Sıcak ve nem kalbi tehdit ediyor

Özellikle kalp sağlığında tehdit olan sıcak ve nemli havalarda, böbrek yetmezliği ve solunum hastaları ile kilo problemi bulunanların da dikkatli olması gerekiyor. Çünkü aşırı sıcak nemle birleştiğinde çok daha tehlikeli bir hal alıyor.

Sıcak ve nem kalbi tehdit ediyor

Aşırı sıcak ve nemli havalar özellikle kalp damar, hipertansiyon ve kalp yetersizliği sorunu olan kişiler için risk taşıyor. Cildin kan dolaşımı vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalar arasında yer alıyor. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşürken, sıcakta genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışıyor. Bu da kalbin daha fazla çalışmasını gerektiriyor.

Kalp yetmezliği bulunan kişilerde kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabiliyor. Yanı sıra kalp yetmezliği olan kişilerin çoğunluğu idrar söktürücü ilaçlar kullandığı için terleme yoluyla daha fazla sıvı kaybediyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, bu kişilerde kullanılan ilaçların yaz aylarında tekrar düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN BOL SU TÜKETİLMELİ

Yapısı gereği en küçük bir sıcaklık artışında kendini soğutmaya çalışan vücutta öncelikle terleme başlıyor ve kan damarları genişliyor. Terleme ile vücut sıvı kaybettiğinden dolayı özellikle sıcak havalarda yeterli miktarda sıvı tüketmek önem taşıyor.

Nemli deriden su buharlaşırken cildin de soğumaya başladığını söyleyen Prof. Batur, bundan sonraki mekanizmayı şöyle anlatıyor:

“Böylelikle sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybediliyor. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden oluyor. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabiliyor. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbreküstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetmezliği bulgularının artmasına neden olabiliyor. Kalp krizleri yaz mevsiminde daha da artıyor. Buna tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranında artış olması da yol açıyor. Bu nedenle, by pass ya da kalp kapak değişimi ameliyatı geçirmiş, kalp damarlarına stent takılmış veya bilinen bir kalp-damar rahatsızlığı olan kişilerin yaz aylarında bol su tüketmesi gerekiyor.”

Sıcak ve nem kalbi tehdit ediyor - 1

İLAÇLAR SICAK HAVAYA GÖRE DÜZENLENMELİ

Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan kişilerin de özellikle sıcak havalarda yeterli miktarda sıvı almaları önem taşıyor. Aksi takdirde sıcakta ani tansiyon düşmeleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görülebiliyor.

Hipertansiyonun çok net belirtileri olmadığından kolay fark edilemediğini dile getiren Prof. Batur, “Bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde kan basıncındaki değişikliklerin daha yakından izlenmesinde fayda görülür. Yüksek tansiyonu bulunan kişilerin ilaç kullanımlarının doktorları tarafından yaz dönemindeki sıcak havalara uygun şekilde yeniden düzenlenmesi önem taşır” diyor.

Sayfa Yükleniyor...