Öksürüğün nedeni krup sendromu mu?

Çocuğunuzda bir türlü geçmek bilmeyen öksürük varsa ve öksürük nöbetler şeklinde gelip, havlamayı andıran seslerle seyrediyorsa nedeni; toplumda “yalancı kuşpalazı” olarak da adlandırılan krup sendromu olabilir.

Öksürüğün nedeni krup sendromu mu?

En fazla parainfluenza isimli virüsün sebep olduğu krup sendromu, gırtlak ve çevresini tutarak akciğere hava girişini önleyen viral bir hastalık. Daha çok bebeklerde görülüyor. İlk olarak soğuk algınlığı belirtileri ile kendini gösterirken, ilerleyen günlerde köpek havlaması şeklinde kaba bir öksürüğe dönüşüyor. Son aşamada öksürük, nöbetler halinde geliyor. Bu duruma bir de bebeğin ağlaması eklendiğinde sendrom daha da şiddetleniyor. Çünkü gırtlakta ve ses tellerinde oluşan ödem çocuğun nefes almasını zorlaştırıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Gondal, sık rastlanan krup sendromunda erkek çocukların kızlardan daha fazla risk altında olduğunu söyledi.

Nezleye ve soğuk algınlığına yol açan influenza, RSV, adenovirüs gibi birçok etkenin de krup sendromuna zemin hazırlayabildiğini aktaran Dr. Gondal, hastalığın belirtilerinin çoğunlukla geceleri kötüleştiğini söyledi.

KRUP SENDROMU ACİL TEDAVİ GEREKTİRİR

Krup sendromunda gündüzleri önemli bir sorun yaşanmazken gece saatlerinde solunum problemlerinin ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Gondal, hastalığın tedavisiyle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Solunum problemi 5-6 gece sürebilir. Ancak şikayetler giderek azalır. Çocukların hava yolları yetişkinlere oranla daha dar olduğundan hastalık 3 yaştan önce daha ağır seyredebilir. Çocukta solunum yetmezliğine yol açabilen bu sendrom acilen tedavi gerektirir. Eğer nefes almada ve yutkunmada güçlük başladıysa, ağzı açık ve salyası akıyor veya halsizlik-bitkinlik olup, normalden hızlı nefes alıp veriyorsa, ağız çevresi ve tırnak gibi bölgelerde morarma başladıysa çocuk hemen hastaneye yatırılmalıdır. Ayrıca bu hastalığı taklit edebilecek yabancı cisim aspirasyonu da mutlaka sorgulanmalıdır.

Öksürüğün nedeni krup sendromu mu? - 1

“ÖNCE SOLUNUM DÜZENLENMELİ”

Tedaviye solunumun rahatlatılmasıyla başlanır. Daha sonra çocuğun hava yolları açık tutularak oksijen desteği sağlanır. Ateş düşürücü ilaçlar verilir, soğuk veya ödem çözücü ilaçlar içeren buharlarla da çocuk rahatlatılır. Bakteriyel enfeksiyon düşünülmedikçe antibiyotik verilmez.”

Krup sendromunun tekrarlayabilen bir hastalık olduğunu dile getiren Gondal, ailelerin yapabilecekleriyle ilgili görüşlerini ise şöyle özetledi:

ÇOCUKTA KRUP SENDROMU VARSA BUNLARA DİKKAT

“Havaların serin olduğu gecelerde kısa bir süre pencereyi açarak çocuğun dış havayı soluması sağlanmalı. Sıcak havalarda ise anne babalar, buzdolabının buzluk kısmını açarak çocuğun soğuk havayla temas etmesini sağlayabilir. Böylece çocuğun solunum sıkıntısını rahatlatılabilir. Ayrıca çocuk, beslenirken sıkıntı yaşıyorsa serum desteği verilebilir. Çocuğun odasının ısı ve nem oranına dikkat edilmeli. Çocuğun beslenme düzeni ve hijyen kurallarının önemli olduğu unutulmamalı.”

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...