Soğuk algınlığı her an kapınızı çalabiliri!

Sonbahar aylarında virüslerin yaşam alanlarının arttığını, bu nedenle daha fazla hastalığa yol açtıklarını söyleyen KBB Uzmanı Dr. Şafak, özellikle soğuk algınlığı tehlikesine dikkat çekti.

Soğuk algınlığı her an kapınızı çalabiliri!

Soğuk algınlığının, isminin aksine direkt soğuk havayla ilişkili olmadığını ileri süren KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sezim Şafak, “Havaların soğuması ile kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilmesi, okulların açılması, stresin artması, burun mukozasının soğuması ile virüslerin yaşama alanının artması gibi faktörler nedeniyle virüsler daha kolay bulaşır, bağışıklık sistemimizi etkiler” dedi.

Her bireyin bağışıklık sistemi farklı güçte olduğu için herkeste aynı belirtiler gözükmediğini kaydeden Şafak, erişkinlerin yüzde 25'inde belirti olmayabilirken, çocuklarda ateşin ön plana çıktığını aktardı.

Yaşlılarda ise sekonder bakteriyel enfeksiyon riskinin daha fazla olduğunu dile getiren Şafak, "En sık belirtiler, boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, hapşırma, boğuk ses, burun tıkanıklığı, hafif baş ağrısı, koku ve tat duyusunda azalmadır. Seyrekte olsa beraberinde kas ağrıları yorgunluk, iştahsızlık, titreme görülebilir. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Vakaların dörtte birinde bu süreç 2 haftaya kadar uzayabilir." dedi.

Soğuk algınlığı her an kapınızı çalabiliri! - 1

Özellikle çocuklardaki soğuk algınlığına bakteriyel ikincil enfeksiyonun eklenmesi ile grip, orta kulak iltihabı, boğaz enfeksiyonu da geliştiğini belirten Şafaük, şöyle devam etti:

"Bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve yaşlılarda ise daha çok akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit ve eğer daha da ilerlerse menenjit gibi hastalıkların eklenme riski oluşur. Tüm bunlar istenmeyen komplikasyonlardır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) ve astıma sahip insanlar, soğuk algınlığına karşı savunmasız olabilir ve durumları daha da kötüleşmemesi için önlem almak zorunda kalabilirler.“

Soğuk algınlığı her an kapınızı çalabiliri! - 2

SOĞUK ALGINLIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Soğuk algınlığının kesin bir reçetesi olmadığını belirten Şafak, “Antibiyotik komplikasyon belirtileri yoksa kesinlikle faydasızdır. Bol bol sıvı almak, bağışıklık sistemi, virüs ile savaşırken bolca dinlenmek ve yatak istirahati, baş ağrısı veya ateşi gidermek için aspirin, parasetamol veya ibuprofen alınabilir. (16 yaşından küçük çocuklara aspirin verilmemelidir). Buhar banyosu, tuzlu suyla bol burun temizliği burun tıkanıklığı belirtilerini hafifletmekte etkili olabilir. Bu tedavilere ek olarak, ABD’de hastaların üçte biri, Avrupa’da yüzde 40 - 70’i alternatif tedavi kullanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...