Tereyağı aklandı: Kalp hastalığına yol açmıyor, diyabeti azaltıyor

Tereyağı ile ilgili açıklamalarıyla dikkat çeken Kardiyolog Prof. Karatay bir kez daha haklı çıktı. Çünkü tereyağı kardiyovasküler hastalıklar yönünden bir kez daha aklandı. Yaklaşık 650 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, tereyağı kalp hastalıklarına neden olmadığı gibi Tip 2 diyabette az da olsa azalma sağlıyor.

Tereyağı aklandı: Kalp hastalığına yol açmıyor, diyabeti azaltıyor

Uzun zamandır tereyağının önemli bir besin kaynağı olduğunu ve kalp damar hastalıklarına yol açmadığını söyleyen, hatta çayı bile tereyağı ile içen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor. 

Tereyağı tüketimi ve kardiyometabolik sonuçlarla ilgili anahtar kelimeler kullanarak 9 veritabanının bir yıl süre ile incelendiği araştırmada, prospektif kohort veya randomize klinik çalışmalarda tereyağının ölüm, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve inme üzerine etkileri incelendi.

DİYETTE TEREYAĞINI KISITLAMAK MANTIKLI DEĞİL

söz konusu araştırmayı yapan bilim insanlarına göre, tereyağı için yararlı bir besin demek için herhangi bir kanıt olmasa da en azından KVH yönünden etkisiz olduğu söyleniyor. Araştırmacılara göre diyet önerileri yaparken tereyağını kısıtlamak mantıklı görünmüyor.

Sayfa Yükleniyor...