Soğuk hava bel fıtığını tetikliyor

Soğuk hava sadece nezle, ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarından değil, omurga sağlığı açısından da risk yaratıyor. Bel ağrısına yol açtığı gibi dejenere olmuş omurgalarda bel fıtığını tetikleyebiliyor.

Soğuk hava bel fıtığını tetikliyor

Soğuk havanın omurga sağlığı için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, “Eklemlerimiz zaman içinde çeşitli nedenlerde dejenerasyona uğradığı için aslında herkes az veya çok soğuktan etkileniyor. Ancak düzenli egzersiz yapmayan, fazla kilosu olan veya kireçlenme sorunu yaşayanların omurgaları soğuğa karşı daha dayanıksız oluyor. Bu nedenle belimizi soğuk havadan korumak çok önemli“ diyor.

SOĞUK HAVA, BEL AĞRISI NEDENİ!

Vücudumuzdaki birçok bölgede olduğu gibi, omurgada da yer alan eklemler yıllar içinde dejenerasyona uğruyor. Egzersiz yapmamak, kiloya bağlı olarak eklemlere binen stres ve ters hareketlerde bulunmak eklemlerin çevresindeki kasları ve bağları etkiliyor, kireçlenme oluyor, çevredeki kaslar zayıflıyor ve kasların boyu kısalıyor. Eklem ve çevresindeki tüm bu olumsuz değişimler “dejenerasyon” olarak adlandırılıyor. Kas ile bağların gerilmesine yol açan bir başka etken de; soğuk hava!

Soğuk hava nedeniyle kas ile bağlar gerilince, belde ağrı oluştuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, bel fıtığına dikkat çekiyor.

Soğuk hava bel fıtığını tetikliyor - 1

BEL FITIĞINA ZEMİN HAZIRLAYABİLİR

Soğuk havanın doğrudan bel fıtığına sebep olmadığını ancak eklemlerde sorun varsa, fıtığa zemin hazırlayabildiğini vurgulayan Sun, “Örneğin normalde yerden 5 kiloyu kaldırdığınızda belinizde hiçbir sorun oluşmazken, soğuk hava nedeniyle omurgada yer alan eklem çevresindeki kasların gerilmiş, kas boyu kısalmış ve gücünü yitirmiş olması nedeniyle bel fıtığı gelişebiliyor” uyarısında bulunuyor.

AĞRI VARSA, HAREKETTEN KAÇININ

Toplumda hareket etmenin bel ağrısına iyi geldiği yönünde yanlış bir inanış var. Sanılanın aksine hareket etmek, omurganın daha da stres altında kalmasına, zorlanmasına sebep oluyor. Bu nedenle beliniz ağrıdığında yapmanız gereken şey hareket etmekten kaçınmak ve doktorunuzla görüşünceye dek istirahat etmek olmalı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, bel ağrısı tedavisinin altta yatan nedene göre değiştiğini belirterek hangi yöntemlerin uygulandığını ise şöyle anlatıyor:

“Bel ağrısının yüzde 95’i soğuk hava ve belin kaldıramayacağı kuvvet altında kalması gibi mekanik nedenlerden kaynaklanıyor. Bu durumlarda medikal tedavi ve istirahat yeterli geliyor. Ancak kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar gelişigüzel alındığında mide-bağırsak patolojileri gibi yan etkiye yol açabildikleri için doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalı. Ağrıların yüzde 5 gibi küçük bir oranının nedeni ise bel fıtığı oluyor. Eğer ağrıya bel fıtığı veya kanal darlığı gibi patolojiler de eşlik ediyorsa, bu durumda cerrahi yönteme başvurmak gerekebiliyor.”

Soğuk hava bel fıtığını tetikliyor - 2

8 ADIMDA BELİNİZİ SOĞUKTAN KORUYUN!

Dr. Sun, kış mevsiminde alınacak birkaç basit önlemle soğuk hava nedeniyle gelişen bel ağrısından korunmanın mümkün olduğunu söylüyor ve önerilerini şöyle sıralıyor:
1. Soğuk havada dışarıya çıktığınızda kalın giysiler giyin,
2. Klimanın doğrudan omurganıza gelmesini önleyin,
3. Çok sıcak bir ortamda bulunuyorsanız, aniden soğuk ortama çıkmayın,
4. Her gün düzenli olarak egzersiz yapın,
5. Spor yaparken terliyorsanız, çamaşırlarınızı sık sık değiştirin,
6. Fazla kilolarınızdan kurtulun,
7. Bir saatten fazla oturmayın veya ayakta kalmayın,
8. Ağır bir yük taşımayın veya çevrenizden destek alın.

Sayfa Yükleniyor...