDO’YA BOĞUYOR"

Tavukçuluk sektörünün GDO’lu soya bağımlılığına dikkat çeken ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, şu anda tavukçuluk sektörünün 24 yeni GDO çeşidinin ithalat izin başvurusunun bakanlıkta değerlendirildiğini söyledi.

Atalık, “Türkiye 2014 yılında hayvan yemi yapmak için yaklaşık 1,5 Milyar dolarlık GDO’lu soya ürünü ithal etti. Öte yandan Türkiye son 15 yılda 26 milyon dönüm tarım arasizi kaybetti. Bu alan Belçika’nın yüzölçümüne yakın. Oysa bu kaybedilen alanın sadece 6 milyon dönümü mısır ve soya üretimine ayrılsa, hayvancılık sektörünün yurtdışından GDO’lu soya ve mısır ithalatı yapmasına ihtiyaç kalmayacak” diye konuştu.

TAVUK ŞİRKETLERİNDEN TALEPLER

Raporda toplumun sağlıklı tavuk yemesi için, tavuk şirketlerinden talep edilenler ise şöyle sıralandı:
1- Polifilatikler dahil olmak üzere, tavukların hızlı büyümesine yönelik her türlü antibiyotik ve antimikrobiyallerin kullanımını istisna olmaksızın, hemen bırak!

2 - GDO içermeyen, tamamen yerli kaynaklardan üretilmiş yem kullan; ithal soya bağımlılığı yerine alternatif protein kaynaklarını seç; karbon ayak izini minimuma indir.

3 - Üretim zincirinde kimyasal ilaç veya gübre kullanımına, monokültüre izin verme.

4 - Hayvan eziyetini kısmen azaltmanın en düşük standardı olarak, bütün üretim tesislerinde aşağıdaki etik kriterleri uygula:

- Tavukları kafessiz ortamlarda tut,
- Tavukların serbest gezinmesine fırsat tanı,
- Sadece üretim sürecinde değil, tüm tedarik zincirinde hayvan eziyetini engelle,

- Çalışanlara hayvan eziyetini engelleyecek türde eğitim ver,

- Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin haklarını gözet, sağlıklı koşullarda çalışmalarını güvence altına al; üretim ve piyasa koşulları nedeniyle oluşabilecek riskleri çiftçilere yükleme,

- Tavuk çiftliklerinde oluşan dışkıların sisteme etkin geri dönüşümünü sağla, zararlı atıkların çevreye ve su kaynaklarına zarar vermeyecek şekilde bertaraf et,

- Tür çeşitliliğinin korunması ve değişen çevre koşullarına dayanılıklık geliştirebilmek için üretimde hibrit tavuk ırklarını değil, farklı yerel ırkları kullan,

- Bu dönüşümü 2020 yılına kadar sağlamak için yol haritanı açıkla, her adımını tam şeffaflıkta kamuoyuyla paylaş.

Rapora bu bağlantıdan ulaşılabilir: http://www.greenpeace.org/turkey/tr/press/reports/dunyayi-tuketmek/

ETİKETLER