“Obezite Türkiye’de salgın hastalık gibi ilerliyor”

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sağlık sorunlarının başında gelen obezite, Türkiye için de önemli bir tehdit. Ülkemizdeki durumun her geçen yıl daha kötüye gittiğini belirten Genel Cerrah Prof. Umut Barbaros, tabloyu “salgın hastalık gibi ilerliyor” şeklinde özetliyor.

“Obezite Türkiye’de salgın hastalık gibi ilerliyor”

Türkiye’de hızla artan obezite kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor. Kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkileyen obezite; tip 2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, koroner arter hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, kanser ve uyku apne sendromu gibi çok sayıda önemli sorunun da nedenleri arasında sayılıyor ve insan ömrünü kısaltıyor.

“Obezite farklı hastalıklara neden olan ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Kansere bağlı ölümler ve kanser artışı, obeziteye paraleldir” diyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Umut Barbaros, özellikle erkeklerde kolon, kadınlarda ise meme kanseri oranlarının obeziteyle anlamlı derecede arttığını söylüyor.

EN ÖNEMLİ NEDEN YAŞAM TARZI

Obezite nedenlerini günümüzün hızlı yaşam koşullarına bağlayan Barbaros, bunları;
- “Yanlış beslenme, aşırı tüketim ve fast food beslenme alışkanlığı,
- Hareketsiz yaşam,
- Genetik etkenler, hormonal ve metabolik etkiler,
- Psikolojik nedenler,
- Zararlı alışkanlıklar, sigara ve alkol tüketimi,
- Kullanılan bazı ilaçlar,
- Hamilelik sırasında ve sonrasında alınan kilolar, hormonal değişimler,
- Bilinçsizce yapılan diyetler” şeklinde sıralıyor.

“Obezite Türkiye’de salgın hastalık gibi ilerliyor” - 1

ALINANLA HARCANAN ENERJİ ARASINDAKİ DENGESİZLİK ŞİŞMANLATIYOR

Obezitenin hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Barbaros, “Obeziteye sebep olan en önemli şey; günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasıdır. Bu nedenle alınan enerjinin tüketilen enerjiden az olması ve bu şekilde negatif enerji dengesi oluşturulmalıdır” önerisinde bulunuyor.

Obezite tedavisinde; diyet, egzersiz, davranış değişikliği terapisi ve ilaç tedavisinin öncelikli olduğunu aktaran Barbaros, ciddi vakalarda ise devreye cerrahi tekniklerin girdiğini söylüyor.

AŞIRI ŞİŞMANLIKTA CERRAHİ TEDAVİ TERCİH EDİLİYOR

Obezite ameliyatlarının günümüzde başarı ile uygulanabildiğini söyleyen Prof. Barbaros’a göre, aşırı şişman hastalarda diyet ve benzeri tedavilerin kalıcı başarı olasılığı % 1-2 kadar. Bu yüzden aşırı kilolu hastalarda en etkili yöntem; cerrahi tedavi.

Sayfa Yükleniyor...