OECD: Sağlık harcamalarının % 20’si gereksiz

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nden yapılan açıklamaya göre, sağlık harcamalarının yüzde 20’si gereksiz yere yapılıyor. OECD, tekrarlanan test ve incelemelerin, sezaryenlerin ve yolsuzlukların israfa neden olduğunu bildirdi.

OECD: Sağlık harcamalarının % 20’si gereksiz

OECD, ülkelerin büyük kısmında sağlığa hiçbir katkı sağlamayan harcamalar bulunduğunu açıkladı.

Gereksiz harcamaları içinde, her 10 hastadan birinin önlenebilir hastane enfeksiyonları ve tedavi hataları nedeniyle ayrıca sağlık giderine neden olması gösteriliyor.

Bu tür önlenebilir hastalık ve hataların ilave maliyet yükü, tedaviye yönelik toplam harcamaların yüzde 10’unu oluşturuyor.

OECD'ye göre, hastalar tekrarlanan test ve incelemelere tabi tutuluyor, idari olarak işleyişte hatalar var ve hatta idari yolsuzluklar yapılıyor.

Doğumların üçte birinin sezaryenle yapıldığı, gerçekte ise tıbbi bulguların doğumların sadece yüzde 15’inin sezaryenle gerçekleşmesi gerektiğini gösterdiği belirtiliyor.

SAVURGANLIK DA VAR, YOLSUZLUK DA

İlaçların büyük kısmının eşdeğerlerinin piyasada olmasına rağmen, OECD ülkelerinde eşdeğer ilaç kullanımının yüzde 10-18 aralığında kaldığı kaydediliyor.

Yayınlanan "etkisiz-gereksiz sağlık harcamalarıyla mücadele" başlıklı çalışmada, bu durumun sağlık alanındaki gelişmeleri sınırladığı belirtildi.

Veri toplanabilen ülkelere yönelik yapılan çalışmada, mevcut sağlık bütçelerinin yüzde 20’sinin bu nedenle savurganca harcandığı vurgulandı.

Çalışmada, bu savurganlığın önüne geçilmesinin sadece tasarruf sağlamayacağı, aynı zamanda hiçbir işe yaramayan uygulamaların ortadan kaldırılmasıyla insanlara daha iyi sonuç veren sağlık hizmeti sunulacağı kaydedildi.

Güven anketlerine de yer verilen çalışmada, OECD ülkelerindeki vatandaşların üçte birinin sağlık sektörünü yozlaşmış ve aşırı yolsuzluk yapan bir sektör olarak gördüğü kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...