Sigara yasağına uyum yüzde 95

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, kapalı alanlarda sigara yasağına uyum oranın yüzde 95'in üzerinde olduğunu söyledi.

Sigara yasağına uyum yüzde 95

Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın gözden geçirilmesi ve bu çerçevede yapılan çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla, ''Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi'' toplantısı düzenlendi.

Çom, Türkiye'de kapalı alanlarda tütün kullanımına yönelik kapsamlı yasakların uygulamaya konmasının birinci yılını doldurduğunu söyledi.

Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaların başarı ile yürütüldüğünü belirten Çom, çeşitli anketler düzenlendiğini, araştırmalar yapıldığını, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasakladığı işletmelerde denetim yapıldığını anlattı. Çom, ''Yasaya uyum oranı, genel olarak yüzde 95'in üzerinde olmuştur'' dedi.

Sigara bırakma tedavilerinin birinci basamağa yaygınlaştırılması ve sigara bırakma tedavisine ulaşılabilirliğin kolaylaştırılmasının istendiğini vurgulayan Çom, Türkiye genelindeki sigara bırakma polikliniği sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

Çom, sigara paketlerindeki yazı ve fotoğraftan oluşan uyarılarla ilgili olarak da daha etkili ve caydırıcılık niteliği daha fazla olan fotoğrafların yer almasını arzu ettiklerini, bunun için resmi yazışmaları yaptıklarını kaydetti. Çom ayrıca Maliye Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2010'dan itibaren tütün ürünleri üzerindeki vergi oranının yüzde 80'in üzerine çıkarıldığını anımsattı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ BAŞBAKANA ÖDÜL VERECEK
Türkiye'nin sigara yasağının uygulanmasında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Çom, ''Çalışmaların bir ürünü olarak Dünya Örgütü (DSÖ) tarafından 19 Temmuz Pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir ödül takdim edilecek'' dedi.

Öte yandan Çom, Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay'ın kahvehanelerde sigara içilmemesi yasağının kaldırılmasına ilişkin yasa maddesinin iptalini esastan görüşme kararı almasıyla ilgili olarak da, son zamanlarda Türkiye'nin yasağın uygulanmasına ilişkin başarısının sekteye uğratılması amacıyla çalışmalara hız verildiğini söyledi. Çom, bunun en çarpıcı örneğinin Danıştay 10. Dairesi tarafından alınan karar olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi'ne olan inançlarının tam olduğunu ve sigara yasağının lehine bir karar çıkacağını beklediklerini sözlerine ekledi.

''İDDİALAR GERÇEK DIŞI"
Sigara ve Sağlık ulusal Komitesi (SSUK) üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de, yasağın delinmesine yönelik yapılan girişimlerin arkasında ''halk'' değil ''sigara endüstrisi''nin olduğunu ileri sürdü.

Kahvehanelerde sigara içilmemesinin işletmeleri zarara uğrattığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade eden Bilir, yasağın uygulandığı 2009-2010 yılları arasında açılan işletme sayısının kapanan işletme sayısından çok daha fazla olduğunu vurguladı. Bilir, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması ile uzun vadede hem hastalık yükü hem de maddi açıdan önemli kazançlar elde edileceğini ifade ederek, tüm vatandaşların yasanın uygulanmasında hassas olması gerektiğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...